Į teismus įklampintas ūkininkas jaučiasi lyg užburtame rate

Mėšlidė – ant senų pamatų

„Europos Sąjunga man labai padėjo, bet savi pribaigs“, – teigė Liubavo kaime ūkininkaujantis G.Bobina.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
„Europos Sąjunga man labai padėjo, bet savi pribaigs“, – teigė Liubavo kaime ūkininkaujantis G.Bobina.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 28, 2015, 8:45 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:38 AM

G.Bobina pasakojo, jog prieš 15 metų iš bankrutavusios žemės ūkio bendrovės pajininkų jis gavo 2 hektarus žemės su apgriuvusiais fermų ir bulvių sandėlio pastatais.

Fermos buvo be stogo, griuvėsiuose – baisus šiukšlynas. G.Bobina ėmėsi tvarkyti būsimą karvidę.

Mėšlidė – ant senų pamatų

Iš pradžių ūkininkas laikė 39 galvijus. Pastaruoju metu banda išaugo iki 200 raguočių.

„Bulvių sandėlio griuvėsiuose išlyginau žemę, išbetonavau dugną, padariau kanalus ir pagal Europos Sąjungos standartus įsirengiau mėšlidę. Srutos subėga į vieną duobę.

Prieš septyneris metus Marijampolės statybos inspektoriai, gavę skundą, atvyko pas mane, nes neva mano mėšlidė yra nelegaliai pastatyta, todėl turiu viską nugriauti. Tąsyk man skyrė 200 litų baudą. Nieko negrioviau“, – prisiminė nemalonumų pradžią G.Bobina.

Statybos inspekcija jos nurodymo nevykdantį ūkininką apskundė teismui.

Inspektoriai teigė, jog mėšlidę G.Bobina įrengė valstybinėje žemėje, be leidimo ir be projekto.

„Man veterinarijos gydytojas sakė, kad bulvių sandėlio vieta yra labai tinkama mėšlidei, nes likę visi kanalai.

Aš įrodinėju, kad nieko nestačiau, o man tvirtina, kad betonuotas dugnas ir mėšlo krūva – savavalė statyba.

Esu kelis kartus gavęs Europos Sąjungos paramos, įgyvendinau mėšlo direktyvą. Mane tikrino Nacionalinė mokėjimo agentūra, ir viskas tiko.

Kur man dėti karves, jei privers griauti mėšlidę? Teisme buvo pasiūlyta taikos sutartis, tačiau statybos inspekcija nesutiko. Tiesiog žlugdo mano ūkį“, – piktinosi ūkininkas G.Bobina.

Jis privačiai samdė ekspertą, kad įrodytų – mėšlidės vietoje buvo statinys. Tačiau teismas nevertino šio specialisto išvadų.

G.Bobina teigė, jog seniai norėjo įsiteisinti žemę, tačiau neleidžia biurokratai.

„Sako, negalima įsiteisinti, nes čia yra Liubavo žemės ūkio bendrovės statinys, – į mėšlidės pusę mostelėjo G.Bobina. – O teismas aiškina, kad nėra jokio statinio (bulvių sandėlio pamatų. – Red.)“.

Ūkininką glumina statybos inspektorių bei teismų reikalavimai: nugriauti mėšlidę, įsiteisinti žemę ir vėl įrengti mėšlo aikštelę: „Statysiu – griausiu, statysiu – griausiu. Ar aš neturiu ką veikti? Jei valstybės institucijos bent kiek išmanytų apie ūkininkavimą, taip nebūtų. Lieps nugriauti, – nieko nebedarysiu, viską parduosiu“.

Priekaištai dėl netvarkos

G.Bobina prieš kurį laiką buvo apskųstas ir Aplinkos ministerijai. Į „Karštąją liniją“ paskambinęs asmuo teigė, jog ūkininkas netinkamai tvarko mėšlą.

Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Kalvarijos agentūros vedėjas Žydrūnas Micka teigė, jog dar tiria šį skundą. Agentūros darbuotojai lankėsi G.Bobinos ūkyje.

„Išvadų kol kas neparašėme, tačiau buvo nustatyta, jog mėšlidės talpa yra kelis kartus mažesnė, nei turėtų būti pagal galvijų skaičių.

Mėšlas, kuriuo jau galima tręšti laukus, nebetelpa aikštelėje, į aplinką teka srutos“, – teigė Ž.Micka.

Liepia griauti, o po to vėl statyti

Aplinkosaugininkų reikalavimus ūkininkas gali nesunkiai įvykdyti, tačiau su statybos inspekcija užviręs ginčas ir įsisukusi teismų karuselė, atrodo, G.Bobinai nieko gera nežada.

Statybos inspektoriai 340 kvadratinių metrų mėšlidę G.Bobinai liepė nugriauti dar 2009-aisiais.

„Matėme, jog G.Bobina pamatus liejo savavališkai, neturėdamas projekto. 50 centimetrų betono gilyn į žemę turi būti panaikinta. Toks buvo ir teismo sprendimas, – kalbėjo statybos inspekcijos Marijampolės skyriaus teisininkas Laimutis Vaškevičius, teigdamas, jog ūkininkas užgrobė valstybės žemę. – Jau statydamas mėšlidę G.Bobina žinojo, kad pažeidžia tvarką“.

Šių metų sausį antstoliai nustatė, jog nelegali statyba nepašalinta, ūkininkas nereaguoja į raginimus, todėl kreipėsi į teismą dėl mėšlidės nugriovimo prievartos būdu.

„Turime sutartį su statybos įmone, kuri atlieka tokius griovimus, – teigė teisininkas L.Vaškevičius, priminęs, jog už šiuos darbus ūkininkas turės susimokėti pats – maždaug 44 tūkst. eurų. – Jei, sakykime, G.Bobina įsiteisina žemės sklypą, pašalina savavališką statybą, parengia projekto dokumentus, tuomet jis gali iš naujo statyti“.

„Kai prieš daug metų statybos inspekcija man pradėjo reikšti pretenzijas, sakė: „Sabonio namelius (UAB „Sabonio klubas ir partneriai“ statiniai Preilos botelyje. – Red.) nugriausime, o tavo mėšlidę – juo labiau“. Tačiau Sabonio nameliai iki šiol stovi“, – šyptelėjo ūkininkas G.Bobina. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.