Dramblio ir žurnalisto liga – per didelės ausys

Pagalvokite patys – ar norėtumėte būti sutrypti galingo dramblio, kuris vilki džinsiukais ir kukliai sako, jog yra tiktai žurnalistas. Tiktai?

Renginio akimirka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Renginio akimirka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 7:33 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 11:24 AM

„Dramblys ir žurnalistas panašūs: turi dideles ausis ir per gerai girdi. Abiejų oda privalo būti stora, ypač žurnalisto, – kad išmestas iš politiko kabineto drįstų grįžti atgal ir vėl klaustų. Drambliai vaikšto bandomis, kad lengviau apsigintų, o tikro žurnalisto funkcija – apsaugoti žmogų nuo visuomenės“, – kalbėjo Palangos gimnazistas Žygimantas Mitkus.

Tokiais žodžiais aštuoniolikmetis apibendrino Palangos gimnazistų sumanytą ir šiemet antrą kartą organizuotą jaunųjų žurnalistų festivalį „Dramblys 2015“.

Ž.Mitkus – festivalio įkvėpėjas, paskelbęs žiniasklaidoje žurnalistinį tyrimą „Šimtai milijonų, skirtų jaunimo įdarbinimui, Lietuvoje leidžiami pavėjui“.

Tai skaičiais pagrįsta publikacija, kurioje įrodoma, kad 70 milijonų, išleistų Lietuvoje įdarbinti jaunimą, iššvaistyti veltui. Jaunas autoriaus amžius (jam 18-ka) ir teksto branda kelia pagarbą. Visų redakcijų, į kurias kreipėsi organizatoriai, žurnalistai sutiko nemokamai skaityti paskaitas būsimiesiems kolegoms, kurie dar tebesimoko baigiamosiose Lietuvos gimnazijų klasėse.

Dalyviai – iš įvairių regionų

Festivalis vyko Šventosios mokykloje, jame dalyvavo 40 vyresniųjų klasių moksleivių iš Alytaus, Jonavos, Vilniaus, Mažeikių, Palangos, Klaipėdos, Šiaulių. Dauguma jau bandantys reikštis įvairiose žiniasklaidos priemonėse arba dar to nedarę, tačiau zonduojantys, ar tikrai nori studijuoti žurnalistiką. Viename iš socialinių tinklų šį renginį  sekė net 857 žmonės.

Iš Alytaus atvyko kelios jaunųjų žurnalistų būrelio narės. Užsiėmimams vadovauja „Alytaus naujienų“ žurnalistė Rūta Jasionienė.

Festivalis prasidėjo Ž.Mitkaus paskaita „Kažkada laikraščius pardavinėjau, šiandien juos leidžiu: ką darytum, jeigu nebijotum?“. Pernai jis pradėjo leisti laikraštį „Aš esu kultūra“.

Kuo bus, slepia nuo tėvų

Dalyviai klausėsi „Verslo žinių“ žurnalisto Ryto Staselio paskaitos apie tiriamąją verslo žurnalistiką.

„Pranešėjo tema, kaip žurnalistams netapti verslo interesų įrankiu, yra tai, kas mane labiausiai domina. Jeigu tapsiu žurnaliste, mano specializacija tikrai bus verslas“, – sakė viena moksleivė iš Vilniaus.

Mergina prašė nerašyti jos pavardės, nes žurnalistikos studijoms kategoriškai nepritaria jos tėvai.

Vilniaus universiteto komunikacijos fakulteto lektorė Džina Donauskaitė pranešime kėlė klausimą, ar įmanoma politiškai neutrali žurnalistika. Ji ką tik apsigynė disertaciją „Žiniasklaidos vaidmuo skurdo mažinimo politikoje: Lietuvos interneto dienraščių 2008 m. ekonominės krizės metu atvejis“. Moksleiviams buvo duota praktinių užduočių.

Radijo žurnalisto Audrio Antanaičio tema – „Žurnalistai ir politikai: kaip užsitarnauti abipusę pagarbą“. „Lietuvos ryto“ fotokorespondentas Vladas Ščiavinskas rodė įvairios tematikos ir žanrų fotografijas, skelbtas dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir portale lrytas.lt.

„Kas buvo geriausia šiame festivalyje? Praktiniai pasakojimai apie tai, kaip atsiranda publikacijos ir kokių įgūdžių bei savybių reikia žurnalistui“, – sakė dalyvė Giedrė.

Po oficialios programos dalies jaunieji žurnalistai žiūrėjo Giedrės Beinoriūtės filmą „Pokalbiai rimtomis temomis“. Antrus metus vykstantį festivalį rėmė net 24 rėmėjai. Organizatorių tikslas – paversti renginį respublikiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.