Antras raundas: rinkėjų srautas mažesnis nei pirmajame ture

Sekmadienį rinkėjai vėl traukė prie balsadėžių – antrajame rinkimų ture kelios dešimtys miestų rinko merus. Rinkimai vyko keturiasdešimtyje savivaldybių, kur varžėsi po du kandidatus, kurie prieš dvi savaites surinko daugiausia balsų.

Teisę balsuoti turi 40-ies savivaldybių, kuriose kovo 1-ąją merai nebuvo išrinkti iš pirmo karto, rinkėjai.<br>V.Ščiavinsko, J.Stacevičiaus, M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Teisę balsuoti turi 40-ies savivaldybių, kuriose kovo 1-ąją merai nebuvo išrinkti iš pirmo karto, rinkėjai.<br>V.Ščiavinsko, J.Stacevičiaus, M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:27 PM

Pasyviausias – Klaipėdos kraštas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė, kad iki 19 valandos, kai dar buvo likusi valanda iki balsavimo pabaigos, savo valią pareiškė 32,2 proc. rinkėjų. Dar 5,13 proc. rinkėjų dalyvavo išankstiniame balsavime. Prieš dvi savaites bendras aktyvumas pirmajame ture siekė 47,17 procento.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas prognozuoja, kad bendras rinkimų aktyvumas sieks 38-39 procentų.

Iki 14 val. balsavo 20,27 proc. – mažiau nei prieš dvi savaites, kai iki 14 val. balsavo 24,64 proc. rinkėjų. (iki 10 val. rinkėjų aktyvumas beveik nesiskyrė nuo pirmojo turo (5 proc. dabar ir 5,32 proc. prieš dvi savaites).

Per išankstinį balsavimą šią savaitę savo valią pareiškė dar 5,13 proc. rinkėjų. Prieš dvi savaites pirmajame ture iš anksto buvo balsavę 5,97 proc. rinkėjų.

Bendras aktyvumas pirmajame ture siekė 47,17 procento.  

Aktyviausi rinkėjai sekmadienį – Varėnos rajone (41,46 proc.), Širvintų rajone (41,21 proc.), Tauragės rajone (40,43 proc.), Švenčionių rajone (40,05) Šilalės rajone (39,51 proc.).

Pasyviausiai prie balsavimo urnų kol kas renkasi Klaipėdos rajono (20,48 proc.), Šiaulių rajono (22,19 proc.), Klaipėdos miesto (23,13 proc.), Telšių rajono (23,59 proc.) rinkėjai.

Merai pirmajame ture išrinkti devyniolikoje savivaldybių, o Trakų rajone rezultatai panaikinti dėl šiurkščių pažeidimų. Antrasis rinkimų turas vyksta 40 savivaldybių.

Sekmadienį taip pat renkamas Seimo narys Vilniaus Žirmūnų apygardoje. Čia antrajame ture dalyvauja konservatorė Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė ir liberalas Šarūnas Gustainis.

Balsavimas vyksta nuo 7 iki 20 valandos, rinkėjų sąrašuose – beveik du milijonai piliečių.

Rinkimų pažeidimų – mažiau

15 val. VRK spaudos konferencijoje pranešta, kad lyginant su pirmojo turo rinkimų diena buvo sulaukta gerokai mažiau rinkėjų nusiskundimų. Gyventojų skambučių srautas numeriu 1855 buvo taip pat gerokai sumažėjęs.

Merų rinkimų dieną policija gavo 35 pranešimus dėl galimo rinkimų tvarkos pažeidimo. Daugiausiai apie neteisėtus pavežėjimus ir papirkinėjimo atvejus. Naujų ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.

Dėl agitacijos buvo sulaukta 11 skambučių. Didžiausi pažeidimai užfiksuoti Varėnos rajone. Pranešta, kaip rinkimų stebėtoja galimai papirkinėjo rinkėjus. Viena komisijos narė užfiksuota neblaivi.

„VRK gavo pranešimą, apie televizijoje rodomą agitacinę laidą, kurioje pateikiamas vienas kandidatas į miesto mero postą. Tai buvo laidos kartojimas, tačiau atvejis taip pat tiriamas“, – pranešė VRK komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

V.Adamkus mato naujų iššūkių

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus Vilniaus merui mato naujų iššūkių ir kritikuotinų dalykų.

