Kur pakreips VSD rūsti kario patirtis?

Iš visiškai slaptos tarnybos – į irgi slaptą, bet itin stebimą. Toks kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vado pulkininko 47 metų Dariaus Jauniškio karjeros posūkis.

Prezidentės patarėjas V.Sarapinas (stovi) gyrė D.Jauniškį (kairėje), o G.Grina prisiminė, kad prieš tapdamas VSD vadovu irgi buvo kariuomenės pulkininkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentės patarėjas V.Sarapinas (stovi) gyrė D.Jauniškį (kairėje), o G.Grina prisiminė, kad prieš tapdamas VSD vadovu irgi buvo kariuomenės pulkininkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-04-08 09:43, atnaujinta 2018-01-07 08:29

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ištesėjo pažadą iš karto po Velykų įvardyti kandidatą į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus.

Vakar rytą D.Jauniškis Prezidentūroje buvo pristatytas premjerui Algirdui Butkevičiui, o popiet kandidatą jau egzaminavo Seimo nariai.

Pulkininkas yra dalyvavęs trijose tarptautinėse misijose Afganistane. Jis buvo vienas iš Specialiųjų operacijų pajėgų kūrėjų.

Prieš 25 metus D.Jauniškis buvo vienas pirmųjų savanorių Aukščiausiosios Tarybos Apsaugos skyriuje, yra dirbęs Vadovybės apsaugos departamente, mokėsi užsienyje.

Bet ar pavyks kariškiui pelnyti ne tik karių, bet ir politikų pagarbą, rasti bendrą kalbą su jais?

Ar D.Jauniškio neištiks dabartinio VSD direktoriaus Gedimino Grinos, irgi buvusio kariuomenės pulkininko, kurį prezidentė nurašė vos įpusėjus penkerių metų kadencijai, likimas?

Turi lyderio savybių

Vakar Seime pristatydamas D.Jauniškį prezidentės vyriausiasis patarėjas Valdemaras Sarapinas pabrėžė, kad rinkdamasi naująjį kandidatą šalies vadovė ypač kreipė dėmesį į asmenines savybes: „Tai pirmiausia lyderystė, atsakomybės jausmas, problemų sprendimas sudėtingomis sąlygomis.“

Prezidentūros atstovo teigimu, naujajam departamento direktoriui neužteks tik rinkti informaciją apie grėsmes, bet teks imtis konkrečių veiksmų jas šalinant, nes tik aktyvus VSD galės vykdyti ir mūsų gynybą hibridiniame kare.

Vien stebėti neužtenka

Panašiai kalbėjo ir D.Jauniškis. Jis pabrėžė, kad jo sprendimą kandidatuoti į VSD vadovus lėmė ir aiškus grėsmių Lietuvai suvokimas.

Kariškis svarstė, kad situacijų stebėjimas yra būtinas, tačiau tai nepakankamas veiksmas valstybės saugumui užtikrinti: „Reikia vykdyti grėsmių užkardymą įvairiais teisėtais metodais. VSD turėtų imtis lyderio vaidmens šioje srityje.“

Politikų klausimai trikdė

Vis dėlto parlamentarai atkreipė dėmesį, kad D.Jauniškis tvirtai jautėsi tik kalbėdamas bendromis frazėmis, bet ne atsakinėdamas į konkrečius klausimus.

Antai paklaustas, ko VSD labiausiai trūksta – žmogiškųjų išteklių ar finansų, kandidatas prisipažino kol kas net nebandęs į tai gilintis: „Man pirmiausia reikėtų ten nueiti, nes aš nelabai įsivaizduoju, koks yra biudžetas.“

Pretendentas suglumo ir paklaustas, ką darytų sužinojęs, jog VSD neteisėtai seka žurnalistus ar politikus: „Aš turbūt jausčiau pareigą netoleruoti tokių dalykų. Bet aš tikiu, kad tai nevyksta.“

Pulkininką taip pat išmušė iš vėžių opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus klausimas, ką VSD turėtų daryti, jei matytų Rusijos specialiųjų tarnybų pastangas paveikti tam tikrus procesus, žiniasklaidą ar politines partijas.

„Aš galvočiau, kad, ko gero, reikėtų vykdyti toliau stebėjimą ir tyrimą ir pateikinėti daugiau informacijos sprendimams“, – toks buvo atsakymas.

Turi ir pliusų, ir minusų

Bet, A.Kubiliaus manymu, kai kurie nedrąsūs D.Jauniškio atsakymai tereiškia, kad jis dar nėra pratęs prie politinių kalbų, bet tai nėra didelė nuodėmė.

Konservatorių lyderis mano, jog kandidatas yra patyręs, o jo patirtis tinkama būsimam darbui: „Būnant labiau veiksmo žmogumi jam nebus problema šalia analitinių dalykų ieškoti būdų, kaip padaryti VSD veiksmingesnį.“

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas irgi pripažino, kad pulkininkas ko nors ypatinga nepasakė: „Bet ir klausimai jam šįkart nebuvo itin sėkmingi. Gal dėl to buvo atsargus ir nesistengė padaryti įspūdžio.“

Politikas tvirtino pažįstantis D.Jauniškį ir teigiamai įvertino prezidentės pasirinkimą: „Specialiųjų pajėgų specifika yra tokia, kad jie daug žino ir apie žvalgybą, ir apie kontržvalgybą. Didelis pliusas yra kovinė patirtis. Bet VSD yra kitų niuansų, ir klausimas, kaip jam seksis.“

Ar VSD vadovaujantis kariškis yra privalumas, tiesaus atsakymo nepateikė ir Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius: „Asmenybė, aišku, įspūdinga, bet žvalgyba ir karyba – skirtingi dalykai. G.Grinos atvejis tai išryškino.

O netvirtą D.Jauniškio laikyseną Seimo tribūnoje turbūt pastebėjo visi. Bet tai, ką jis darė iki šiol, buvo labiau taktinė žvalgyba, todėl natūralu, kad daugelio dalykų jis ir nežino. O įsigilinti, matyt, neturėjo laiko.“

Departamentui dažniausiai vadovavo civiliai

* Jei Seimas patvirtins D.Jauniškio (beje, turinčio 5 vaikus) kandidatūrą, VSD vadovu vėl bus kariškis. Nuo 2010 m. balandžio VSD vadovaujantis G.Grina prieš tai dirbo Krašto apsaugos ministerijoje.

* Pirmuoju Valstybės saugumo departamento vadovu 1990 m. kovą buvo paskirtas signataras M.Laurinkus ir vadovavo metus. Antrą kartą VSD vadovu M.Laurinkus buvo nuo 1998 m. birželio iki 2004 m. balandžio.

* Departamentui taip pat yra vadovavę V.Zedelis (1991 m. kovas–rugsėjis), Z.Vaišvila (1991 m. rugsėjis–1992 m. gegužė), B.Gajauskas (1992 m. gegužė–rugpjūtis), P.Plumpa (1992 m. rugpjūtis–1993 m. sausis), J.Jurgelis (1993 m. sausis–1998 m. birželis), A.Pocius (2004 m. balandis–2007 m. birželis), P.Malakauskas (2007 m. birželis–2009 m. gruodis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.