R. Pakso partija grasina pasitraukti iš valdančiosios daugumos

Partija „Tvarka ir teisingumas“ grasina trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Partijos rinkimų štabui vadovavęs K.Komskis bendražygiams siūlo trauktis iš valdančiosios daugumos.<br>V.Balkūno nuotr.
Partijos rinkimų štabui vadovavęs K.Komskis bendražygiams siūlo trauktis iš valdančiosios daugumos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2015-03-18 14:30, atnaujinta 2018-01-09 14:53

Tai patvirtinęs partijos rinkimų štabui vadovavęs Kęstas Komskis teigė, kad tokį pasiūlymą jis pateiks šiandien rengiamame partijos prezidiumo posėdyje.

Viena iš tokio galimo žingsnio priežasčių – socialdemokratų apsisprendimas nesaugoti „tvarkiečio“ Rimo Ručio teisinės neliečiamybės. „Tai tik viena iš priežasčių. Bet žodžio nesilaikoma ir sprendžiant kitus klausimus“, – galimo pasitraukimo iš koalicijos priežastis vardijo K.Komskis.

Seimo vicepirmininkas taip pat pripažino, kad ir savivaldos rinkimų rezultatai esą patvirtina, kad partijai, ko gero, naudinga trauktis iš valdančiosios koalicijos ir pereiti į opoziciją. „Matome, kad Vyriausybei trūksta ryžto, bet dabar negalime jos kritikuoti“, – aiškino politikas.

Vis dėlto K.Komskis nėra tikras, kad sprendimas dėl pasitraukimo bus priimtas jau šiandien. Gali būti, kad galutinis sprendimas bus priimtas partijos tarybos posėdyje kitą šeštadienį. „Nenorime skubėti ir dėl to, kad neatrodytų, kad koalicijos partnerius spaudžiame pakeisti nuomonę dėl R.Ručio neliečiamybės“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

Tačiau kai kurie kiti šios partijos atstovai, neoficialiai komentuodami vykstančius svarstymus trauktis iš valdančiosios daugumos, pripažino, kad vargu, ar pavyks tuo išgąsdinti koalicijos partnerius. „Kalbų apie pasitraukimą nemažai buvo ir po to, kai Seime nepavyko išskalbti Rolando Pakso munduro, bet visiems žinoma, kuo tai baigėsi“, – svarstė vienas iš šios partijos prezidiumo narių.

Speciali Seimo komisija praėjusią savaitę nusprendė parlamentui siūlyti nenaikinti neliečiamybės kyšio ėmimu įtariam R.Ručiui, tačiau socialdemokratai žada šio siūlymo nepaisyti.

Taip elgtis žada ir opozicijoje esantys konservatoriai bei liberalai. Tuo tarpu valdančiajai daugumai priklausanti Seimo Darbo partijos frakcija ketina balsuoti laisvai.

Šios partijos atstovai šiandien nedalyvavo ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje, kuriame turėjo būti nagrinėjamas praėjusią savaitę vykusio specialiosios komisijos balsavimo teisėtumas.

Į etikos sargų posėdį neatvykę valdančiajai daugumai priklausantys jos nariai sugriovė kvorumą, todėl nežinia, ar rytoj Seime numatytas balsavimas dėl R.Ručio įvyks.

Seimo etikos sargams vadovaujantis konservatorius Valentinas Stundys mano, kad posėdį ignoravę komisijos nariai siekia kuo ilgiau vilkinti sprendimą dėl į teisėsaugos akiratį patekusio kolegos.

G.Kirkilas: „Tai spaudimas“

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ iškeltas klausimas dėl likimo valdančiojoje koalicijoje yra bandymas daryti socialdemokratams spaudimą prieš balsavimą dėl „tvarkiečio“ Rimo Antano Ručio neliečiamybės, mano Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

„Čia bandoma daryti mums spaudimą prieš klausimą dėl neliečiamybės, mes tai puikiai suprantame, betnetaikome kitų kriterijų – visais atvejais, kokie buvo Seime, mes visada balsuodavome, kad teisėsauga turi teisę atlikti savo veiksmus, o mes šito proceso nepolitizuojame“, – naujienų agentūrai BNS sakė G.Kirkilas.

„Tvarkiečiai“ daro mums spaudimą, žiūri, kieno nervai išlaikys, bet mes nekeisime sprendimo. Aš manau, kad tai pagrindinis jų motyvas“, – sakė socialdemokratas, abejodamas, ar „tvarkiečių“ pareiškimai ateityje galėtų virsti veiksmais.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas trečiadienį svarstys siūlymą trauktis iš valdančiosios koalicijos.

„Tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis BNS sakė nematąs didelio skirtumo – būti opozicijoje ar valdžioje.

„Koks man skirtumas – opozicijoje ar valdančioje daugumoje būti“, – sakė jis, paklaustas, kiek rimti ketinimai trauktis iš koalicijos.

Susisiekti su partijos pirmininku Rolandu Paksu BNS kol kas nepavyko.

Valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro Socialdemokratų partija, Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Ji parlamente turi 78 vietas. Iš jų „tvarkiečiams“ priklauso 11. Pernai rugpjūtį iš koalicijos pasitraukė Lietuvos lenkų rinkimų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.