Stiprinama aplinkos apsaugos pažeidimų kontrolė

Nors aplinkosaugos pažeidimų schemos nuolat sudėtingėja ir kontrolės pareigūnų darbų apimtys ir kompetencijos reikalavimai didėja, pačių pareigūnų skaičius jau keletą metų išlieka toks pat nedaugėja.

Mažinti valdininkų armiją ir pertvarkyti aplinkos apsaugos kontrolę taip, kad kuo daugiau inspektorių atliktų savo tiesiogines funkcijas – tokį tikslą, siekdama geresnės aplinkosaugos kontrolės, išsikėlė Aplinkos ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mažinti valdininkų armiją ir pertvarkyti aplinkos apsaugos kontrolę taip, kad kuo daugiau inspektorių atliktų savo tiesiogines funkcijas – tokį tikslą, siekdama geresnės aplinkosaugos kontrolės, išsikėlė Aplinkos ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 12:50 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:40 AM

Nors aplinkosaugos pažeidimų schemos nuolat sudėtingėja ir kontrolės pareigūnų darbų apimtys ir kompetencijos reikalavimai didėja, pačių pareigūnų skaičius jau keletą metų išlieka toks pat nedaugėja.

„Aplinkos apsaugos kontrolę vykdyti turintys pareigūnai turi būti visų sričių specialistai ir neretai paskęsta atliekamose bendrose funkcijose. Analizė rodo, kad tam skiriamas net trečdalis jų darbo laiko, o tokias funkcijas regionuose atlieka per 100 žmonių. Išanalizavę situaciją matome, kad 70 pareigūnų galime nukreipti į inspektavimą, kuo ir turi užsiimti aplinkos apsaugos departamentai. Sustiprinti aplinkosaugos kontrolę galime turimais ištekliais ir tikimės, kad nuo šių metų rudens jau veiks visiškai nauja, efektyvesnė sistema“, – teigia aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Pasak Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos direktoriaus Vytauto Eidikonio, kontrolės pareigūnų pajėgas būtina stiprinti ir rasta būdų tai padaryti turimais resursais. Nevykdant pertvarkos ir įdarbinant naujų šias pareigas galinčių eiti darbuotojų, jų išlaikymas papildomai kainuotų apie 1,7 mln. Eur kasmet.

„Negalime susitaikyti su esama padėtimi ir leisti sau nepakankamai efektyviai išnaudoti turimus išteklius. To kaina – laiku nenustatyti pažeidimai, nepakankamai tikrinti ūkio subjektai, nuostoliai biudžetui ir žala aplinkai“, – sakė ministras.

Įgyvendinus planuojama RAAD pertvarką, pareigūnų, kurie atliktų bendrąsias funkcijas, liktų apie 30, o likusieji (daugiau kaip 70) turėtų atlikti tiesiogines kontrolės funkcijas, specializuotis konkrečių aplinkosaugos pažeidimų srityse. Taip regionų departamentuose atsirastų papildomų tiesioginės kontrolės funkcijas atliekančių pareigūnų, o jų darbas nepareikalautų papildomų valstybės biudžeto išlaidų.

VAAT direktorius V.Eidikonis pabrėžia, kad aplinkos apsaugą kontroliuojančių pareigūnų papildomai reikia ir dėl to, kad nuolat kinta ir teisinė, ir ūkio subjektų aplinka. „Per pastaruosius metus pasikeitė per 4 tūkst. aplinkosaugos srities teisės aktų. Kartu su jais atsirado ir naujų ūkio subjektų, kuriuos būtina kontroliuoti. Pajėgumų nepakanka, todėl pirmiausia turime pertvarkyti turimus resursus“, – sako jis. Svarstoma, kad įgyvendinus pertvarką būtų steigiami atskiri kontrolės skyriai, kurių pareigūnai specializuosis konkrečių pažeidimų nagrinėjimo srityje. Pavyzdžiui, planuojama įsteigti Mokesčių ir atliekų kontrolės, Administracinių bylų nagrinėjimo skyrius.

Vytauto Eidikonio teigimu, šiandien pareigūnai turi gebėti kontroliuoti, kaip laikomasi oro apsaugos reikalavimų, kaip tvarkomos nuotekos, ar teisėtai naudojami gamtos ištekliai, ar tinkamai tvarkomos atliekos ir pan. Turint omenyje, kad šie reikalavimai nuolat kinta ir yra pildomi, darbo krūviai, tenkantys aplinkosaugininkams, išties yra įspūdingi.

„Planuojama pertvarka teigiamai atsilieps ir ūkio subjektams, neretai turintiems priekaištų, kad veikdami skirtinguose regionuose jie susiduria su skirtingais reikalavimais. Turėsime vienodą teisės aktų reikalavimų traktavimą ir konsultavimą“, – sakė aplinkos ministras. Pertvarkius regionų aplinkos apsaugos departamentų struktūrą didėtų pareigūnų darbo užmokestis. Numatoma, kad vyresnieji ir vyriausieji specialistai gautų 50-80 Eur didesnius atlyginimus, skyriaus vedėjų pavaduotojais ir vedėjai – 90-105 Eur didesnį darbo užmokestį. Taip pat planuojama, kad, atsižvelgiant į pasikeitusias atsakomybes ir darbo krūvius, mažėtų regionų departamentų direktorių ir pavaduotojų atlyginimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.