Atskleidė, kas nemaloniai stebina grįžtančius emigrantus

„Iš Airijos emigrantas grįžo tiesiai į kalėjimą“, „Iš Airijos emigrantas grįžo į bendrovės direktoriaus kėdę“ – tokios prieštaringos istorijos apie į laimės paieškas svetur nusispjovusius lietuvius sklando spaudos puslapiuose.

Emigrantai vis dažniau nusprendžia grįžti ir bando įsitvirtinti Lietuvoje.<br>M.Neverbicko nuotr.
Emigrantai vis dažniau nusprendžia grįžti ir bando įsitvirtinti Lietuvoje.<br>M.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:55 PM

Ar laukiami tėvynėje į Lietuvą sugrįžę tautiečiai? Kokie džiaugsmai ir rūpesčiai pasitinka juos sugrįžusius ir kas iš tiesų paskatina dar kartą susikrauti lagaminus? Ar tikrai patirtis užsienyje tampa tramplinu į sėkmingą karjerą Lietuvoje? Atsakymus į šiuos klausimus pateikia neseniai atliktas aukštos kvalifikacijos migrantų patirčių tyrimas.

Dr. Egidijus Barcevičius pristatė mokslinio tyrimo „Savi ar svetimi? Grįžusių migrantų integracija į Lietuvos darbo rinką ir visuomenę“ rezultatus.

Anot jo, tyrimo idėja kilo tuomet, kai imta kalbėti ne tik apie išvykstančius, bet ir apie sugrįžtančius žmones – būtent apie pastarųjų  patirtis kalbama nedaug.

Sugrįžo apie 20 tūkst. emigrantų

„Žinoma, emigracijos tempas išlieka, būta ir labai įspūdingų skaičių, bet per pastaruosius metus tendencija šiek tiek mažėjo. Bet yra ir sugrįžtančiųjų į Lietuvą – 2013 metais sugrįžo beveik dvidešimt tūkstančių emigrantų“, – kalbėjo tyrėjas. 206 tūkstančiai žmonių, turinčių vienokios ar kitokios migracijos patirties, šiuo metu gyvena  Lietuvoje, iš jų apie 120 tūkst. yra aukštos kvalifikacijos specialistai.

„Būta atvejų, kai žmogus grįžta, tačiau  jo geri norai išsisklaido kaip pienės pūkas, kai suvokia, jog jo niekas nelaukia. Bet yra ir tikrai pozityvių patirčių. Dažniausiai per  įvairias apklausas sakoma, kad į tėvynę grąžino namų ir draugų ilgesys, bet, kai kalbama apie profesines priežastis, pabrėžiamas noras įgyvendinti idėjas,  realizuoti profesinius įgūdžius. Akivaizdu, kad profesinės priežastys yra vienos svarbiausių ieškant atsakymo į klausimą, kodėl aukštos kvalifikacijos specialistai ryžtasi sugrįžti“, – kalbėjo E.Barcevičius.

Nuvilia darbo aplinka ir užmokestis

Anot pranešėjo, kalbant apie emigrantų grįžimą į tėvynę nemažai reikšmės turi ir įvairios valstybinės programos ar požiūris į investicijas. Lietuvius į tėvynę parviliojo tokios programos kaip „Kurk Lietuvai“ ar galimybė dirbti „Barclays“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad užsienyje įgyta patirtis buvo neabejotinai naudinga ieškant karjeros galimybių Lietuvoje. Tyrimo tendencijos atskleidė, kad ir darbo paieškos kvalifikaciją turintiems emigrantams ilgai netruko, tačiau tam tikros tyrimo gairės atskleidė, kad dažnai esama nusivylimo pačia darbo aplinka, darbo užmokesčiu.

„Žmonės prisipažįsta, kad atlyginimas mažėjo, bet Lietuvoje nusprendžiama pasilikti dėl kitų priežasčių“, – tyrimo tendencijas komentavo E.Barcevičius.

Kita problema, kuri krinta į akis bandantiems įsitvirtinti emigrantams, – tai neskaidrumas ir biurokratizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.