Prezidentūroje nuspręsta dėl naujausių kariuomenės pirkinių

Penktadienį Valstybės gynimo tarybos posėdyje buvo pristatyta atnaujinta ginkluotos gynybos koncepcija.

Prezidentūroje svarstyta dėl naujos ginkluotės įsigijimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūroje svarstyta dėl naujos ginkluotės įsigijimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 3, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:05 PM

Prezidentės patarėjas Valdemaras Sarapinas jau anksčiau yra sakęs, kad posėdyje valstybės vadovai apsispręs dėl kariuomenės plėtros prioritetų, jos modernizacijos krypčių, asignavimų, pagrindinių įsigijimų 2016 metams.

Komentuodamas posėdžio metu aptartus klausimus V.Sarapinas sakė: „Ką tik baigėsi posėdis ir taryba pritarė Valstybės ginkluotos tarybos koncepcijai 2015-2021 metams, kurioje numatomos šalies ginkluotųjų pajėgų organizavimo kryptys ir kariuomenės plėtros prioritetai.“

Numatoma papildomai skirti 150 mln. eurų

„Lietuva turi būti pajėgi savarankiškai gintis, užtikrinti tinkamą sąjungininkų priėmimą ir vykdyti kolektyvinės gynybos operacijas. Valstybės gynimo taryba nutarė siūlyti Vyriausybei rengiant kitų metų biudžeto projektą, Krašto apsaugos ministerijai skirti 150 mln. eurų didesnį finansavimą“, – prezidentė žodžius citavo V. Sarapinas. Anot jo, pagal politinį partijų susitarimą iki 2020-ųjų metų numatoma padidinti gynybos finansavimą iki dviejų procentų nuo bendrojo vidaus produkto.

Anot jo, pagal politinį partijų susitarimą iki 2020-ųjų metų numatoma padidinti gynybos finansavimą iki dviejų procentų nuo bendrojo vidaus produkto. Taryba priėmė sprendimus ir dėl kitų metų kariuomenės pirkinių. Planuojama įsigyti pėstininkų kovos mašinų, savaeigių haubicų, kitų ginklų sistemų bei karinės įrangos.

„Nuspręsta papildomai investuoti į karinės infrastruktūros ir poligonų plėtrą, kibernetinį saugumą. Siekiant užtikrinti pasirengimą ginkluotai gynybai bus siūloma Seimui priimti įstatymo pataisas, kuriomis būtų įsteigta antroji brigada sausumos pajėgose“, – teigė V.Sarapinas ir pridūrė, kad kitais metais į karinę tarnybą bus priimta tūkstantis karių papildomai.

Komplektuos antrąją pėstininkų brigadą

Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko teigimu papildomas finansavimas bus panaudotas geresniam kariuomenės komplektavimui, jos modernizacijai, infrastruktūros plėtrai ir kariniam rengimui. „Noriu pasidžiaugti, kad kasdien sulaukiame savanorių su prašymais tarnauti šauktinių kariuomenėje. Veikiausiai reiktų ir naujos terminologijos – savanoriai šauktiniai“, – juokavo ministras ir pridūrė, kad kad kol kas nėra aišku, kiek karių bus pašaukti privalomąja tvarka.

Ministro teigimu, jau pasirašyta keli kontraktai su užsienio šalimis dėl karinės ginkluotės pirkimo. Ministro teigimu, kol kas nėra aišku, iš kur bus perkamos pėstininkų kovos mašinos, kol kas svarstomi kelių valstybių pasiūlymai, o sprendimas bus priimtas iki metų pabaigos. J.Olekas akcentavo, kad planuojama įsigyti priešlėktuvinės ir prieštankinės ginkluotės jau artimiausiu metu.

Priešlėktuvinė ginkluotė bus perkama iš Lenkijos, o prieštankinė – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, artilerijos įsigyti planuojama iš Vokietijos.

Kalbėdamas apie žadamos formuoti antrosios pėstininkų brigados steigimą, ministras sakė: „Nauja brigada bus suformuota sausumos pėstininkų pajėgų pagrindu ir, žinoma, bus papildomų išlaidų jos komplektacijai ir ginkluotei, vadavietės kūrimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.