Sekmadienio rytą balsuoti tiesioginių merų rinkimų pakartotiniame balsavime V. Adamkus su žmona Alma atvyko į Saulėtekyje, Vilniaus Gedimino technikos universitete, įsikūrusią Saulėtekio rinkimų apylinkę. Čia didelių eilių nebuvo, tad prezidentas su žmona ilgai neužtruko.

Žurnalistams gerai nusiteikęs V. Adamkus sakė iš anksto žinojęs, už ką balsuosiąs, atskleidė, kad su sutuoktine balsavo už tą patį kandidatą

„Mes iš anksto žinojome, už ką mes balsuosime“, – sakė Prezidentas.

Klausiamas, ar įtakos balsavimo pasirinkimui padarė tai, kad su vienu iš kandidatu yra susijęs asmeniniu ryšiu – V. Adamkus yra Artūro Zuoko sūnaus krikštatėvis, – V. Adamkus siūlė nesieti asmeninių ir dalykinių ryšių.

„Tikrai ne. Politika ir bendri ryšiai nieko neturi bendro. Manau, kad abu nusprendėme, kas yra geriausia Lietuvai ir Vilniui“, – teigė V. Adamkus.

Prezidentas iš Vilniaus mero sakė laukiąs tolesnio progreso ir įspėjo apie laukiančius iššūkius, kritikavo nebaigtus darbus.

„Manau, kad toliau turi progresuoti tas, kas yra padaryta. Na, aš manau, kad gyvenimas iškels vis naujų problemų, kadangi daug neišspręstų yra. Mano supratimu, jų yra statybos srityje, yra rajonų, kurie turėtų būti pakeisti. Aš manau, kad vis dar egzistuoja susisiekimo problema – aplink miestą žadamas kelias, kuris, net nežinau, kiek metų jau statomas ir dar neužbaigtas... Taip kad problemų pakanka“, – sakė V. Adamkus.

Tikisi, kad Vilniaus meras sugyvens su Vyriausybe

Premjeras Algirdas Butkevičius vylėsi, kad būsimasis sostinės vadovas ir jo komanda gebės sklandžiai dirbti su Vyriausybe įgyvendinant didelio masto infrastruktūrinius projektus Vilniuje.

Tarp tokių objektų, kurie didžiąja dalimi finansuojami iš valstybės biudžeto arba Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, Premjeras paminėjo Vilniaus aplinkkelio tiesimo trečiojo etapo darbus, daugiafunkcinės paskirties nacionalinio stadiono statybą ir Sporto rūmų rekonstrukciją.

„Permainos visada reikalingos, nes to reikalauja gyvenimas, aišku, Vilniaus mieste yra daug problemų, ir mano tikslas – kad meras ir visa jo komanda dirbtų su Vyriausybe, ypač įgyvendinant tuos projektus, kurie yra numatyti Vyriausybės“, – teigė A.Butkevičius.

Pasak ministro pirmininko, abu kandidatai į sostinės merus yra stiprūs, tačiau naujasis Vilniaus miesto vadovas turėtų suprasti, kad jis visų pirma atstovauja visuomenės interesams.

„Meras ir savivaldybės taryba turi vykdyti tas funkcijas, kurios yra savivaldybėms deleguotos, o ne nukrypti į tam tikras sritis, kurios neturi nieko bendro su savivaldos funkcijomis“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Anot premjero, su kokiomis politinėmis jėgomis jo vadovaujama Socialdemokratų partija sudarinės koalicijas kiekvienoje savivaldybėje, priklausys nuo regioninių partijos skyrių.

„Patys skyriai turi apsispręsti. Tokį sprendimą priėmė mūsų partija -- rekomenduojama patiems partijos nariams, kurie patenka į tarybas, priimti sprendimą skyriuose. Pirmiausiai reikalavimas keliamas, kad žiūrėtų į žmonių kompetenciją ir gebėjimus spręsti problemas“, – sakė ministras pirmininkas.

Komisijos narė – neblaivi

VRK spaudos konferencijoje sekmadienį 11 valandą komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas pranešė, kad sekmadienį Varėnos rajone Puodžių apylinkės komisijos narė aptikta galimai neblaivi darbo vietoje. Patikrinus, jai nustatytas 1,28 prom. girtumas.

Moteris buvo iškart nušalinta nuo darbo. Ji netenka galimybės dirbti rinkiminėse komisijose. Šiuo metu vyksta tolimesnis tyrimas. 

Didžiųjų miestų intrigos

Viena aršiausių kovų dėl mero posto vyks Vilniuje, kur liberalas Remigijus Šimašius bandys paveržti mero kėdę iš dabartinio sostinės mero Artūro Zuoko.

