Kėdainiškiai atskleidė, kodėl nebalsavo už Darbo partiją

Kėdainiuose Darbo partija pasirinko ne tą kandidatę į merus. Partijai atsirūgo „vokeliuose“ mokamų atlyginimų skandalas. Kėdainiai nori pokyčių. Miestas keitėsi ne Viktoro Uspaskicho, o Viktoro Muntiano dėka. Tokiomis mintimis ir nuotaikomis po savivaldos ir tiesioginių merų rinkimų gyvena nemažai kėdainiečių.

Kėdainiuose Darbo partijos gerbėjų beveik nelikę.<br>J.Vilčinskienės nuotr.
Kėdainiuose Darbo partijos gerbėjų beveik nelikę.<br>J.Vilčinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė

Mar 19, 2015, 6:49 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:55 AM

Kai kurie kėdainiečiai sensacija vadina tai, jog Darbo partijos kandidatė, vos per plauką posto neiškovojusi pirmajame rinkimų ture, antrame pralaimėjo liberalui Sauliui Grinkevičiui. Tačiau net ir pasibaigus rinkimams aistros Kėdainiuose nerimsta, o žmonės grasina viešais piketais prie savivaldybės, jei kitos rajone esančios partijos sudarys bendrą koaliciją su „darbiečiais“. Jei taip įvyktų – naujojo mero darbas, neturint tarybos palaikymo, būtų sunkus.

Vikonda“ – kaip kelio ženklas

Kadaise klestėjęs ir Darbo partijos lopšiu vadintas klubas „Vikonda“, matyt, iki šiol dar yra Kėdainių miesto simbolis, o jo pavadinimą žino dažnas net ir nebuvęs Kėdainiuose. Būtent čia, „Vikondos“ klube kadaise vykdavo žinomų atlikėjų pasirodymai, čia buvo priimami svarbūs Darbo partijos sprendimai, o apie Viktoro Uspaskicho elgesį naktiniame klube buvo kuriamos legendos: apie jo pomėgį ne tik žaisti biliardą, tačiau ir apie dailias moteris.

Tačiau situacija keičiasi. Kėdainiai turi naują areną, todėl koncertai persikėlė ten. Pagaliau – mieste atsidarė ir naujų kavinių. Todėl „Vikonda“ mirė greičiau, nei Darbo partija prarado populiarumą Kėdainiuose. Dabar pastatas, anot kėdainiečių, „apkerpėjęs“ ir užrakintas. Čia vyksta nebent vadinamieji „užsakomi“ renginiai – mokinių šventės, įvairūs suvažiavimai, uždari susirinkimai. Tiesa, „Vikonda“ liko tarsi kelio ženklas – atspirties taškas, miesto svečiui aiškinant kaip nuvažiuoti į vieną ar kitą Kėdainių vietą. „Už „Vikondos“ – tiesiai, prieš „Vikondą“ – į dešinę.

Balsuoti nėjo, bet meru džiaugiasi

Kėdainiai – vienas gražiausių ir jaukiausių Lietuvos miestų, esantis pačiame Lietuvos viduryje. Rajone veikia kelios didelės įmonės. Dalis jų taip pat priklauso koncernui „Vikonda“. Būtent dėl to, jog nemažai kėdainiečių dirba V.Uspaskichui priklausančiose įmonėse, Darbo partija rajone taip pat jautėsi tvirtai. Savi – balsuos. Tačiau įvyko priešingai.

„Mes gerą merą išrinkom. Juk Naujokienė jau buvo valdžioje. O ką padarė? Nieko. Savo vaikams namus pastatė. Dabar vėl norėjo papulti. Todėl aš galvoju, kad mes išrinkom labai gerą merą“, – sakė 70 metų kėdainietė Elena Vatkevičienė.

Tiesa, pati E.Vatkevičienė balsuoti nėjo. Sako, buvo išvykusi, be to, pagalvojo, kad balsų užteks ir be jos. „Ačiū Dievui, kad jos neišrinko. Aš anksčiau palaikiau Darbo partiją, bet dabar ne. Nors jei būtų Viktoras Uspaskichas, tai būtų kitaip. Jis geras žmogus, man patinka. Ir pinigų turi, ir visko. Ir Loreta Graužinienė man patinka. O Nijolė Naujokienė – ne. Ne Darbo partija pralaimėjo, o šita nabagė pralaimėjo. Mūsų naujas meras irgi turi pinigų, sau gyvenimą aprūpinęs. Tai jis gali daug miestui duoti, ir nevogs“, – kalbėjo Kėdainių miesto centre sutikta E.Vatkevičienė.

Atsirūgo vokelių skandalas

Tuo tarpu kėdainietė 47 metų Angelina Neimontienė sako, kad vienos priežasties, nulėmusios tokią rinkimų baigtį, greičiausiai nėra. „Balsavau ne už ponią Nijolę. Už poną Saulių. Kodėl? Nes pagyvenome tame laikotarpyje, kur buvo daug melo, netiesos. Ledais lijo, švenčių buvo? Bet žmonės tose jų įmonėse uždirba mažai, tose jų gamyklose žmonės vargsta. Buvo skandalas dėl vokeliuose mokamų atlyginimų. Bet kaip buvo, taip ir yra. Niekas nepasikeitė“, – sakė A.Neimontienė.

