Vilniaus lenkai laukia lenkiškų pamaldų Katedroje

Merkiantis lietus, pabrangusios puokštės – tokį sekmadienį išvydo su verbų šakelėmis iš bažnyčių po pamaldų išėję vilniečiai. Nors oras buvo niūrokas, sostinės gyventojai Verbų sekmadienį buvo nusiteikę šventiškai ir viltingai.

Verbų sekmadienio eitynės Vilniaus senamiestyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Verbų sekmadienio eitynės Vilniaus senamiestyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 29, 2015, 2:13 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:03 AM

Viltį sulaukti pamaldų lenkiškai Vilniaus katedroje puoselėjo ir vilniečiai lenkai, šį sekmadienį dalyvavę šv.Mišiose sostinės Šv.Dvasios bažnyčioje. Tiesioginių mero rinkimų vajaus metu Remigijaus Šimašiaus ištarta užuomina, kad Katedroje šv.Mišios gali būti laikomos ir lenkiškai, kai kuriems Vilniaus lenkams įstrigo kaip rimtas pažadas.

„Tikrai labai geras meras bus R.Šimašius, jei tesės pažadą ir Katedroje galėsime melstis gimtąja kalba. Juk Katedroje lenkų kalba skambėjo šimtmečiais, būtų teisinga, kad nors vienąkart per sekmadienį pamaldos būtų laikomos lenkiškai“, – sakė į Vilniaus Šv.Dvasios bažnyčią, kur pamaldos vyksta lenkiškai, einanti 47 metų vilnietė Jolanta.

Verbų sekmadienį iš Katedros po pamaldų su šakelėmis rankose išėję katalikai lietuviai galimybę pagrindinėje sostinės bažnyčioje laikyti šv.Mišias lenkiškai vertino nevienodai.

Buvusi lietuvių kalbos mokytoja 65 metų vilnietė teigė nematanti nieko bloga, jei tik vienos pamaldos per savaitę būtų lenkų kalba.

„Apeigos juk tokios pat, lietuviai ir lenkai yra tikėjimo broliai“, – sakė moteris.

Tačiau šalia jos buvęs ir pokalbį su žurnalistais nugirdęs pagyvenęs vyriškis pasipiktino.

„Čia Lietuva, ir pagrindinėse šventovėse pamaldos turi būti tik lietuvių kalba. Nesvarbu, kad yra miestų, miestelių, kur lenkų nemaža dalis gyvena. Ar jūs girdėjote, kad Lenkijos miestuose Seinuose, Punske, kur daug lietuvių, šv.Mišios būtų laikomos lietuvių kalba?“ – retoriškai klausė vilnietis.

Vis dėlto Verbų sekmadienis ir artėjančios šv.Velykos – tinkamas metas tautų sanglaudai ir savitarpio supratimui, o ne nesantaikai. Pagaliau kokia kalba laikyti šv.Mišias Katedroje, negali nurodyti nei Vilniaus meras, nei premjeras ir net – gal ir sunku patikėti – net pati prezidentė! Tokius dalykus tvarko tik Vilniaus arkivyskupija.

Sekmadienį Gedimino prospektu ir senamiesčio gatvėmis vaikštantys šventiškai nusiteikę vilniečiai vargu ar įtarė, kad rankose laiko bene labiausiai po euro įvedimo pabrngusią prekę – verbų puokštes.

Katedros aikštėje sekmadienį prekybininkai už paprasčiausią kompoziciją – dvi kadagio ir vieną kačiukų šakelę prašė pusantro euro (per 5 litus), o pernai per Verbų sekmadienį tokia puokštė kainavo 2,5–3 litus.

Tiesa, ant suoliukų šakeles pardavinėjusios moterys prašė kiek mažesnės kainos, už kukliausią puokštę – tik vieno euro.

Gedimino prospekto pradžioje tokiomis puokštėmis prekiaujanti 76 metų sulaukusi, bet labai žvitri vilnietė Ieva aiškino, kaip pagal senovės papročius reikia ne tik rinkti, bet ir paduoti pirkėjui verbas.

„Ir pinigus imti, ir verbą paduoti būtinai reikia tik dešine ranka. Antraip verba praras magiškos apsaugos nuo blogio galią“, – tikino moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.