Šimtai tikinčių rinkosi į ugnies ir vandens šventinimo apeigas

Susikaupimo ir džiugaus laukimo nuotaikomis tikintieji šeštadienio vakarą rinkosi į Velyknakčio mišias. Didžios nakties pamaldų metu prie bažnyčių rusenantys laužai ir tikinčių rankose plevenančios žvakių liepsnos simbolizavo tikėjimo šviesą, dienos pergalę prieš naktį, gėrio – prieš blogį ir negęstančią tikėjimo viltį, kaip kad Evangelijoje pasakyta: „Šviesa spindi tamsoje ir tamsa jos neužgožia“.

Velyknakčio pamaldos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Velyknakčio pamaldos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 4, 2015, 10:32 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:45 PM

Svarbiausioji Didžiosios nakties žinia – tai Kristaus prisikėlimas. Velykų naktį pašventinamas vanduo, kuris paskui naudojamas krikštui. Tai tam tikra simbolinė aliuzija į Kristaus bridimą į Jordano upės vandenis, kad būtų palaiminamas.

Velyknakčio mišių metu atliekamos ir krikšto apeigos suaugusiems. Visuotinės maldos metu dėkojama ir prašoma Dievo palaimos.

Minios tikinčiųjų tradiciškai į Velyknakčio mišias rinkosi sostinės Arkikatedroje, kur apeigos prasidėjo iškilminga procesija ir ugnies šventinimu ir Velykų žvakės įžiebimu. Vėliau nuo pašventintos ugnies savo žvakes uždega ir į mišias susirinkusieji tikintieji.

Arkivyskupas Gintaras Linas Grušas kvietė susikaupti ir prisiminti tikėjimo istoriją kviesdamas pasiklausyti skaitinių iš Pradžios knygos.

Velyknakčio mišių metu krikšto sakramentą priėmė dvi tikinčiosios. „Velykos, ne tik begalinio džiaugsmo šventė, bet ir galimybė susitikti su Kristumi, išgyventi tikėjimo džiaugsmą“, – pamokslo metu apie Velykų simboliką kalbėjo G.L.Grušas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.