Kėdainietė sako girdėjusi nuomonių, kad N.Naujokienė miestui padarė daug gerų darbų, tačiau jos pačios nuomonė – kita. „Kad gėlių pasodino? Nieko ji nepadarė. Ką Muntianas padarė, kiek spėjo – tas ir padaryta. Aš manau, kad žmogus, kuriantis savo verslą (S.Grinkevičius) ir jį sėkmingai vystantis miestui gali duoti daug daugiau, nei biologijos mokytoja, mokanti tik gražiai kalbėti. Aš su ja susidūriau važinėdama po koncertus – iškalbi, protinga, šilta. Gal ji griežta, gal žmogus geras, bet tegul ji ir būna gera biologijos mokytoja“, – kalbėjo A.Neimontienė.

Kėdainietė įsitikinusi, kad pati Darbo partija populiarumą prarado dėl savo moralinio veido – įsivėlimo į įvairius skandalus. „Gal šį kartą nutiko taip, kad balsuoti atėjo mąstantys žmonės? Juk daugiausiai S.Grinkevičių palaikė miesto gyventojai“, – sakė viename prekybos centre kainų kontroliere dirbanti A.Neimontienė. Gerų žodžių moteris negalėjo pasakyti ir apie iš Darbo partijos pirmininkės pareigų neseniai pasitraukusią L.Graužinienę.

„Toks žmogus, eidamas kalbėti prieš minią, sumaišo kūrinius? Koks bebūtum susijaudinęs – pasirašyk ant lapelio ir kalbėk“, – sakė A.Neimontienė, prisiminusi ne itin vykusią L.Graužininės kalbą minit Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Reikės laiko susipažinti su nauju darbu

Kėdainiuose virėja dirbanti 43 metų Ilona Švilpauskienė sako balsavusi už N.Naujokienę. Tiesa, tai, kad laimėjo ne jos pasirinkta kandidatė, kėdainietė didelio apmaudo nejaučia. „Kažkiek apmaudu. Bet tik tiek. Už ponią Nijolę balsavau todėl, kad mes prie jos įpratę, atrodo, kad ji – tarsi pažįstamas žmogus. Kaip bus su naujuoju meru – nežinau. Aš nieko apie jį nežinau“, – sakė I.Švilpauskienė.

Moteris svarsto, kad naujai išrinktam ir rajonui vadovausiančiam S.Grinkevičiui prireiks laiko perprattsi miesto valdymo reikalus, susipažinti su darbu, su sistema. „Iš naujo mero nesitikiu nieko. Bus matyt, kaip seksis“, – sakė pašnekovė. I.Švilpauskienė visuose rinkimuose balsuoja tik už Darbo partiją, kaip, anot jos, ir dauguma kėdainiečių. Mat ši partija – populiariausia Kėdainių rajone ir žmonės prie jos įpratę. Tiesa, partija pasirinko ne tą lyderę. „Man L.Graužinienė nepatinka“, – sakė I.Švilpauskienė.

Naujo mero nepažįsta

Pensininkas Antanas Ivanauskas sako, jog balsavo už ponią Nijolę. Kėdainietis visada palaiko tik Darbo partiją ir galvoja, kad ši politinė jėga ženkliai prisidėjo prie miesto ir rajono gerovės. „Nesitikėjau, kad Nijolė pralaimės. Tikrai“, – sakė A.Ivanauskas. Kėdainiečio nuomone, Darbo partija rinkimus Kėdainiuose pralaimėjo dėl to, kad partijos įkūrėjas blogai kalbėjo apie įvykius Ukrainoje.

„Reikėjo jam sakyt ne taip. Jis pasakė, kad rusų ten daug ir reikia rusus ginti. Bet rusų juk yra visam pasaulyje. Uspaskis blogai pakalbėjo“, – sakė A.Ivanauskas. Pensininkas, beje, kaip ir kai kurie kiti kėdainiečiai, nesako neiškraipytos V.Uspaskicho pavardės, o vadina ji Uspaskiu.

A.Ivanauskui apmaudu, kad kėdainiečiai savo balsus atidavė kitam kandidatui. „Darbo vietų kiek daug Darbo partija sukūrė. Vien Kėdainiuose daugiau nei keturis tūkstančius. O kiek įmonių atgaivino? O ką tas Rimkevičius (naujasis Kėdainių meras S.Grinkevičius – red.past.) Ką jis padarys? Kas jis toks? Aš nieko apie jį nežinau, net kur jis dirba“, – sakė pašnekovas.

Sutuoktinių nuomonės išsiskyrė

Kėdainių rajone, Dotnuvoje gyvenantys Lina ir Ernestas Pociai balsavo už skirtingus kandidatus. E.Pocius savo balsą atidavė N.Naujokienei, o jo žmona – S.Grinkevičiui. „Vyrui labiau patiko N.Naujokienės rinkimų programa, man – S.Grinkevičiaus. Pagal tai ir rinkomės, už ką balsuoti“, – sakė E.Pocienė.

Sutuoktiniai pasakojo, kad ilgą laiką Dotnuvoje kovoja dėl miestelio apšvietimo projekto. „O seniūnas, kuris yra Darbo partijos atstovas, nenori bendradarbiauti. Todėl žmona ir pasirinko kitos partijos kandidatą“, – pasakojo E.Pocius. Be to, S.Grinkevičiaus programoje daugiau buvo kalbama apie mažus miestelius, o N.Naujokienė labiau akcentavo miesto problemas.

Sutuoktiniai negalvoja, kad šie rinkimų rezultatai – Darbo partijos saulėlydis, be to, Kėdainiuose gyventi greičiausiai bus taip pat gera, kaip ir buvo – nepriklausomai, kas vadovaus rajonui. „Čia daug įmonių, ir jei žmogus netenka darbo vienoje, jis darbą ras kitoje. Yra darbo, į biudžetą surenkami pinigai, miestas gražėja. Kėdainiuose gyventi tikrai labai gera“, – tvirtino sutuoktiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.