Migracijos valdyboje – įtartinų ryšių grandinės

Per Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) operaciją sulaikytas būrys kyšininkavimu įtariamų valdininkų vienas po kito grįžo į Migracijos departamentą. Apie tai praėjusią savaitę skelbta šiame rašinyje

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyboje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyboje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Mar 4, 2015, 2:34 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:24 PM

Šiandien – temos tęsinys. Kaip migracijos reikalai tvarkomi Migracijos valdyboje, nuo kurios ir prasideda visi rūpesčiai dėl leidimų? Kokie pagarsėję asmenys varsto jos duris? Kokie giminystės ryšiai juos sieja?

Vieta, kur viskas prasideda

Migracijos valdyba, veikianti prie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, – pirmoji grandis, nuo kurios pradedami tvarkyti imigrantų reikalai. Čia pateikiami dokumentai dėl leidimų laikinai arba nuolat gyventi Lietuvoje. Valdyba priima dokumentus, suformuoja bylą ir siunčia į Migracijos departamentą, kad jis priimtų galutinį sprendimą. Prašymus nustatyta tvarka nagrinėja Migracijos departamento Imigracijos ir Užsienio reikalų skyriai.

Dėl visos informacijos, susijusios su leidimo išdavimu arba neigiamu atsakymu, dėl bylų nagrinėjimo  reikia kreiptis į departamento priimamąjį.

Užsienietis, norėdamas gauti leidimą, pirmiausia turi registruotis internetu. Pernai vasarą vien tik norint Migracijos valdybai pateikti pirminius dokumentus reikėjo laukti tris mėnesius.

Gyvoji eilė pasistūmėdavo tik tuo atveju, jei koks užsienietis neatvykdavo. Be tarpininkų pakliūti faktiškai nebuvo galimybių.

Redakcijos šaltiniai tiksliai apibūdino įtartinos Migracijos valdybos ir Migracijos departamento veiklos grandinę. Joje svarbų vaidmenį atlieka tarpininkai – 4–5 laiko patikrinti žmonės. Jie valdo užsieniečių srautus. Dažniausiai tarpininkauja rusams ir gruzinams.

„Tarpininkai įkuria įmones, kurios dažniausiai registruojamos tuo pačiu adresu. Policija jų nejudina. Per jas skubos tvarka ir tvarkomi užsieniečių dokumentai“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Migracijos valdybos darbą iš vidaus išmanantis lrytas.lt šaltiniai.

Tarpininkams atsiradusias kliūtis, kurios kyla dėl dokumentų, gali išspręsti du svarbūs žmonės valdyboje – jos viršininkas Gintaras Bagužis ir Užsieniečių skyriaus viršininkė Irena Dvilaitienė. Jie tvirtina visas oficialias paraiškas užsieniečių, kuriems kilo kokių nors problemų.

Vieniems – po mėnesio, kitiems – po valandos

„Jeigu užsienietis neišbuvo Lietuvoje tiek dienų, kiek reikalauja įstatymas, jam nebus pratęstas leidimas kitiems metams. Tada rašomas malonės prašymas, tarkime, apie tai, kad asmuo sirgo ir negalėjo būti Lietuvoje. Anksčiau minėti žmonės sprendžia, atsižvelgti į malonės prašymą ar ne. Tolesnius veiksmus tarpininkai jau derina su Migracijos departamentu“, – pasakojo pašnekovai.

Anot jo, gauti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje galima skubos tvarka, tai yra per savaitę. Bet apsilankius pas reikiamus žmones jį įmanoma gauti ir po valandos. Tik tai kainuoja. Žinoma, neoficialiai.

Giminiški ar darbiniai E.Kaliačiaus ryšiai? lrytas.lt informatorių duomenimis, sėdintys eilėje ir laukiantys, kol galės pateikti dokumentus, teigia pastebėję, kaip buvęs Vyriausiojo policijos komisariato komisaras, už piktnaudžiavimą tarnyba nuteistas, o vėliau už kontrabandos gabenimą baustas Erikas Kaliačius su kažkokia palydove kada panorėjęs užeina į Užsieniečių reikalų skyriaus priimamąjį ir prisėda prie migracijos specialisčių atiduoti dokumentų. Tame skyriuje dirba jo sesuo Marija Mičiūnienė.

„Prieglobsčio prašantiems valstybė privalo garantuoti advokatą. Tačiau tokiai procedūrai užtenka ir advokato padėjėjo. Advokatas mums būtų kainavęs brangiau, todėl pasitenkinome padėjėju“, – turėdamas omenyje kyšininkavimo byloje įkliuvusį advokatą Ignotą Ungailą prieš kurį laiką kalbėjo G.Bagužis.

Po skandalo ir teismo advokato duoną praradęs I.Ungaila vėl ne kartą pastebėtas Migracijos valdyboje ir, kaip spėjama, toliau teikia paslaugas užsieniečiams.

Kas išdavė leidimą mafijos šului?

Aiškėja ir tai, kaip buvo išduotas leidimas šešėlinio verslo šului Achmedui Jevlojevui. Jo teigimu, būtent viršininko nurodymu liepta priimti dokumentus ir išduoti leidimą. Migracijos departamentas viską sutvarkė skubos tvarka.

„Rusijos nusikaltėliai atėjo į Migracijos valdybą, nusifotografavo, davė pirštų atspaudus. Migracijos departamentas išnagrinėjo priimtus dokumentus ir, nepaisydamas visų terminų, priėmė sprendimą pirma laiko išduoti leidimą“, – pasakojo liudininkai.

