Kauno mero kabineto paslaptys: žemiškos ir labai pribloškiamos

Kelionė tarnybiniu automobiliu, žavi referentės šypsena, keturi patarėjai ir erdvi darbo vieta pačioje Kauno širdyje. Tokios privilegijos suteikiamos Kauno merui. Kadaise miesto vadovas galėjo naudotis ir slaptu kambariu. Kas jame vyko?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2015-03-16 18:49, atnaujinta 2018-01-09 19:33

Po antrojo tiesioginių mero rinkimų turo paaiškėjo, kad mero kabinetas turės naują šeimininką – konservatorius Andrius Kupčinskas raktus turės atiduoti politikos naujokui verslininkui Visvaldui Matijošaičiui.

Pastarasis turbūt ne kartą lankėsi šiose patalpose, tačiau tik svečio teisėmis, todėl nežino visų užkaborių paslapčių.

Beje, pačios įdomiausios kabineto kertelės neliko po kapitalinio remonto, kurio ėmėsi buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas. Jeigu šios sienos prabiltų, daug pasakytų.

Prieš kelerius metus aktyviai svarstyta idėja visus savivaldybės padalinius kartu su meru įkurdinti naujame pastate, vienoje vietoje, tačiau darbus sustabdė pernelyg didelė projekto kaina.

Elgėsi lyg savo tvirtovėje

Dabartinis Kauno mero kabinetas antrajame miesto valdžios pastato aukšte visiškai nepanašus į tą patalpą, kurioje teko dirbti pirmajam po nepriklausomybės atkūrimo miesto merui Vidmantui Adomoniui.

Didžiausios permainos įvyko 2001 metais, kai meru dirbo E.Tamašauskas, kuris ir šiemet siekė mero posto, tačiau politikui nepavyko sugrįžti į kadaise suremontuotą kabinetą.

Po rekonstrukcijos neliko ir galinėje kabineto dalyje buvusios maždaug 10 kvadratinių metrų ploto patalpos, skirtos itin slaptiems pokalbiams ir susitikimams ar išlenkti taurelę su atvykėliais.

Į šį kambarį buvo galima patekti nepastebėtam referentės ar kitų tarnautojų. Užlipę šoniniais laiptais viešumos bijoję svečiai į patalpą galėdavo pro dvigubas duris prasmukti tiesiai iš koridoriaus.

„Kambaryje stovėjo sofa, šaldytuvas, nedidelis staliukas“, – vardijo jau du dešimtmečius savivaldybėje dirbantis Bendrojo skyriaus materialinio aprūpinimo poskyrio vedėjas Vaclovas Kontrimas.

Kam tokioje vietoje reikėjo sofos, kiekvienas žmogus gali spėlioti pasitelkęs savo fantaziją. Šaldytuvas labiausiai tiko gėrimams sustatyti.

Iki šių dienų savivaldybėje sklando legendos apie vieną Kauno merą, su bendražygiais rengdavusį triukšmingus pasitarimus, kurių metu liejosi svaigalai, patalpoje tvyrojo cigarečių dūmų debesys, o eiti iki tualeto kai kas pritrūkdavo jėgų – gamtiniams reikalams atlikti tiko ir kambarinių gėlių vazonai.

Užmūrijo atsarginį išėjimą

Po didžiosios rekonstrukcijos mero kabinetą nuo slaptojo kambarėlio atskyrė stiklinė permatoma siena, tačiau dar po kelerių metų neliko ir jos – statybininkai suformavo vientisą daugiau kaip 70 kvadratinių metrų ploto kabinetą. Dydžiu jis prilygsta vidutiniam trijų kambarių butui.

V.Kontrimas svarstė, kad stiklinę pertvarą galbūt dar būtų galima aptikti kažkur sandėlyje.

Neliko net žymės ir atsarginių durų iš vadinamojo poilsio kambario į koridorių – jas darbininkai užmūrijo.

Visiems svečiams tenka belstis į mero kabineto prieigų duris, kurios nesikeitė nuo sovietinių laikų. Durys ir siena pagaminta iš raštuoto stiklo medžio rėmuose. Šioje patalpoje šeimininkauja mero pagalbininkė – referentė Asta Vilutytė.

„Ir kavą verdu, ir gėles laistau, ir dokumentus tvarkau. Viską, ką reikia atlikti“, – trumpai paaiškino žavi tarnautoja.

Ant mero durų ir ant sienos už referentės nugaros pakabintos pasagos. Ar čia dirbantiems žmonėms stinga laimės?

Nebereikia kęsti kaitros

„Įrengtos pakabinamos lubos su apšvietimu, perdažytos sienos, paklota nauja kiliminė danga“, – svarbiausius darbus Kauno mero kabinete vardijo V.Kontrimas.

Iš patalpos atsiveria puikus Laisvės alėjos ir Kauno muzikinio teatro vaizdas, tačiau reikia neužmiršti, kad tai – pietų pusė. Vasarą kabineto šeimininkui tekdavo kęsti kaitrą, todėl įrengtas oro kondicionierius.

Jis turbūt nekenkia dviem kabinetą puošiantiems kambariniams augalams. Pasak savivaldybės darbuotojų, jie auga labai seniai ir liko nenuniokoti anuometinio triukšmingojo mero ar jo bičiulių.

Prie galinės sienos stovi pagrindinis mero darbo stalas, arčiau durų – ovalo formos stalas. Pastarasis skirtas miesto valdžios pasitarimams ar svečių priėmimams. Stalo viduryje sustatyti mineralinio vandens buteliukai, išdėlioti saldumynai.

„Baldai buvo gaminami pagal specialų užsakymą“, – prisiminė V.Kontrimas. Per daugelį metų jie gerai išsilaikė.

Dar kartą statybų specialistai į Kauno mero kabinetą buvo užsukę maždaug prieš penkerius metus, kai statė naujus langus. Jie gerai sulaiko šilumą, o nuleidžiami roletai saugo nuo tiesioginių saulės spindulių. Tąkart darbininkai pakeitė ir radiatorius.

Maždaug tuo pačiu metu buvo nupirkta ir nauja mero kėdė. Ji tikrai minkšta ir patogi, tačiau šiek tiek nutrintais porankiais. Kėdė pagaminta Lenkijoje, ir kaimyninėje šalyje dabar labai panašus naujas toks baldas kainuoja apie 250 eurų.

Pasienyje stovi spinta mero viršutiniams drabužiams kabinti ir kelios mažesnės spintelės. Jose sukrauti dokumentai, įvairios smulkmenos. Televizoriaus nematyti, tačiau vienoje spintelėje stovi nedidelis muzikos centras. Galima spėti, kad seniai nenaudojamas.

Lentynos greitai prisipildo

Vos įžengus į kabinetą į akis krinta ant sienos pakabintas įspūdingo dydžio paveikslas „Pienių miestas“, kurį vaikai nutapė ir padovanojo Kauno 600 metų jubiliejaus proga.

Dar vienas ryškus paveikslas – Norvegijos Vestfoldo grafystės vadovų dovana 20 metų bendradarbiavimo proga.

Greta prezidentės Dalios Grybauskaitės portreto pakabinti du žinomo skulptoriaus Aloyzo Janušausko darbai – Vytis ir Kauno simbolis tauras. Šiek tiek žemiau įrėmintas simbolinis miesto raktas.

Prie mero stalo stovi valstybinė ir miesto vėliavos.

Ant spintelių išrikiuoti padėkos raštai, nuotraukos, dovanos, krepšinio ir regbio kamuoliai. Keičiantis merui kabineto šeimininkas paprastai išsiveža asmeninės padėkos išraiškos daiktus, o miestui skirtos dovanos pasilieka. Kai lentynos prisipildo, vertingi daiktai perduodami saugoti į miesto Rotušę.

Neleidžia nuskursti

Kauno meras gauna 1475 eurų atlyginimą per mėnesį (atskaičius mokesčius), o priedai ir premijos nenumatytos.

Meras gauna tarnybinį mobiliojo ryšio telefoną ir 58 eurų pokalbių limitą kiekvieną mėnesį.

Vietos savivaldos įstatymas taip pat numato galimybę merui turėti reprezentacinį fondą.

Sprendimą dėl jo sudarymo, dydžio, naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos priima taryba.

Keliaudami pajusdavo ir prabangą

Šiuo metu Kauno mero tarnybiniam naudojimui skirtas automobilis „Škoda Superb“, kurį miesto savivaldybė nuomoja.

Tai prabangiausias Čekijos automobilių gamintojo „Škoda“ modelis, kuris giriamas už patogumą keleiviams.

Kelerius metus po nepriklausomybės atkūrimo Kauno merai tarnybiniais reikalais važinėjo sovietinės automobilių pramonės pažiba „Volga“.

1995-aisiais merui buvo nupirktas BMW 520 – tais laikais neįtikėtinai prašmatni transporto priemonė.

Praėjus dar beveik dešimtmečiui miesto valdžia sublizgėjo išlaidavimu ir išsinuomojo limuzino klasės japonišką automobilį „Lexus LS 430“.

Šis „Lexus“ mokesčių mokėtojams kas mėnesį kainuodavo daugiau kaip 1,7 tūkst. eurų.

Net nesibaigus nuomos sutarčiai tokio prabangaus automobilio buvo atsisakyta ir išnuomotas „Volkswagen Passat“, o pastarąjį 2011-aisiais pakeitė nauja „Škoda Superb“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.