Prezidentūroje – nerimas dėl L. Graužinienės ateities Seime

Po nesėkmingų savivaldos rinkimų iš posto traukiantis konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui, vakar apie tokį pat savo žingsnį paskelbė ir „darbiečių“ vedlė Loreta Graužinienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:07 PM

Kad prisiimdama atsakomybę už blogą partijos pasirodymą rinkimuose atsistatydina iš partijos vadovo posto, L.Graužinienė paskelbė laišku iš Ukrainos.

Kas galėtų užimti jos vietą? Ar L.Graužinienei reikėtų trauktis ir iš Seimo pirmininko posto?

Kaip į galimas permainas reaguos valdančiosios koalicijos partneriai ir Prezidentūra?

Nepasitenkinimas kaupėsi

Seniai buvo vieša paslaptis, jog 52-ejų L.Graužinienė parlamento pirmininko pareigas vertina daug labiau nei „darbiečių“ vadovo postą, vis daugiau bendrauja su Prezidentūra, o ne su savo bendražygiais.

Tai kėlė vis didesnį partijos nepasitenkinimą, o, svarbiausia, erzino „darbiečių“ dvasinį vadovą Viktorą Uspaskichą – jau prieš antrąjį merų rinkimų turą jis norėjo stumti L.Graužinienę iš partijos viršūnės. Tada aistras pavyko trumpam nuraminti, bet padėtis iš esmės nepasikeitė.

„Lietuvos ryto“ šaltinių partijos vadovybėje teigimu, būtent V.Uspaskicho spaudimas labiausiai prisidėjo, kad L.Graužinienė paliktų partijos vairą.

Padėtimi partijoje nepatenkinti buvo dalis „darbiečių“. Kai kurie jų partijos lyderę dėl menko aktyvumo pastaruoju metu kritikavo net į akis.

Tačiau vakar kalbėdamas apie L.Graužinienės sprendimą trauktis V.Uspaskichas svarstė, kad ją esą galėjo įkvėpti ir konservatorių lyderio pavyzdys.

Prezidentė sunerimusi

Bet ar iš partijos vadovo pareigų nutarusiai trauktis L.Graužinienei nereikės palikti ir Seimo vadovo kėdės? „Lietuvos ryto“ duomenimis, V.Uspaskichas spaudžia ją palikti ir šį postą.

Šaltiniai partijoje tvirtino, kad dar prieš kelias savaites toks variantas būtų buvęs sunkiai tikėtinas, bet padėtis Seime šiuo metu esą sparčiai keičiasi. Kita vertus, ar „darbietei“ pavyks išsaugoti šį postą, priklauso ir nuo to, kas būtų siūloma vietoj jos.

Seimo pirmininkei į pagalbą gali ateiti ir V.Uspaskicho priešė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Beje, vakar ji pagyrė ne tiktai A.Kubiliaus, bet ir L.Graužinienės sprendimą trauktis – esą tai rodo pasiektą tam tikrą politinę brandą.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, sunerimusios Prezidentūros atstovai aiškinosi padėtį Seime, kokios L.Graužinienės perspektyvos likti jo pirmininke.

Vienas svarbiausių asmenų šioje intrigoje – socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. Vakar jis nors aptakiai, bet gana tvirtai pareiškė, kad pokyčių valdančiojoje koalicijoje, įskaitant ir Seimo pirmininko postą, neturėtų būti.

V.Uspaskichas negrįžtų?

Spėjama, jog Prezidentūros susirūpinimas galimais pokyčiais Seime greičiausiai susijęs su tuo, kad V.Uspaskichas partijos vedliu ir naujuoju parlamento pirmininku regi ištikimą savo ginklanešį Seimo narį Vytautą Gapšį, kuriam vis dar tenka varstyti teismų duris.

Apie šią kandidatūrą užsiminė ir V.Uspaskichas: „V.Gapšys – jaunas ir veiklus. Aš jį matyčiau partijos pirmininko vietoje.“

Pats europarlamentaras, prabilęs apie kažkokius asmeninius planus, tikino, jog vadovauti „darbiečiams“ negrįžtų: „Nesiruošiu būti partijos pirmininkas. Jeigu būtų iškelta mano kandidatūra, atsiimčiau.“

Pats V.Gapšys vakar nei paneigė, nei patvirtino, kad gali kandidatuoti į partijos pirmininkus. Anot politiko, tokios galimybės jis nesvarstęs, esą dar anksti kalbėti ir apie konkrečias kitas kandidatūras.

O kaip dėl Seimo pirmininko posto?

„Galbūt ir logiška, kad partijos vadovas būtų ir Seimo pirmininkas, kaip buvo L.Graužinienės atveju. Bet tai nėra privaloma.

Be to, reikia įvertinti kelis dalykus – iki Seimo kadencijos pabaigos yra likę ne tiek jau daug laiko, nežinia, kaip į tai reaguotų valdančiosios koalicijos partneriai ir pati partija“, – svarstė parlamentaras.

Minimos kelios pavardės

Be V.Gapšio, kaip galimi pretendentai į partijos pirmininko postą minimi Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas.

Partijai iki suvažiavimo laikinai vadovauti turėtų pirmininko pirmasis pavaduotojas parlamentaras Valentinas Bukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.