Jis teigė, kad Migracijos departamento atstovai, atvykę į valdybą, net buvo paėmę Rusijos nusikaltėlių bylas.

„Teigiamą sprendimą išduoti priėmė Imigracijos skyriaus vedėja Lucija Voišnis“, – tvirtino pašnekovai.

Ši valdininkė yra Policijos departamento, kuriam pavaldi Migracijos valdyba, Finansų valdybos viršininko Romualdo Voišnio žmona. “Nusikaltėliui paruoštą laikinąjį leidimą gyventi Lietuvoje įteikė Migracijos valdybos darbuotoja, Užsieniečių skyriaus specialistė Valerija Grėbliauskaitė. Tačiau gali būti, kad ji nežinojo, kad tapo kažin kieno įrankiu“, – spėjo pašnekovai.

Lietuva – tarpinė stotelė

Išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje A.Jevlojevui ir kitam Rusijos mafijos atstovui Olegui Šamaniui Migracijos departamentas nusprendė pernai lapkričio 12 dieną. „Lietuvos rytui“ paskelbus publikaciją, kad Rusijos šulai traukia į mūsų šalį, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis patikino, kad Rusijos nusikaltėliai niekada negaus leidimo gyventi Lietuvoje.

Informuotas apie kylančius sunkumus sausio pabaigoje Ingušijos mafijos vadeiva A.Jevlojevas skubiai atvyko į Vilnių, sumokėjo 58 eurų mokestį, per savaitę gavo trokštamą leidimą ir išvyko nežinoma kryptimi – greičiausiai į kurią nors Europos Sąjungos valstybę.

Spėjama, kad leidimas, suteikiantis teisę laisvai keliauti po Europą, A.Jevlojevui galėjo kainuoti ne mažiau nei kelias dešimtis tūkstančių eurų – dalis pinigų nubyrėjo leidimą tvarkiusiems pareigūnams, dalis – tinkamą landą radusiems tarpininkams.

Ką Migracijos valdybos viršininkas G.Bagužis mano apie tai, kokie valstybės skirti advokatai šiuo metu atstovauja užsieniečių interesams? Ką valdyboje veikia advokato licenciją praradęs ir čia nuolat užsukantis I.Ungaila bei buvęs policijos komisaras E.Kaliačius? Kieno sprendimu ir ar su viršininko žinia buvo išduotas leidimas Rusijos mafijos bosui A.Jevlojevui?

G.Bagužio atsakymas buvo trumpas: šiuo metu jis atostogaująs ir į klausimus atsakyti negalįs. Kiek vėliau atsakymus atsiuntė jį pavaduojanti Pasų skyriaus viršininkė Edita Prilepskienė.

–  Kiek laiko internetu užsiregistravęs užsienio pilietis turi laukti, kad jį priimtų valdybos specialistai?

– Panaikinus leidimų laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje rezervavimo sistemą, nuo šių metų vasario 2 d. leidimo gyventi LR prašymai teikiami bendra eilės tvarka Migracijos valdybos Užsieniečių reikalų skyriaus interesantų aptarnavimo salėje.

– Kurie asmenys svarsto užsieniečių malonės prašymus?

– Migracijos valdyboje malonės prašymai nesvarstomi.

–  Kurie valstybės skirti advokatai šiuo metu atstovauja užsieniečių interesams?

– Vadovaujantis 2009 m. gegužės 29 d. vidaus reikalų ministro įsakymu Nr. IV-233 „Dėl įgaliojimų suteikimo“, Policijos departamentas prie VRM yra įgaliotas organizuoti valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimą Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 32 str. 2 d. 5 p. ir 116 str. 1 d. nustatytais atvejais.

Laikantis Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir advokatų Songailos, Gumuliauskienės, Korsako ir Astrauskienės profesinės bendrijos „SGKA Legal“ sutarties, neteisėtai Lietuvos Respublikoje esančius užsieniečius nuo 2013 m. vasario 26 d. gina ir jiems pirmosios instancijos teismuose atstovauja minėtos bendrijos advokatai. Anksčiau šias paslaugas teikė advokato Vytauto Bučiaus kontora.

–  Ką Migracijos valdyboje veikia advokato licenciją praradęs, bet čia nuolat užsukantis I.Ungaila?

– I.Ungaila Migracijos valdybai žinomas kaip advokato V.Bučiaus kontoros advokato padėjėjas. Iki 2012 m. lapkričio 12 d. advokato V.Bučiaus kontora teikė valstybės garantuojamą teisinę pagalbą LR įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 32 str. 2 d. 5 p. ir 116 str. 1 d. nustatytais atvejais.

–  Ką  Migracijos valdyboje veikia čia nuolat užsukantis buvęs policijos komisaras E.Kaliačius?

–  Mūsų žiniomis, E.Kaliačius šiuo metu dirba vienoje Vilniaus advokatų kontoroje.

–  Kieno sprendimu ir ar su jūsų žinia buvo išduotas leidimas Rusijos mafijos bosui A.Jevlojevui?

– Leidimų gyventi Lietuvos Respublikoje be Migracijos departamento sprendimo Migracijos valdyba neišduoda. Vadovaujantis Migracijos valdybos nuostatais, Migracijos valdybos Užsieniečių reikalų skyrius suformuoja užsieniečių asmens bylas ir teikia jas Migracijos departamentui sprendimui priimti.

Jeigu turite informacijos apie įtartiną veiklą šioje valstybės įstaigoje, rašykite adresu egrizibauskiene@lrytas.lt. Konfidencialumą garantuosime   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.