Madride rusiškai prabilusi ministrė šokiravo

Oficialusis Vilnius vis labiau pykstasi su Maskva, bet Lietuvos ministrė tarptautinėje konferencijoje prabyla rusiškai. Toks mūsų valdžios atstovės pasirinkimas nustebino kai kuriuos Madride vykusio renginio dalyvius.

R.Šalaševičiūtė neįžvelgė problemos, kad tarptautiniame renginyje vartojo rusų kalbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šalaševičiūtė neįžvelgė problemos, kad tarptautiniame renginyje vartojo rusų kalbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 28, 2015, 7:49 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:28 AM

Šią savaitę Ispanijos sostinėje vyko Europos aplinkos ir sveikatos ministrų tarybos sesija, kurią rengia Pasaulio sveikatos organizacija. Į šią konferencija buvo pakviesta ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Mūsų šalies politikė diskusijoje kalbėjo rusiškai. Be šios kalbos, socialdemokratų ministrė savo biografijoje dar nurodo mokanti ir vokiškai.

Bet penktadienį su „Lietuvos rytu“ kalbėdama R.Šalaševičiūtė neslėpė, kad vokiečių kalbos žinios jai neleidžia sklandžiai bendrauti su svetimšaliais, o rusiškai ji kalba laisvai: „Kai reikia, galiu susikalbėti ir vokiškai. Bet šią kalbą vartojau gerokai rečiau nei rusų, todėl pasirinkau pastarąją, nes man taip lengviau ir paprasčiau.“

Sveikatos apsaugos ministrė dėl to neįžvelgė jokios problemos: „Man dėl to neturi priekaištų ir Užsienio reikalų ministerija. Juk rusų kalba yra viena iš oficialių Pasaulio sveikatos organizacijos kalbų. Konferencijoje buvo užtikrintas šios kalbos sinchroninis vertimas, todėl ją ir pasirinkau.“

Dėl to, kad tarptautinėje konferencijoje teko kalbėti Lietuvai priešiškos valstybės kalba, R.Šalaševičiūtė nesijaučia nepatogiai ir nemano, jog tuo kaip nors galėjusi pakenkti šalies interesams.

„Kalba yra kalba. Tai nėra jokia valstybės politika. Kalbą vartoji tada, kai ji yra pripažinta oficialia organizacijos kalba. Būčiau atrodžiusi juokingai ir būčiau likusi nesuprasta, jei būčiau kalbėjusi lietuviškai ir reikalavusi mano kalbą išversti“, – samprotavo politikė.

Diskusijoje dalyvavusi ministrė iš Lietuvos parėmė Europos regiono biuro parengtą rezoliucijos dėl oro kokybės ir taršos projektą.

Šis dokumentas turėtų būti priimamas Pasaulio sveikatos organizacijos asamblėjoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio