Valdovų rūmų laikrodis krovė pelną verteivoms

Valdovų rūmus Vilniuje puošiantis Saulės laikrodis tapo apsukrių prekeivių taikiniu. Pažeisdami autorių teises jie gamino tapetus, kitas dekoracijas ir internete siūlė jais puošti būstus.

Valdovų rūmų Saulės laikrodį sukūręs dailininkas A.Každailis stebisi, kad jo darbas tapo toks patrauklus užsieniečiams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdovų rūmų Saulės laikrodį sukūręs dailininkas A.Každailis stebisi, kad jo darbas tapo toks patrauklus užsieniečiams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Apr 8, 2015, 7:55 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:29 AM

Britiškus telefono numerius nurodantis tinklalapis „Picture Willage“ savo klientams siūlo pagaminti įrėmintus atvaizdus ant sienos su lietuviškų kunigaikščių rūmų laikrodžiu.

Mažiausias 36 centimetrų aukščio ir 31 centimetro pločio įrėmintas paveikslas su Saulės laikrodžiu kainuoja apie 55 eurus, o 67 centimetrų aukščio ir 57 centimetrų pločio – apie 109 eurus.

Už Saulės laikrodžio atvaizdą ant drobės jau prašoma 92 eurų.

Taip pat siūloma užsisakyti šiuo laikrodžiu papuoštų puodelių karštiems skysčiams gerti už 28 eurus, kilimėlį kompiuterio pelei – už 29 eurus, raktų pakabutį – už 13 eurų.

O štai vokiškame tinklalapyje „My Loview“ fototapetai su lietuvišku Saulės laikrodžiu siūlomi už 39 eurus.

Pasiūlymas viliojantis, nes tapetai nemaži – metro aukščio ir tiek pat pločio.

Lenkiškame „Deco Planet" tokio pat dydžio fototapetą su įspūdingu Saulės laikrodžiu galima užsisakyti už 286 zlotus (70 eurų).

Jei kraštai bus didinami iki dviejų metrų, tapetai kainuotų 1000 zlotų (246 eurai).

Visose minėtose interneto svetainėse galima pamatyti, kaip Valdovų rūmų Saulės laikrodis atrodytų miegamojo, svetainės ar valgomojo interjeruose.

Vaizdas iš tikrųjų puikus. Net kai kurie mano kolegos pradėjo svarstyti, ar nepapuošus taip savo namų.

Smulkintų raudonų plytų ir smėlio spalvos kūrinys atrodė daug geriau nei kiti pasiūlymai – rasos lašas ant rožės žiedo, pieštukai, saulėgrąžos ar išskleisti skėčiai, kuriuos už tokią pat kainą ir tokiomis pat sąlygomis galima užsisakyti.

Bet, pasirodo, tokia prekyba yra neteisėta – nė viena iš minėtų svetainių neturi leidimo naudoti Saulės laikrodžio atvaizdo. Jo autoriaus teisės priklauso Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmams.

Kratosi atsakomybės

„Mūsų tarnyba naudoja „Fotolia“ API nuotraukas. Visais autorių teisių klausimais kreipkitės į šią agentūrą“, – pranešė Derekas Mooras iš bendrovės „Picture Village“, paklaustas, ar turi leidimą naudoti Saulės laikrodžio atvaizdą.

Tinklalapyje, kurį jis nurodė, yra ir kitokių Vilniaus vaizdų – nuo senamiesčio iki geležinkelio bėgių raizginio. Yra ir „Užupio angelo“ skulptūra, ir paminklas kunigaikščiui Gediminui Katedros aikštėje. Bet statinių ir paminklų autorių teisės nesaugomos.

Kitos tapetais prekiaujančios bendrovės nurodo internetinę nuotraukų parduotuvę „Alamy“.

Ten esą galima įsigyti Valdovų rūmų su Saulės laikrodžiu atvaizdą tokiomis kainomis: prezentacijai – 15 eurų, publikacijai žurnale – 90 eurų, smulkiajam verslui – 45 eurai, stambiajam verslui – 179 eurai. Autoriaus teisės priklauso nuotraukos autoriui, kurio pavardė užsienietiška.

