R. Pakso kariaunos manevrai – R. Ručiui apsaugoti

„Tvarkiečių“ grasinimai pasitraukti iš valdančiosios daugumos sutapo su į korupcijos skandalą įsivėlusio parlamentaro Rimo Ručio teisinės neliečiamybės reikalais. Ar tai atsitiktinumas?

„Tvarkiečių“ lyderis R.Paksas (dešinėje) ir jo pavaduotojas K.Komskis apie galimus žingsnius kalbėjo skirtingai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Tvarkiečių“ lyderis R.Paksas (dešinėje) ir jo pavaduotojas K.Komskis apie galimus žingsnius kalbėjo skirtingai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 19, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:02 PM

Prokurorai R.Ručiui norėtų pateikti įtarimus paėmus kyšį, bet prašymą panaikinti šio parlamentaro teisinę neliečiamybę nagrinėjusi Seimo laikinoji komisija pasiūlė tam nepritarti.

Tačiau socialdemokratai žadėjo per ketvirtadienį numatytą balsavimą elgtis kitaip.

Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas vakar tvirtino, kad koalicijos partnerių bandymai paveikti pavienius politikus balsavimui įtakos neturės.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, socialdemokratų nenoru veltis į R.Ručio gelbėjimo planus pasipiktinę „tvarkiečiai“ jau antradienį ėmė grasinti, kad gali trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Turi daug nuoskaudų

„Tvarkiečių“ rinkimų štabui vadovaujantis partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis prieš vakarykštį partijos prezidiumo pasėdį „Lietuvos rytui“ patvirtino kelsiantis klausimą dėl išėjimo iš koalicijos: „Ar bus nuspręsta trauktis jau trečiadienį, ar kitą šeštadienį taryboje, bus matyti, bet tikrai tokia kalba bus.“

K.Komskis neslėpė, kad viena tokio galimo žingsnio priežasčių – socialdemokratų pozicija dėl R.Ručio teisinės neliečiamybės, be to, žodžio esą nesilaikoma ir kitais atvejais, pavyzdžiui, reabilituojant pašalintą prezidentą Rolandą Paksą.

„Analizuojame padėtį po rinkimų ir matome, kad mums tampa nenaudinga būti valdančiojoje koalicijoje. Šiai Vyriausybei daug kur trūksta ryžto, ji mažai tariasi, o mūsų rankos surištos ją kritikuoti“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo K.Komskis.

Seimo vicepirmininko teigimu, partijai nebūtų ypač didelis nuostolis prarasti turimus valdžios svertus – iš dviejų „tvarkiečiams“ priklausančių ministrų postų realiai ši partija kontroliuoja tik Aplinkos ministeriją.

K.Komskis teigė, jog apie tai, kad siūlys partijai trauktis iš koalicijos, informavęs ir „tvarkiečių“ lyderį R.Paksą.

Pavadino nesusipratimu

Tačiau apie bendražygio pareiškimus paklaustas R.Paksas dėjosi nustebęs. Pasklidusias kalbas apie galimą pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos jis pavadino nesusipratimu.

Vėliau, per prezidiumo posėdį, partijos vadovas atvėsino įsikarščiavusius bendražygius, tikindamas, kad geriau likti valdžioje negu trauktis į opoziciją.

Bet kai kuriems kitiems kalbintiems K.Komskio bendražygiams jo siūlymas dėl traukimosi iš valdančiųjų nebuvo staigmena. Daugelis jų pripažino apie tai pastaruoju metu diskutuojantys.

Beje, R.Paksas vakar porą valandų užtruko apklausoje, į kurią jį iškvietė prekybos poveikiu bylą tiriantys pareigūnai, laukiantys Seimo sprendimo ir dėl R.Ručio.

Paveikė ne tik užtemimas?

„Tikrai nebijome ir nereikia mūsų gąsdinti“, – vakar iš „tvarkiečių“ užmojų pasišaipė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Vis dėlto politikas svarstė, kad koalicijos partnerių grasinimus trauktis išprovokavo ne vien socialdemokratų pozicija dėl R.Ručio: „Penktadienį – Saulės užtemimas, tai velnias žino, kas ten jiems vyksta. Gal prieš būsimus Seimo rinkimus jie siekia atsiriboti nuo valdančiosios daugumos, nes kritikuoti lengviau iš opozicijos apkasų?

Tačiau nuo to šventesnis netapsi, o socialdemokratai turi patirties dirbti ir su mažumos Vyriausybe.“

Kito įtakingo socialdemokrato G.Kirkilo manymu, „tvarkiečiai“ iš koalicijos nesitrauks, o tik kursto aistras prieš būsimą balsavimą dėl R.Ručio: „Tokiu būdu bandoma mums daryti spaudimą ir žiūrėti, kieno nervai stipresni.“

Kad girdimi „tvarkiečių“ grasinimai trauktis iš koalicijos gali būti susiję su balsavimu dėl neliečiamybės atėmimo jų partijos nariui, įžvelgė ir Darbo partijos dvasinis lyderis Viktoras Uspakichas.

Etikos sargai išskydo

Dėl R.Ručio teisinės neliečiamybės panaikinimo Seimas turėjo spręsti antradienį, bet šis klausimas buvo išbrauktas iš darbotvarkės.

Socialdemokratai vakar pripažino, kad to reikalavo „tvarkiečiai“, grasindami trauktis iš koalicijos.

Tačiau formaliai balsavimas dėl R.Ručio buvo atidėtas, nes jam palankų laikinosios komisijos sprendimą Seimo etikos sargams apskundė konservatorius Stasys Šedbaras.

Bet į posėdį vakar susirinkę etikos sargai vis tiek negalėjo išspręsti kilusio ginčo, nes nesusidarė kvorumo.

Neatvyko ne tiktai „tvarkiečių“ bei „darbiečių“ atstovai, bet ir vienas iš trijų Etikos ir procedūrų komisijai priklausančių socialdemokratų Andrius Palionis. Beje, jis susilaikė ir laikinojoje komisijoje, kuri nutarė nesiūlyti atimti R.Ručio teisinės neliečiamybės.

Seimo etikos sargams vadovaujantis konservatorius Valentinas Stundys „Lietuvos rytui“ pareiškė manąs, kad posėdį ignoravę komisijos nariai taip siekia kuo ilgiau vilkinti sprendimą dėl į teisėsaugos akiratį patekusio kolegos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.