Teismas: „D. Grybauskaitė nematė, ką darė D.Ulbinaitė“

Daivos Ulbinaitės apeliacinę bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nusprendė atmesti beveik visus valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikančio prokuroro Ginto Ivanausko prašymus – Dalia Grybauskaitė į teismą nebus kviečiama, o D.Ulbinaitės poligrafu niekas netirs.

Kadangi pirmosios instancijos teisme jos apklausa buvo vykdoma uždarame posėdyje, Vilniaus apygardos teismas nusprendė ir šįkart D.Ulbinaitę apklausti už uždarų durų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kadangi pirmosios instancijos teisme jos apklausa buvo vykdoma uždarame posėdyje, Vilniaus apygardos teismas nusprendė ir šįkart D.Ulbinaitę apklausti už uždarų durų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Mar 30, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:14 PM

Taip pat atmesti prokuroro prašymai įpareigoti BNS žurnalistę Jūratę Damulytę-Semėnienę atskleisti informacijos šaltinį, apžiūrėti jos telefoną bei kompiuterį, teisme nebus išklausyti ir BNS žurnalistų pokalbiai, kurie, kaip anksčiau yra nustatęs teismas, ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti neteisėtai.

Teismo nuomone, šalies prezidentė D.Grybauskaitė nebuvo įvykių, kuriais kaltinama D.Ulbinaitė, dalyvė, todėl apie juos nieko pasakyti negali.

„Poligrafu gauti duomenys nėra naudojami teisme kaip įrodymai, be to, asmuo poligrafu gali būti patikrintas tik jam pačiam sutikus, todėl ir šis prašymas atmetamas“, – vieną po kito prokuroro prašymus atmetinėjo Vilniaus apygardos teismas. Teismas nusprendė, kad nagrinėjant apeliacinį skundą pakartotina VSD vadovo Gedimino Grinos apklausa nebūtina, tačiau nusprendė dar kartą apklausti VSD valdybos viršininką Vidmantą Kaladinską ir pačią D.Ulbinaitę.

Po skandalo į darbą Prezidentūroje grįžusi D.Ulbinaitė sutiko parodymus duoti šio teismo posėdyje.

Kadangi pirmosios instancijos teisme jos apklausa buvo vykdoma uždarame posėdyje, Vilniaus apygardos teismas nusprendė ir šįkart D.Ulbinaitę apklausti už uždarų durų.

D.Ulbinaitės apklausa truko apie 10 minučių. Po jo prezidentės patarėja sakė, kad teismas nusprendė jos iš esmės neapklausti, uždavė vos kelis patikslinančius klausimus.

„ Esu atvirai viską papasakojusi ir ikiteisminio tyrimo, ir teismo metu“, – sakė D.Ulbinaitė ir pabrėžė, kad visai nenustebo, kad daugelis prokuroro prašymų buvo atmesti, nes jie buvo nelogiški.

D.Ulbinaitės advokatas  Giedrius Danėlius teigė, kad po pirmadienį išplatintos VSD ataskaitos, jis prašys šią ataskaitą prijungti prie bylos.

Tai, advokato nuomone, turėtų patvirtinti, kad į Prezidentūrą atnešta pažyma iš viso neturėjo būti su grifu slaptai, nes VSD savo ataskaitoje paviešino daug daugiau duomenų, nei buvo paskelbta naujienų agentūros BNS išplatintoje žinutėje.     

Apeliacinį skundą Vilniaus apygardos teismui įteikęs G.Ivanauskas mano, jog pakanka įrodymų, kad 2013 metų spalio 31 dieną D.Ulbinaitė slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos kopiją perdavė naujienų agentūros BNS vyriausiajai redaktorei J.Damulytei-Semėnienei ir taip piktnaudžiavo tarnyba – paviešino valstybinę paslaptį.

G.Ivanauskas įsitikinęs, kad sausio 12 dieną išteisinamąjį nuosprendį D.Ulbinaitei paskelbęs Vilniaus miesto apylinkės teismas nepakankamai įsigilino į įrodymų visumą, todėl prašo jo sprendimą panaikinti ir prezidentės patarėjai skirti 9500 eurų baudą.

V.Kaladinskas bus apklaustas kitame teismo posėdyje.

Pirmosios instancijos teisme jis teigė, jog 2013 metų spalio 29 dieną asmeniškai D.Ulbinaitei į rankas davė VSD pažymos projektą ir paprašė jį perduoti prezidentei.

D.Ulbinaitė jo žodžius neigė, nors patvirtino, kad tikrai tą dieną buvo susitikusi su VSD pareigūnu.

Pirmosios instancijos teisme D.Ulbinaitė liudijo, kad spalio 29 dieną buvo pakviesta į prezidentės kabinetą, kuriame du VSD pareigūnai su D.Grybauskaite kalbėjo apie galimas grėsmes ir provokacijas prezidentės atžvilgiu.

Pasak D.Ulbinaitės, tema jai nepasirodė nauja, o ir pats pokalbis nebuvo konkretus.

Pokalbio pabaigoje V.Kaladinskas ir VSD vadovas G.Grina sutarė, kad informacija bus patikslinta kitą dieną.

Spalio 30 dieną G.Grina prezidentūroje nepasirodė, tačiau V.Kaladinskas susitikti su D.Grybauskaite bandė porą kartų.

Antrą kartą, D.Ulbinaitės teigimu, V.Kaladinskui susitikti su prezidente nepavyko, nes ji buvo užsiėmusi, todėl saugumietis trumpai pakalbėjo su ja jos kabinete, o po to, pareiškęs, kad skuba į Vyriausybę, išėjo.

Netrukus ji pamatė ant stalo paliktus kažkokius dokumentus. Kas juose buvo rašoma, neskaitė, tik pastebėjo, kad buvo parašyta apie „Klaipėdos naftą“.

Radusi pluoštą dokumentų, pasak D.Ulbinaitės, ji iškart paskambino V.Kaladinskui. Jis atsiliepė ne iškarto, o atsiliepęs liepė dokumentus sunaikinti.

„Taip ir padariau. Ant dokumentų nebuvo jokių pažymų apie jų slaptumą, tai nebuvo VSD blankai su kokiais nors tekstais, juose nebuvo jokių parašų ar antspaudų“, – pirmosios instancijos teisme teigė D.Ulbinaitė.

Ji neneigė, kad vėliau prašė prezidentūros darbuotojų atšviesti tam tikrus dokumentus, kurių kraštus buvo užlenkusi, tačiau teigia, kad tai buvo ne V.Kaladinsko jai perduota pažyma, o tam tikra informacija, susijusi su prezidentės vizitu į Latviją.

„Užlenkiau keleto lapų viršutinius ir apatinius kraštus, nes juose buvo pažymėtos pastabos, pataisymai, papildymai“, – gynėsi D.Ulbinaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.