Šiame tinklalapyje siūloma įsigyti kone du šimtus Saulės laikrodžių atvaizdų iš viso pasaulio.

Bet atrodo, kad tie kiti laikrodžiai sukurti ir pagaminti seniai, todėl autorių teisės jiems nebegalioja.

Pažeidžia autoriaus teises

Autorių teises ginančios asociacijos LATGA Menų skyriaus vedėja Gabrielė Naprušienė paaiškino, kad įstatymas nėra griežtai taikomas viešiems paminklams ar architektūros kūriniams.

Tačiau Saulės laikrodis ant Valdovų rūmų fasado į šią kategoriją nepapuola – tai yra savarankiškas kūrinys, puošiantis pastatą.

Todėl jis be autoriaus sutikimo neturėtų būti naudojamas.

„Gerai, kad lietuvio kūrinys plinta interjeruose ir garsina Lietuvą. Bet visa tai parduodama ir dalis pinigų turi būti skirta autoriui. Arba autorius turi paskelbti: „Imkite mano kūrinį“, – aiškino G.Naprušienė.

Tokie pažeidimai šiuo metu sparčiai plinta.

Dažniausiai pasirenkami autoriai, kurių turtinės teisės į kūrinį pasibaigusios, ir nurodomos autoriaus teisės į nuotrauką, kurią kas nors padarė.

LATGA galėtų pranešti apie pažeidimą su lietuvišku Saulės laikrodžiu tų šalių autorių teises ginančioms organizacijoms tik tuomet, jeigu jo autoriai tas teises tikrai turėtų.

Saulės laikrodžio autorių teisės priklauso Valdovų rūmams, bet ne jo kūrėjui.

Menininkas dirbo dėl idėjos

Už Saulės laikrodžio projektą dailininkui Arvydui Každailiui buvo sumokėta 7 tūkstančiai litų (per 2 tūkst. eurų).

Tokį patrauklų užsieniečiams kūrinį sukūręs dailininkas tikino dirbęs dėl idėjos ir apie honorarą nemąstęs.

Neseniai A.Každailis nustebo supratęs, kad jam nepriklauso ir autoriaus teisės. Tačiau tokią sutartį jis pats pasirašė, o visas teises perdavė Valdovų rūmų paramos fondui. Pastarasis Saulės laikrodžio projektą perdavė šių rūmų muziejui.

Kartu su nuosavybės teisėmis buvo perduotos visos turtinės autoriaus teisės, nurodytos Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme.

Kurdamas Saulės laikrodį Valdovų rūmams A.Každailis nemąstė apie pinigus, tiesiog buvo smagu dirbti.

Menininkui patiko gilintis į praeitį, tos epochos dvasią, Renesanso ornamentus, pažinti gerus ir blogus tų laikų meistrus.

Gaudavo ir pylos

Tiesa, 76 metų A.Každailis patyrė ir skaudžių akimirkų, sulaukė atrankos komisijos kritikos: „Kiek daug eskizų teko padaryti! Bet gauni į kailį ir vėl dirbi. O daugeliui mano konkurentų orumas neleisdavo toliau dirbti, kai jie gaudavo į kailį.“

Gavęs pylos menininkas atsiguldavo į lovą ir kelias paras mąstydavo. Tuomet nusiramindavo suvokęs, kad ne viskas jo kūrinyje yra blogai.

Kūrėjui buvo siūloma panaudoti daugiau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės akcentų. Ilgai buvo mąstoma ir apie užrašą, priderintą prie Lietuvos himno: „Saulė širdy Lietuvos“ („Tegu saulė Lietuvos“).

„Tik labai protingas žmogus gali suprasti, ką rodo Saulės laikrodis. Aš to negaliu“, – pokštavo A.Každailis.

Valdovų rūmų paramos fondo direktorius Edmundas Kulikauskas patikino, kad A.Každailis visada vadinsis Saulės laikrodžio autoriumi.

