Kokių Nepriklausomybės pamokų neišmokome?

Turėtume susitaikyti su praeitimi ir paversti ją dabarties stiprybe.

Marijampolėje forume „Lietuvos Nepriklausomybei – 25-eri. Išmoktos (neišmoktos) pamokos ir namų darbai“ dalyvavo (iš kairės): L.Donskis, G.Žickytė, A.Kumža, A.Toliatas ir V.Bruveris.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolėje forume „Lietuvos Nepriklausomybei – 25-eri. Išmoktos (neišmoktos) pamokos ir namų darbai“ dalyvavo (iš kairės): L.Donskis, G.Žickytė, A.Kumža, A.Toliatas ir V.Bruveris.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 21, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:55 PM

Šį kartą diskusijos tema buvo „Lietuvos Nepriklausomybei – 25-eri. Išmoktos (neišmoktos) pamokos ir namų darbai“.

Forume dalyvavo filosofas, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto prorektorius, daugelio knygų autorius Leonidas Donskis, vyriausiasis Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas, „Lietuvos ryto“ dienraščio ir televizijos politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris bei kino filmų („Kaip mes žaidėme revoliuciją“, „Meistras ir Tatjana“ ir kt.) autorė Giedrė Žickytė.

„Dvidešimt penkeri metai, kaip sako istorikai, per mažas laiko tarpas tyrinėti istoriją. Tačiau tai nereiškia, kad negalime apmąstyti, ką padarėme ir ko nepadarėme“, – pradėjo pokalbį A.Kumža.

Filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ autorė G.Žickytė prieš 25 metus dar buvo vaikas, tačiau prisimena tuometės Lietuvos pakilimo dvasią.

„Filmą kūriau širdimi ir emocija, negalvojau apie istoriją ar politiką. Man istorinė tiesa slypėjo ne faktuose, o pačiuose žmonėse, jų emocijose. Anie laikai man – lyg vaikystės pasaka.

Dabar, aišku, yra problemų, bet svarbiausia – aš galiu kurti taip, kaip noriu, niekas nenurodinėja, kokiu kampu turėčiau rodyti revoliuciją“, – pasakojo G.Žickytė.

A.Kumža auditorijai priminė, jog filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ sulaukė pripažinimo įvairiose užsienio šalyse, o Kijeve žiūrovai sukėlė ovacijas.

Marijampoliečiai atidžiai klausėsi kunigo A.Toliato minčių apie dvasingumą, toleranciją, atsakomybę.

„Kurti laisvą Lietuvą yra nuolatinė kelionė. Joje nukrinta visos kaukės, apnuogina žmogų. Jis negali likti abejingas.

Dabar yra labai daug nepasitenkinimo ir nusivylimo. Svarbu ne tik kalbėti, bet ir išgirsti kitą. Kitaip mąstantis žmogus yra didžiulis turtas. Turime subręsti dialogui ir, kaip sakė popiežius Jonas Paulius II, statyti tiltus, ne sienas.

Ne laiku ir ne vietoje pasakyta tiesa kartais užmuša žmogų. Tiesa, pasakyta be meilės, yra žudanti. Reikia rasti teisingus žodžius ir paraginimus.

Suprantama, eiti sąmoningumo link – sunkus kelias, tačiau tai nereiškia, kad neturime juo eiti apskritai“, – kalbėjo kunigas A.Toliatas.

L.Donskio nuomone, reikia gerokai pragyventi, kad adekvačiai suvoktumei savo šalį.

„Dirbau daugelyje šalių, išsivadavau iš iliuzijų, jog visur gerai, tik ne Lietuvoje. Iš sovietinio vaiko tapau vakarietišku žmogumi.

Šiandien Lietuvoje yra stabili politinė sistema, daug mažiau antisemitizmo nei anksčiau. Lietuva darosi vakarietiška bei europietiška šalis. Nemaniau, kad jos tokios sulauksiu.

Turėtume susitaikyti su praeitimi ir paversti ją dabarties stiprybe.

Esame nuostabi šalis, tačiau nemokame vertinti saviškių“, – kalbėjo profesorius L.Donskis.

„Jei į savo rinktus politikus žmonės žiūrėtų be sentimentų, o dalykiškai, nebūtų pastaruoju metu dažnai pastebimo perdėtai ideologizuoto mąstymo.

Dominuoja „myliu – nemyliu“ ir superemocijos – perdėtas požiūris į valdžią ir jos galias. Trūksta adekvačiai realaus požiūrio į valdžią.

Politikoje žmonės prisigalvoja visokių amerikų. Gal tingime, o gal mums per žema padaryti daug paprastesnių dalykų? Aišku, užsienio politikoje vizijų reikia“, – svarstė „Lietuvos ryto“ politikos apžvalgininkas V.Bruveris.

Diskusijos moderatorius A.Kumža pašnekovų klausė: „Lietuva jau turi pagrindą. O ką ant jo sukursime?“

G.Žickytės nuomone, Lietuva pelnė pripažinimą daugelyje kultūros ir meno sričių.

„Mes esame labai darbštūs. Atsidūrę šalia išlepintų vakariečių, mes stipriai šauname į priekį. Pavyzdžiui, kino industrija Lietuvoje finansuojama tris kartus mažiau nei Estijoje. Reikia nustoti burbėti ir žiūrėti, ką galime padaryti“, – kalbėjo G.Žickytė.

„Man, kaip istorikui, labai rūpi santykiai su praeitimi, partizanų kovos. Galų gale reikia išsiaiškinti holokaustą, lietuvių dalyvavimą jame. Dar nebuvo radikalaus lūžio kalbant apie santykį su holokaustu.

Tai liečia ne tik politiką, bet ir žmonių mentalitetą.

Nesutinku, jog turi prabėgti tam tikras laikas, kuris užgydys žaizdas. Reikia kuo greičiau spręsti, kad ir kaip tai būtų skausminga.

Didžiausias dabartinis mūsų stabdys yra korupcija. Tebesitęsia energetikos reformos istorija. Manau, judėsime į priekį, tačiau grėsmė iš Rusijos pusės koreguos mūsų veiksmus“, – teigė žurnalistas V.Bruveris.

Į jo mintis apie santykį su praeitimi sureagavo filosofas L.Donskis: „Nėra kilnesnio dalyko pasaulyje kaip pasakyti: „Atleiskite, aš klydau.“

Jis pažymėjo, jog šalia milžiniškų Lietuvos pasiekimų per pastaruosius 25 metus yra ir broko.

„Neišėjome iš Rusijos informacinės erdvės; įvyko aršus kartų susidūrimas akademinėje sferoje; Europos pinigai, kurie iš proto išvedė kelias ministerijas. Dideliems pinigams Lietuva nebuvo pasirengusi“, – vardijo L.Donskis.

V.Bruveris pabrėžė, jog viskas yra visuomenės rankose, – reikia kuo intensyviau spausti valdžią: „Pokyčių nebus, kol į rinkimus eis tie patys ir tiek pat žmonių.“

Signataras A.Kumža prisipažino: „Už praėjusius 25 metus jaučiu ypatingą atsakomybę, kai man žmonės suteikė teisę pasirašyti Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą.“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.