Abu kandidatai negailėjo vienas kitam aštrių žodžių ir rinkimų debatų metu, itin dažnai skambėjo abipusiai kaltinimai melu.

Kaune pirmajame rinkimų ture pagal surinktą balsų skaičių pirmavo verslininkas Visvaldas Matijošaitis, o jo varžovas antrajame ture – dabartinis meras konservatorius Andrius Kupčinskas. Šie kandidatai taip pat paskutinę savaitę prieš rinkimus ėmėsi itin agresyvios konkurencinės kovos – miestą papuošė labai ryškūs plakatai, o į masines informavimo priemones liejosi abipusiai kaltinimai populizmu.

Klaipėdoje dėl mero posto varžysis dabartinis uostamiesčio vadovas Vytautas Grubliauskas, kurio varžove rinkėjų valia tapo konservatorių atstovė Agnė Bilotaitė.

Intrigų netrūks ir Šiauliuose, kur pirmajame ture beveik po lygiai balsų surinko Artūras Visockas ir parlamentaras Valerijus Simulikas. Įdomu tai, kad abu politikai yra visuomeninių komitetų iškelti kandidatai.

Panevėžyje į mero kėdę pretenduoja visuomeninio komiteto kandidatas Rytis Mykolas Račkauskas, kuris antrajame rinkimų ture grumiasi su konservatoriumi Maurikijumi Grėbliūnu.

Kas kovoja?

40 savivaldybių vyksta pakartotiniai merų rinkimai. Juose dalyvauja politikai, pirmajame ture surinkę daugiausia procentų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Akmenės rajonas. V.Mitrofanovas (LSDP) 41,1; A.Nicius (LRLS) 30,6.

Alytaus rajonas. A.Vrubliauskas (TS-LKD) 37; A.Truncė (DP) 28,3.

Anykščių rajonas. K.Tubis (LRLS) 24; S.Obelevičius (TS-LKD) 23,1.

Biržų rajonas. V.Valkiūnas (Respublikonų partija) 33,5; I.Varzienė (TS-LKD) 24,4.

Elektrėnai. K.Vaitukaitis (LRLS) 39,5; A.Vyšniauskas (LSDP) 19,8.

Joniškio rajonas. L.Jonaitis (LSDP) 34,5; G.Čepulis (LRLS) 32,5.

Jurbarko rajonas. R.Juška (LRLS) 27,5; S.Mockevičius (išsikėlė pats) 25,6.

Kaišiadorių rajonas. R.Urmilevičius (LRLS) 36,5; V.Tomkus (TS-LKD) 20,8.

Kalvarija. V.Aleknavičius (TS-LKD) 27,7; V.Plikaitis (TT) 22,3.

Kauno miestas. V.Matijošaitis (RK „Vieningas Kaunas“) 36,8; A.Kupčinskas (TS-LKD) 24,5.

Kazlų Rūda. G.Bielskus (LSDP) 27,2; V.Kanevičius (LLS) 25,4.

Kelmės rajonas. V.Andrulis (LSDP) 35,9; J.Rimkus (LVŽS) 27,3.

Kėdainių rajonas. N.Naujokienė (DP) 49,3; S.Grinkevičius (LLS) 27,47.

Klaipėdos miestas. V.Grubliauskas (LRLS) 42; A.Bilotaitė (TS-LKD) 11,7.

Klaipėdos rajonas. V.Dačkauskas (LSDP) 23,3; A.Balnionienė (LRLS) 18,1.

Kretingos rajonas. J.Mažeika (TS-LKD) 32,9; V.Domarkas (LSDP) 23,3.

Kupiškio rajonas. D.Bardauskas (TS-LKD) 41,4; J.Jarutis (LVŽS) 19,1.

Mažeikių rajonas. A.Tenys (LSDP) 52; L.Rimkienė (TS-LKD) 14,6. (Šiame rajone prireiks antrojo rinkimų turo, nes rinkėjų aktyvumas nesiekė reikalingų 40 proc., kad daugiau nei pusę balsų surinkęs A.Tenys būtų išrinktas iš karto).

Pakruojo rajonas. A.Jasiūnienė (LSDP) 28,9; S.Gegieckas (LLS) 23,1.

Panevėžio miestas. R.Račkauskas (RK „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“) 21,9; M.Grėbliūnas (TS-LKD) 15,5.

