Kiek savivaldos rinkimų aritmetika lems politines dėliones?

Savivaldos rinkimų rezultatai – tai ir 2016-aisiais vyksiančių Seimo rinkimų orientyras. Tokią taisyklę pripažįsta daugelis politologų. Ar tai atspindi ir kovo 6–15 d. atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ reprezentatyvi apklausa?

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 22, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:51 PM

Jei Seimo rinkimai vyktų šį sekmadienį, už Socialdemokratų partiją balsuotų 21,5 proc. rinkėjų, už Liberalų sąjūdį – 12,7 proc., už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus – 9,3 procento.

Palyginti su praėjusio mėnesio „Vilmorus“ apklausa, lyderių trejetas nepasikeitė, tiktai dar labiau ūgtelėjo liberalų populiarumas.

O ką parodė savivaldos rinkimų rezultatai? Per tarybų rinkimus ir pirmąjį merų rinkimų turą socialdemokratai gavo maždaug 20 proc. juose dalyvavusių piliečių balsų, konservatoriai – 15 proc., liberalai – 14 procentų.

Vadinasi, tendencijos gana panašios, gal kiek smarkiau skiriasi tik Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų skaičiai. Tiesa, šios partijos lyderiai jau pastebėjo, kad per įvairaus lygio rinkimus jie dažniausiai surenka daugiau balsų, nei pranašauja visuomenės nuomonės apklausos. Gal dalis dešiniųjų rėmėjų sugeba mobilizuotis būtent lemiamu momentu?

Sunku pasakyti, ar kitais metais įstengs sutelkti savo byrančius gerbėjus savivaldos rinkimuose prastai pasirodę „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“.

Abiejų valdančiųjų partijų populiarumas per pastarąjį mėnesį dar smuktelėjo.

Vis dėlto kai kurie politologai atsargiai spėja, kad Seimo rinkimai „tvarkiečiams“ ir „darbiečiams“ gali būti nebeviltiški, nes renkant parlamentarus nedalyvaus visuomeniniai komitetai, kurie dabar iš šių partijų atėmė nemažą dalį balsų.

Savivaldos rinkimai pakoregavo ir kai kurių politikų reitingus. Pavyzdžiui, palankiau nei vasario mėnesį įvertintas Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. Bet dalį gerbėjų prarado partijos „Tvarka ir teisingumas“ vedlys Rolandas Paksas, dar daugiau už jį – Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovas Artūras Zuokas, pralaimėjęs sostinės mero rinkimus.

Per kelias savaites šiek tiek sumažėjo ir socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus reitingas. Gal kai kurie reikliausi kairiųjų rėmėjai nori dar geresnių lyderiaujančios partijos rezultatų?

Kalbant apie populiariausius politikus, jų rikiuotės viršūnėje toliau nepajudinama stūkso prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos atotrūkis nuo antrojoje vietoje esančio A.Butkevičiaus šį kartą dar padidėjo.

Užtat kai kurių veikėjų apklausos dalyviai beveik nepastebi. Antai savo nuomonės apie ūkio ministrą Evaldą Gustą neturi net 82,3 proc. gyventojų, o tik 6 proc. šį socialdemokratų atstovą įvertino palankiai. Tai – savotiški antirekordai.

Beje, E.Gustas yra ne pirmasis Ūkio ministerijos vadovas, kurio veikla daugeliui žmonių yra mįslė. „Sunku pasakyti“ – taip dauguma respondentų prieš keletą metų atsakydavo paklausti, kaip jie vertina konservatorių deleguotą ūkio ministrą Rimantą Žylių.

Išimtis buvo nebent šiai ministerijai vadovavusi socialdemokratė Birutė Vėsaitė, pasižymėjusi keletu skandalų.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.