Bėgliui S. Rachinšteinui – prastos žinios iš Lietuvos

Pagrindinė bendrovė bankrutuoja, iš rankų išslydo už sklypus gauti milijonai. Tokios žinios pasiekia kalėjimo išsigandusį ir iš Lietuvos sprukusį Sergejų Rachinšteiną. Ar persigalvos ir pagal jo muziką šokę teisėjai?

Aukščiausiasis teismas turėjo nuliūdinti į užsienį pabėgusį S.Rachinšteiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aukščiausiasis teismas turėjo nuliūdinti į užsienį pabėgusį S.Rachinšteiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 5, 2015, 9:44 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:53 PM

Jei aferų meistru vadinamas 48 metų S.Rachinšteinas grįžtų į Lietuvą, patektų už grotų ir nebeturėtų jokių vilčių atgauti 7 milijonų litų už Rusijoje įsigytus sklypus.

Taip bėgliui gyvenimą apkartino Aukščiausiasis teismas (AT). S.Rachinšteinui dingus iš Lietuvos, šio teismo teisėjai atsisakė stabdyti bausmės vykdymą, kol bus nagrinėjamas jo skundas dėl Vilniaus apygardos teismo (VAT) paskirtos pustrečių metų nelaisvės bausmės.

Norėjo ir sklypų, ir pinigų

Vakar S.Rachinšteinas iš AT sulaukė dar vieno smūgio. Teisėjų kolegija jam nepaliko jokių vilčių atgauti daugiau nei 7 milijonų litų, kuriuos iš bendrovių „Norfos mažmena“ ir „Rivona“ jam buvo priteisęs VAT teisėjas Dainius Rinkevičius.

Ne vieną aferų meistrui palankų spendimą priėmęs teisėjas 2013 metų vasarį nutarė, jog jam priklauso ir Rusijoje įsigyti žemės sklypai, ir už pirkinį sumokėti pinigai.

Prieš 8 metus S.Rachinšteino įkurta „Serneta“ iš trijų bendrovių, kurias Rusijoje įsteigė Lietuvos verslininkai, už 7 mln. litų įsigijo žemės sklypų ir planavo juose statyti prekybos ir pramogų centrus.

Po kiek laiko S.Rachinšteinas apsižiūrėjo, kad jo įsigyti sklypai keliais arais mažesni, nei nurodyta pirkimo ir pardavimo sutartyje. Jis panoro atgauti už pirkinį sumokėtus pinigus, tačiau atsisakė grąžinti sklypus.

VAT sprendimas grąžinti pinigus sklypus pirkusiai „Sernetai“ pasirodė nelogiškas Apeliacinio teismo teisėjams. Jiems pritarė ir S.Rachinšteino skundo sulaukęs AT.

Prokuroras bėglio nesulaukė

„Lietuvos ryto“ žiniomis, S.Rachinšteinas slapstosi Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Jo advokatas buvo žadėjęs, kad verslo reikalais užsienyje užtrukęs milijonierius į Lietuvą grįš vasario 12-ąją.

Tačiau S.Rachinšteinui leidimą išvykti davusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Dainiui Baraniūnui teko pripažinti – aferų meistras dingo.

„Aš jo paieškos nevykdau, yra tam skirtų tarnybų“, – tik tiek apie bėglio paiešką galėjo pasakyti D.Baraniūnas.

Liepė grąžinti nebūtą skolą

Nors S.Rachinšteiną iš teismų vis dažniau pasiekia nemalonios žinios, Vilniaus apygardos teisme jis dar turi užtarėjų.

Aferų meistrui jau pasprukus iš Lietuvos „Sernetos“ bankroto bylą nagrinėjantis šio teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis priėmė iš pirmo žvilgsnio formalią nutartį. Jis patvirtino bankroto administratoriaus prašymą į „Sernetos“ kreditorių sąrašą įtraukti Rusijoje registruotą bendrovę „Pro Energo“.

Iš bendrovės „Serneta“ ji siekia atgauti 3,1 milijono eurų. Tai tie patys pinigai, kuriuos 2000–2003 metais bendrovei „Serneta“ nenustatytam terminui dalimis esą paskolino Kanadoje gyvenantis S.Rachinšteino tėvas Fima Rachinšteinas.

Nors Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), o vėliau ir Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad F.Rachinšteinas bendrovei „Serneta“ nesuteikė 11 milijonų litų paskolos, VAT teisėjas H.Jaglinskis įsitikinęs, kad ją reikia grąžinti. Tik ne F.Rachinšteinui, o bendrovei „Pro Energo“.

Teismuose paaiškėjo, kad prieš metus F.Rachinšteinas savo reikalavimą perleido Rusijoje gyvenančiai Jelenai Tikajevai, o ji – bendrovei „Pro Energo“.

Liko skolingas ir pats sau

Pinigus iš „Sernetos“ bandančių atgauti įmonių sąraše rikiuojasi ir daugiau S.Rachinšteino įkurtų bendrovių: „Nekilnojamojo turto valdymas“, „Kardos“ ir „Acumen“.

Kitiems verslininkams neramu, kad S.Rachinšteino įmonėms pasidalijus pinigus jiems atgauti skolų nepavyks.

Kitiems teismams prieštaraujantį VAT sprendimą įtraukti „Pro Energo“ į „Sernetos“ kreditorių sąrašą apskundė bendrovė „Norfos mažmena“, kuriai „Serneta“ liko skolinga per 210 tūkstančių litų.

Kad „Norfos mažmena“ neliktų skolinga S.Rachinšteinui už pastatų nuomą, H.Jaglinskis panaikino net savo paties priimtą nutartį. Iš pradžių bendrovėms jis buvo leidęs sudaryti taikos sutartis, tačiau po savaitės nuomonę pakeitė.

Iš viso S.Rachinšteino įkurtos „Sernetos“ skolos siekia 17,7 milijono litų. Bankrutuojanti „Serneta“ dideles pinigų sumas skolinga bendrovėms „Tradicija“, „Aliuminio konstrukcijos“, „Statlina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.