Dėl VRK sopulių kaltas ne tik Z. Vaigauskas

Savivaldos rinkimuose ketvirtadienį vėl iš anksto balsavusi prezidentė D.Grybauskaitė dar ir mėgino nušauti du zuikius: reikalavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Z.Vaigausko galvos, kaltindama jį nesugebėjimu užkirsti kelią įvairiems pažeidimams, o kartu užuominomis parėmė dešiniųjų kandidatus – šįkart ne tik Vilniuje, bet ir Kaune.

Daugiau nuotraukų (1)

Laiko ženklai

2015-03-13 07:56, atnaujinta 2018-01-10 15:21

Šalies vadovės nuomone, rinkimų pažeidimų kaskart daugėja, jie tampa įvairesni, o VRK dirba netgi prasčiau.

D.Grybauskaitė priekaištavo, kad daug žmonių prieš rinkimus perregistruoja gyvenamąją vietą, o Kaune esą labai aiškiai viršijami reklamos pinigų limitai, bet VRK reaguoja pavėluotai arba visai nekreipia dėmesio.

Reikia pripažinti, kad per šiuos rinkimus Alytaus ir Šalčininkų rajonuose iš tiesų buvo neįprastai aktyvus – net 10–20 kartų viršijęs vidutinę normą – rinkėjų migravimas į kitas rinkimų apygardas.

Tačiau ar dėl to reikia kaltinti vien VRK ir jos pirmininką?

VRK narys J.Udris priminė prezidentei, kad komisija atlieka tik rinkimų organizatoriaus ir koordinatoriaus vaidmenį, bet nėra rinkimų policija ar inspekcija. Kitaip sakant, jei kas nors rinkėjus įtikina specialiai persiregistruoti į kitą apygardą, juos papirkinėja, VRK tik atkreipia į tai dėmesį, o tyrimo turi imtis teisėsauga.

Žinoma, nenatūraliai didelė rinkėjų migracija atskleidė įstatymo spragas. Vadinasi, įstatymo leidėjai nenumatė, kad gali kilti tokia problema, ir nepasirūpino saugikliais, užkertančiais kelią klastotėms.

VRK galėjo būti įžvalgesnė ir patarti Seimui tobulinti įstatymą. Bet lygiai taip pat kaltę turėtų prisiimti ir parlamentarai, ir pati įstatymų pataisas galinti teikti prezidentė.

Bene didžiausias šių rinkimų skandalas net ne įtartina piliečių migracija, o pažeidimai Trakų savivaldybėje. Čia buvo aptikta šimtai pažeistų išankstinio balsavimo vokų, ėjo signalai apie rinkėjų papirkinėjimą.

Tačiau VRK lyg ir padarė, ką galėjo, – balsavimo rezultatai panaikinti, savivaldos rinkimai Trakuose bus rengiami iš naujo, o nustatyti ir nubausti kaltininkus – jau teisėsaugos reikalas.

Kita vertus, daugiausia nusiskundimų dėl rinkėjų papirkinėjimo atėjo iš Trakų, o iš kitur sulaukta tik vieno kito skundo. J.Udris netgi paprieštaravo šalies vadovei, teigdamas, kad per šiuos rinkimus pažeidimų ne padaugėjo, o sumažėjo.

Tai ketvirtadienį patvirtino ir premjeras A.Butkevičius, neretai tik linksintis galva šalies vadovei, o šį sykį ėmęs ginti Z.Vaigauską, pareikšdamas, kad VRK pirmininkas – ne Dievas.

Pats Z.Vaigauskas, kai 2012 m. baigiantis darbą konservatorių vairuojamas Seimas nutarė atleisti jį iš pareigų, karčiai juokavo, kad jis visada kaltas, jog ne tie, kurie turi, laimi rinkimus.

Tuomet rinkimus pralaimėję konservatoriai, traukdamiesi iš valdžios, pasiskubino pašalinti Z.Vaigauską, bet naują valdančiąją koaliciją subūrę socialdemokratai vienu pirmųjų Seimo sprendimų šį nutarimą atšaukė.

Kyla įtarimas, jog ir dabar VRK vadovas užsipultas pirmiausia todėl, kad konservatoriams ir juos atvirai remiančiai prezidentei patiko toli gražu ne visi savivaldos rinkimų rezultatai.

Regis, šalies vadovę ypač suerzino tai, kad Kaune pirmąjį tiesioginių mero rinkimų turą laimėjo visuomeninį judėjimą „Vieningas Kaunas“ subūręs V.Matijošaitis, o konservatorius dabartinis miesto vadovas A.Kupčinskas smarkiai atsiliko.

Ar ne todėl prezidentė ketvirtadienį kalbėjo taip, kad visiems būtų aišku, ką ji turi galvoje sakydama, jog Kaune viršijami rinkimų pinigų limitai ir pažeidžiami politinės reklamos įstatymai?

Kad neliktų jokių abejonių, dar ir konservatorių lyderis A.Kubilius, antrindamas šalies vadovei, Seime pliekė Z.Vaigauską kone žodis žodin kaip ir ji.

Negalima nematyti ir dar vienos problemos. Iš anksto balsuodama prezidentė D.Grybauskaitė tiek prieš pirmąjį, tiek prieš antrąjį rinkimų turą akivaizdžiomis užuominomis agitavo už kai kuriuos konkrečius dešiniųjų kandidatus ir tai darė balsavimo vietoje.

Taigi ar VRK nereikėtų pirmiausia barti už tai, kad neišdrįso perspėti šalies vadovės, jog taip elgdamasi ji pažeidžia rinkimų įstatymą ir gal net Konstituciją, kurioje pasakyta, kad prezidentas turi būti visiems vienodai teisingas?

Beje, neryžtingumu, pataikavimu konservatoriams dvelkė ir VRK nenoras tirti jų kandidatės į sostinės tarybą V.Buslavičienės elgesį. Ši moteris pakeitė rinkimų komisijoje dirbusį savo vyrą ir, pati nešiodama į butus rinkėjų korteles, agitavo už save, bruko kalendoriukus su savo atvaizdu.

Tai – akivaizdus rinkimų įstatymo pažeidimas. O VRK tik muistėsi ir nieko nedarė. Bet apie tai net dukart parašius „Lietuvos rytui“ kažkodėl nesureagavo nei prezidentė, nei konservatorių lyderis.

Gal iš tiesų 21 metus VRK vadovaujantis Z.Vaigauskas pernelyg užsisėdėjo šioje kėdėje? Jį galima kritikuoti ir neįsijautus į konservatorių skriaudas ar už tai, kad pernelyg ilgai skaičiuojami rinkėjų balsai, o kai kuriose rinkimų apylinkėse komisijos nariai girtauja.

Vis dėlto prezidentės reikalavimas keisti VRK vadovybę dar nesibaigus rinkimams labiau dvelkia politikavimu, o ne nuoširdžiu rūpesčiu pagerinti padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?