D. Dargis atskleidė, kur mokėsi, kad stotų į tėvo vietą

Aštuoneri metai, praleisti Didžiosios Britanijos mokymo įstaigose, ir darbas vienoje didžiausių šios šalies nekilnojamojo turto (NT) agentūrų „Eikos“ direktoriui Domui Dargiui padėjo sukaupti žinių bagažą, kuris dabar labai praverčia vadovaujant šeimos verslui.

Išsilavinimą D.Dargis įgijo Didžiojoje Britanijoje (nuotr. – su žmona Gintare).<br>V.Balkūno nuotr.
Išsilavinimą D.Dargis įgijo Didžiojoje Britanijoje (nuotr. – su žmona Gintare).<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė („Lietuvos rytas“)

Mar 7, 2015, 1:14 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:55 AM

Lietuvą 31 metų D.Dargis paliko baigęs vos devynias klases. Toks buvo ir jo, ir jo tėvų – nekilnojamojo turto bendrovės „Eika“ savininkų – sprendimas.

Po didelės atrankos jis pateko į vieną geriausių Didžiosios Britanijos Sevenoukso mokyklą netoli Londono.

Kaip sakė pats D.Dargis, tai buvo tikra savarankiškumo, ištvermės ir puikių žinių mokykla. Ten sukaltas pamatas jam labai padeda dabar, kai stojo prie šeimos verslo vairo ir pakeitė anksčiau „Eikai“ vadovavusį savo tėvą Robertą Dargį.

Griežta tvarka užgrūdino

„Tai buvo išties nelengvas etapas. Turėjau persiorientuoti į kitokią mokymo sistemą.

Jeigu atvirai, ji buvo aukštesnio lygio nei Lietuvoje. Be to, mokytis teko anglų kalba, todėl reikėjo perprasti visus terminus“, – nelengvą paauglystės etapą prisimena verslininkas.

Tik maždaug po pusės metų, kai perprato mokymo sistemą, pasveiko nuo namų ilgesio, prisijaukino kosmopolitinę aplinką, įvyko lūžis.

„Gyvenau mokyklos bendrabutyje. Buvo labai griežta priežiūra, daug griežtesnė nei namie. Mokykloje buvo laikomasi visų saugumo priemonių.

Veiksmų laisvė – minimali, nes šiuo atveju ne tėvai, o mokyklos administracija buvo už mus atsakinga. Net kiekvieną vakarą tikrindavo, ar mes kambaryje“, – prisimena D.Dargis.

Po miestą pasivaikščioti galėdavo tik su tėvų sutikimu ir pasirašius įvairius dokumentus. Nepaisant to, šiandien D.Dargis įsitikinęs, kad tie mokslai jam davė labai daug. Anot jo, mokykloje buvo sukurta gera infrastruktūra – įrengta daug įvairių laboratorijų, sukurta puiki erdvė užsiimti menais, sportu. Buvo suteiktos visos galimybės įgyti gerą išsilavinimą.

Laisvė žavėjo

Mokslai svetur jaunuoliui patiko, o griežta priežiūra ne itin žavėjo. Gal todėl pradėjęs studijuoti verslo vadybą Londono karališkajame koledže iš pradžių nežinojo, ką daryti, netikėtai gavęs daug laisvės. Iš pradžių, neslėpė D.Dargis, jį šis pokytis labai žavėjo.

„Tačiau pirmieji studijų ir vidinės laisvės metai parodė, kad toji laisvė neigiamai atsiliepia mokslui. Kitus dvejus metus daug laiko skyriau mokslams, todėl bakalauro studijas baigiau gerais rezultatais, – atviravo Domas. – Universitete esi laikomas suaugusiu žmogumi, tavęs niekas nekontroliuoja. Pats už save esi atsakingas. Gali mokytis daug bei sunkiai ir pasiekti gerų rezultatų. Dauguma studentų tai ir darė, nes geras išsilavinimas garantuoja gerai mokamą darbą. Daugelį tai ir skatina studijuoti.“

Rinkosi tai, kas įdomu

Studijuodamas verslo vadybą D.Dargis dar nebuvo apsisprendęs, kokios karjeros norėtų siekti, o magistro studijas jau rinkosi kryptingai. Redingo universitete jis pasirinko nekilnojamojo turto specialybę.

„Rinkdamasis šią specialybę tikrai nemaniau, kad dirbsiu šeimos versle. Rinkausi, nes man buvo įdomu“, – savo sprendimą aiškino verslininkas.

Studijavo ir dirbo

Studijuodamas šiame universitete Domas įsidarbino 15 tūkstančių darbuotojų visame pasaulyje turinčioje nekilnojamojo turto kompanijoje „Cushman & Wakefield“. Jos būstinė yra Amerikoje, o Londone – pagrindinis Europos biuras.

Domas gal ir būtų planavęs tolesnę karjerą šioje kompanijoje, tačiau Londone anksčiau nei Lietuvoje prasidėjo nekilnojamojo turto krizė. Darbe tvyrojo slogi nuotaika.

Supratęs, kad artimiausiu metu jokių karjeros perspektyvų negali tikėtis, nusprendė grįžti į Lietuvą.

„Kita vertus, mane visada viliojo darbas sau. Šeimos verslas tuo ir įdomus, kad ką pasieki, šeimoje ir lieka“, – sakė verslininkas.

Ragina pasitempti

Iš Didžiosios Britanijos grįžęs į Lietuvą Domas iš karto paniro į „Eikos“ darbus, tapo įmonės plėtros direktoriumi, todėl darbo prasme provincialumo nejuto.

Lietuviškos universitetinės patirties neturintis Domas negali lyginti studijų gimtinėje ir užsienyje, tačiau nuolat susiduria su žmonėmis, kurie ateina darbintis į jo vadovaujamą įmonę.

„Manau, kad mūsų universitetuose padėtis sparčiai gerėja. Universitetai kviečiasi dėstytojus iš užsienio – ir ne tik mokslo žmones, bet ir praktikus, kurie turi realaus darbo patirties.

Anglijoje tokie dėstytojai labai populiarūs. Tiesa, pas mus dažniau stengiasi pusiau privatūs ar privatūs – tokie kaip ISM – universitetai. Tradiciniai, valstybės išlaikomi universitetai ne taip greitai modernėja. Jie turi labiau pasistengti, nes negali konkuruoti ne tik su užsienio universitetais, bet ir su ISM“, – įsitikinęs pašnekovas.

Svarbiausia – imlumas

Rinkdamasis komandos narius „Eikos“ vadovas daugiausia dėmesio skiria būsimo darbuotojo profesiniam imlumui – gebėjimui priimti informaciją, ją apdoroti ir padaryti išvadas.

„Anglijos patirtis rodo, kad geriausi bankininkai tie, kurie baigė matematiką, chemiją, fiziką. Tai reiškia, kad svarbiausia – ne studijų kryptis, bet žmogaus imlumas ir orientacija“, – sakė verslininkas.

Tapęs „Eikos“ vadovu D.Dargis pasinaudojo patirtimi, kurios pasisėmė ir studijuodamas, ir dirbdamas užsienyje. Anot jo, vertybinė „Eikos“ linija yra išlikusi ta pati, o situacija rinkoje diktuoja vis naujus pokyčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.