Panevėžio rajonas. P.Žagunis (LVŽS) 52,6; A.Pocius (LSDP) 13,9.

Plungės rajonas. A.Klišonis (LRLS) 40,1; A.Beierle-Eigirdienė ((TS-LKD) 20,5.

Prienų rajonas. A.Vaicekauskas (LSDP) 18,1; L.Jakinevičienė (TT) 15,2.

Radviliškio rajonas. A.Čepononis (TS-LKD) 39,6; K.Augulis (LSDP) 20,7.

Raseinių rajonas. A.Gricius (DP) 27; L.Kavaliauskas (LSDP) 21,1.

Rokiškio rajonas. A.Vagonis (LSDP) 24,1; A.Blažys (TS-LKD) 19,9.

Skuodo rajonas. A.Pitrėnienė (DP, RK „Permainų laikas“) 33,6; P.Pušinskas (TS-LKD) 18,5.

Šakių rajonas. J.Bertašius (LVŽS) 43,7; B.Vainius (LSDP) 23,2.

Šiaulių miestas. A.Visockas (RK „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“) 16,6; V.Simulikas (RK „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“) 15,4.

Šiaulių rajonas. A.Bezaras (LVŽS) 35,2; A.Gaubas (LSDP) 20,5.

Šilalės rajonas. J.Gudauskas (TS-LKD) 30,2; V.Jucius (TT) 21,2.

Šilutės rajonas. V.Laurinaitis (TT) 23,5; A.Jakas (LLS) 15,3.

Širvintų rajonas. Ž.Pinskuvienė (DP) 44,8; A.Jozonis (LSDP) 13,3.

Švenčionių rajonas. V.Vigelis (DP) 29,2; R.Klipčius (LLS) 18.

Tauragės rajonas. P.Petrošius (LSDP) 41,4; S.Mičiulis (LRLS) 40,2.

Telšių rajonas. V.Kleiva (LSDP) 37,5; A.Lukavičius (TT) 15,2.

Ukmergės rajonas. R.Janickas (DP) 25,7; J.Varžgalys (LVŽS) 20,4.

Varėnos rajonas. A.Kašėta (LRLS) 49,8; V.Mikalauskas (LSDP) 34,4.

Vilniaus miestas. R.Šimašius (LRLS) 33,9; A.Zuokas (LLS) 18.

Visaginas. D.Štraupaitė (LLS) 34,2; V.Besakirskas (Lietuvos rusų sąjunga) 15,3.

Zarasų rajonas. N.Gusevas (LSDP) 22,6; D.Kelečienė (RK „Švari savivalda“) 18,6.

Santrumpos: DP – Darbo partija, LLS – Lietuvos laisvės sąjunga, LRLS – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, LSDP – Lietuvos socialdemokratų partija, LVŽS – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, TS-LKD – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, TT – „Tvarka ir teisingumas“, RK – rinkimų komitetas. 

19 miestų jau turi merus

Antrajame rinkimų ture dalyvauti nereikės tų 19-os miestų rinkėjams, kurie merus išrinko jau pirmajame rinkimų ture. Pagal galiojančią tvarką, meras išrenkamas pirmajame ture, jei surenka ne mažiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui.

Pateikiame pirmajame rinkimų ture išrinktų merų sąrašą:

Alytuje – Vytautas Grigaravičius, Visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ atstovas

Rietave – Liberalų sąjūdžio atstovas Antanas Černeckis

Ignalinos rajone – Valstiečių ir žaliųjų atstovas Henrikas Šiaudinis

Birštone – socialdemokratė Nijolė Dirginčienė

Jonavos rajone – socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius

Molėtų rajone – konservatorius Stasys Žvinys

Utenos rajone – socialdemokratas Alvydas Katinas

Vilniaus rajone – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Marija Rekst

Kauno rajone – socialdemokratas Valerijus Makūnas

Marijampolėje – socialdemokratas Vidmantas Brazys

Panevėžio rajone – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atstovas Povilas Žagunis

Pasvalio rajone – konservatorius Gintautas Gegužinskas

Pagėgiuose – partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Virginijus Komskis

Druskininkuose – socialdemokratas Ričardas Malinauskas

Neringoje – socialdemokratas Darius Jasaitis

Palangoje – konservatorius Šarūnas Vaitkus

Lazdijų rajone – konservatorius Artūras Margelis

Vilkaviškio rajone – socialdemokratas Algirdas Neiberka

Šalčininkuose – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Zdislavas Palevičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.