Niekas negali atimti iš kūrėjo to vardo, tai išgraviruota ir lentelėje prie Valdovų rūmų.

Įmonėms išsiuntė draudimus

Iš „Lietuvos ryto“ žurnalistės išgirdę, kad laikrodžio atvaizdu siūloma puošti interjerus, Valdovų rūmai nutarė ginti muziejaus turtines teises.

Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Lenkijos įmonėms jau išsiųsti reikalavimai nedelsiant nutraukti neteisėtus veiksmus ir nebegaminti plakatų, paveikslų, fototapetų, taip pat puodelių, marškinėlių bei kilimėlių kompiuterio pelėms su lietuviško Saulės laikrodžio atvaizdu.

Viena šių interneto bendrovių šią veiklą jau nutraukė.

Turėtų pasidalyti pelnu

Jonas Dekaminavičius, Verslo dovanų bendrovės „Devosco“ vadovas

„Jei klientas užsako gaminį su mūsų siūloma nuotrauka, atsakomybė už jos autoriaus teises tenka įmonės vadovui.

Kai pradėjau šį verslą, sulaukdavau daugybės skambučių, kad pažeidžiau autoriaus teises. Pasigilinęs supratau, kad iš tiesų pažeidžiau!

Pavyzdžiui, siūlėme užrašą „O lia lia berniukai“. Pasirodo, būtume pažeidę autoriaus teises, nes yra prekės ženklas „O lia lia pupytės“.

Manau, jei užsieniečiai naudoja nuotraukas su Valdovų rūmų Saulės laikrodžiu, jie turėtų pasidalyti pelnu.

Be to, galima reikalauti ir moralinės kompensacijos.

Bet Lietuvoje tokių teismų praktika dar maža. Būna, kad priteisia mažiau, nei ieškovas išleidžia advokatams.“

Leidžiama muziejuje fotografuoti

Jolanta Karpavičienė

Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja

„Nuo savo veiklos pradžios Valdovų rūmų muziejus yra atvira ir vadybos požiūriu moderni institucija, leidžianti savo lankytojams nemokamai fotografuoti ir filmuoti ekspozicijas asmeniniais nekomerciniais tikslais.

Tokiu būdu lankytojai skleidžia informaciją apie Valdovų rūmų muziejuje eksponuojamą mūsų šalies archeologinį paveldą, istorijos bei kultūros vertybes. Todėl žinia apie įdomų muziejų sklinda plačiau, jis tampa populiaresnis ir pritraukia daugiau lankytojų.“

Projektui pinigų skyrė JAV lietuviai

* Saulės laikrodis ant Valdovų rūmų pradėjo rodyti laiką 2012 metų liepos 25-ąją.

* Jo projektą sukūrė dailininkas A.Každailis, o piešinį grafito technika ant sienos perkėlė dailininkas Vytautas Poška. Laikrodžio centre esančią metalinę saulę ir gnomoną nukalė skulptorius Vytautas Navickas.

* Valandinės ir kalendorinės Zodiako linijos buvo apskaičiuotos naudojant kompiuterines programas, kurias Vilniaus platumai pritaikė inžinierius Jonas Navikas.

* Saulės laikrodžio projektas kainavo apie 60 tūkst. litų (daugiau kaip 17 tūkst. eurų), kuriuos skyrė JAV lietuvė Milda Skučas-Napjus ir jos sūnus Erikas Aras Napjus.

* Pradedant atstatinėti Valdovų rūmus, rastas inžinieriaus architekto Juozo Kamarausko palikimas – 1895 m. piešinys, vaizduojantis šių rūmų pietinį fasadą. Jame ant mažojo bokštelio prie įvažiavimo vartų nupieštas Saulės laikrodis.

* Ant Valdovų rūmų bokštų planuojama įrengti ir du mechaninius laikrodžius.

* Saulės laikrodis – pirmasis žinomas laiko matavimo prietaisas. Paprasčiausias jo modelis – į smėlį įbesta lazda ir aplink nubrėžtas ratas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.