Policijoje rado šnipų

Įkliuvo du policininkai, kurie ilgai rinko informaciją apie privačius asmenis ir ją perduodavo tretiesiems asmenims. Greičiausiai jie tai darė už pinigus.

Policijos generalinis komisaras L.Pernavas: „Neteisėtai duomenis rinkę ir juos kitiems asmenims perdavinėję pareigūnai jau gali atsisveikinti su karjera.“
Policijos generalinis komisaras L.Pernavas: „Neteisėtai duomenis rinkę ir juos kitiems asmenims perdavinėję pareigūnai jau gali atsisveikinti su karjera.“
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2015, 9:08 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:29 AM

Policininkai nuolat perspėja neteikti savo asmens duomenų tretiesiems asmenims, tačiau patys knaisiojasi po policijos duomenų bazes ir gautus duomenis pateikia suinteresuotiems žmonėms.

Taip apie 2 metus elgėsi du kriminalinės policijos tyrėjai, dirbantys Vilniaus penktajame ir Vilniaus rajono policijos komisariatuose.

Šiuos pareigūnus vakar rytą sulaikė kolegos iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus.

Abiejų tyrėjų namuose ir darbovietėse atliktos kratos – jiems pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Informaciją rinko nuolat

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus vedėjo Elano Jablonsko, abu pareigūnai vienas su kitu nėra susiję, tačiau jų padaryta veika yra panaši – suinteresuotų asmenų paprašyti tikrindavo jų nurodytų gyventojų asmeninius duomenis policijos registre.

Kam pareigūnai perduodavo surinktą informaciją, jau nustatyta, tačiau vakar dar ne visi šie asmenys buvo surasti ir apklausti.

E.Jablonsko teigimu, kriminalinės policijos tyrėjai beveik per dvejus metus policijos duomenų bazėje patikrino daugybę žmonių: „Tikrai tų žmonių buvo ne dešimt, dėl vieno kito atvejo gal būtų užtekę atlikti tik tarnybinį patikrinimą, bet buvo knaisiojamasi sistemingai ir ilgai.

Aišku, nebūdavo taip, jog pareigūnai ateidavo į darbą ir iškart puldavo tikrinti, bet per ikiteisminį tyrimą surinkome pakankamai duomenų, kad būtų galima jiems pareikšti įtarimus.“

Kaip atsilygindavo?

Kol kas tyrėjai aiškinasi, kaip į jų akiratį pakliuvusiems kolegoms buvo atsilyginama už suteiktą informaciją. Jei paaiškės, kad už patikrintus duomenis jie gaudavo atlygį, įtarimai sunkės.

Už piktnaudžiavimą tarnyba, nenustačius, kad asmeniui už tai buvo mokama, didžiausia galima bausmė yra laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Žada karjeros pabaigą

Po apklausų ir kratų įtariami pareigūnai buvo paleisti.

Ar jie bus nušalinti nuo pareigų, spręs ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas įsitikinęs, kad šie pareigūnai jau gali atsisveikinti su karjera policijoje: „Mes visada sakėme ir sakysime, kad palaikome savo darbuotojus, jei dirbdami padaro klaidą. Juk kas nedirba, tas neklysta. Tačiau už piktybinius, tyčinius veiksmus, tokius kaip šie, kaip vairavimas išgėrus, jokių nuolaidų nebus, kad ir kokie žmogaus nuopelnai buvo praeityje.“

Policijos generalinio komisaro teigimu, norėdamas užsiregistruoti policijos sistemoje pareigūnas turi surinkti tik jam vienam priklausantį kodą ir slaptažodį, tad informaciją svetimiems asmenims renkantį policininką nustatyti nesunku.

„Imsimės visų priemonių, kad tokių atvejų būtų kuo mažiau, o išaiškėjus taikysime griežčiausias nuobaudas“, – L.Pernavas neketina taikstytis su policininkų piktnaudžiavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.