VU rektoriumi tapo Dalios Grybauskaitės bendraklasis

Kokios permainos laukia Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi išrinkus šios aukštosios mokyklos Taikomųjų mokslų instituto Puslaidininkinės optoelektronikos skyriaus vedėją profesorių 58 metų Artūrą Žukauską?

Profesorius A.Žukauskas ypač išgarsėjo savo darbais šviesos diodų srityje.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius A.Žukauskas ypač išgarsėjo savo darbais šviesos diodų srityje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2015, 9:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2020, 3:03 PM

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ garsus mokslininkas, fizikos profesorius A.Žukauskas žadėjo imtis radikalių universiteto struktūros pertvarkų, kurios buksavo dėl vidaus pasipriešinimo – pirmiausia naikinti dalį dabartinių fakultetų ir juos jungti.

Galbūt šioje ar kitose pjūtyse naująjį VU rektorių palaikys ir jo kaimynė, buvusi klasės draugė sostinės S.Nėries gimnazijoje Dalia Grybauskaitė. Pagrindiniai VU rūmai ir Prezidentūra – šalia.

A.Žukauskas šypsodamasis prasitarė, kad ši kaimynystė jam maloni, ir vylėsi, jog ji bus vaisinga.

– Kas lėmė jūsų pergalę? – „Lietuvos rytas“ paklausė išrinktojo VU rektoriaus.

– To reikėtų paklausti už mane balsavusių VU tarybos narių. Motyvų gali būti daug – juk pati pareigybė labai plati, turi daug aspektų. Tai – ne įprasto privataus ar viešo subjekto vadovo postas, o labai plataus profilio darbas.

Tačiau jaučiu, kad galbūt svarstykles į mano pusę nusvėrė tai, jog itin pabrėžiau nuoseklų ir strategišką seniai nustatytų universiteto uždavinių įgyvendinimą, pirmiausia sutvarkant ir nustatant, kas už ką atsakingas.

Tarp kitų bendriausio pobūdžio problemų, kurias, mano manymu, reikėtų spręsti, – ne visai gera VU padėtis tiek šalies viduje, tiek tarptautiniame kontekste. Pavyzdžiui, reikia sutvarkyti ryšius su kitais universitetais, nes kai kurie jų jaučiasi blogai bendraudami su VU. Jis turi per daug arogancijos, per daug tą savo senovę pabrėžia.

Juk konkurencijos tarp VU ir kitų šalies universitetų iš tiesų nėra. Visos šios aukštosios mokyklos turi savo apibrėžtą specifiką ir nišas.

Universitetui reikia daugiau bendrauti ir su verslu. Aš, pavyzdžiui, daug su juo bendrauju, turiu ryšių su verslo struktūromis.

– Kaip keisite VU padėtį tarptautinėje erdvėje, didinsite jo konkurencingumą, kad mūsų jaunimas neišvyktų studijuoti į užsienį?

– Tai vienas pagrindinių mūsų, kaip tautos, padėties pasaulyje klausimų.

Iš tiesų reikia siekti, jog studentai neišvažiuotų vien dėl to, kad kur nors išvažiuotų, bet neliktų šiame „universitetėlyje“.

Pirmiausia tai įvaizdžio ir viešųjų ryšių problema. Juk daugelyje sričių VU atitinka aukščiausius standartus. Pavyzdžiui, biotechnologijų srityje esame tarp tuzino pasaulio geriausiųjų.

Taigi čia irgi gali atsirasti Nobelio premijos laureatų – tik reikia profesionaliai, nuosekliai ir strategiškai dirbti, kad patys studentai tuo patikėtų.

– Per rinkimų kampaniją žadėjote pertvarkyti valdymo struktūrą, studentų atrankos sistemą. Kokie bus pirmieji svarbiausi jūsų žingsniai?

– Pirmiausia reikia suformuoti komandą ir nustatyti pagrindinius strateginio plano prioritetus. Manau, į pagalbą reikės pasitelkti strateginio planavimo ir vadybos profesionalus, galbūt net iš užsienio.

O pirmieji valdymo struktūros pertvarkos žingsniai seniai aiškūs. Vietoj to jovalo, kuris dabar yra, turi likti aštuoni fakultetai (šiuo metu yra 14 fakultetų ar jiems prilygintų padalinių. – Red.).

Iš esmės jie turi vienyti mokslų sritis. Pavyzdžiui, bus Humanitarinių mokslų, Socialinių mokslų, Fizinių ir technologinių mokslų, Medicinos ir gyvybės mokslų, Teisės (mažiukas) fakultetai.

Dalis fakultetų gali išlikti padalinių, departamentų ar institutų pavidalu. Tuo metu tokius institutus, kurie jau yra tapę savotiškais prekės ženklais, pavyzdžiui, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų ar Biotechnologijų, reikės palikti.

Keisime fakultetų vidaus struktūrą – kad nebūtų tiek įvairių vadovų ir katedrų, kurios dažnai ėdasi tarpusavyje.

Reikia įvesti ir Vakaruose taikomą sistemą – yra profesorių lygio neformalių grupių vadovų, kurie atlaisvinami nuo administracinio darbo.

Kalbant apie studentų atranką, norėtume įvesti papildomus motyvacijos ir gabumų testus. Tai padėtų aiškiau nustatyti tokius atvejus, kad pagal gabumus studentas geriau atitinka visai ne tą sritį, kurią renkasi, ir rekomenduoti rinktis tai, kam jis geriau tinka.

Kita vertus, reikės pakelti ir kai kurias karteles. Universitetas – ne vieta užpildyti spragas, kurios liko po mokyklos.

– Jūs būsite D.Grybauskaitės kaimynas pagal darbovietę. Ar tai, kad turite tokią buvusią bendraklasę, jums yra svarbu?

– (Juokiasi.) Taip, yra tokia buvusi bendraklasė. Tai, aišku, malonu.

Tačiau mes iki šiol nesame kaip nors susidūrę. Asmeniškai tikrai labai nebendraujame, nesame kažkokie draugai.

Nenoriu ir nesitikiu kokios nors globos. Tačiau tikiuosi, kad mūsų santykiai bus ne tik korektiški, bet ir vaisingi.

Iš karto po rinkimų pasipylė komentarai

* Slaptu balsavimu naująjį Vilniaus universiteto (VU) vadovą išrinko VU taryba, vadovaujama Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojos I.Šimonytės.

* Į rektorius kandidatavo nuo 2012 metų šias pareigas laikinai ėjęs profesorius fizikas J.Banys, VU profesorius fizikas A.Žukauskas, VU profesorius teisininkas V.Nekrošius, Europos humanitarinio universiteto prorektorius B.Gailius, buvęs Mykolo Romerio universiteto docentas S.Norvaišas ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas profesorius V.Razumas.

* A.Žukauskas pirmajame rinkimų ture surinko keturis tarybos narių balsus, J.Banys – tris, V.Razumas – du, B.Gailius ir V.Nekrošius – po vieną.

* Per antrąjį rinkimų turą A.Žukauskas gavo aštuonis balsus, J.Banys – tris.

* Netrukus po rektoriaus rinkimų oficialiame VU interneto puslapyje iš karto atsirado net keliolika anoniminių komentarų. Juose teigiama, kad rinkimai buvo neskaidrūs, kad už jų slypi kažkokie interesai.

* Šiuose ginčuose atvirai dalyvavo VU tarybos pirmininkė I.Šimonytė, ji visa tai kategoriškai neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.