Neregė nacionalinio diktanto rašytoja negalėjo ištaisyti klaidų

Šeštadienį 108, ko gero, raštingiausi lietuviai susirinko į nacionalinio diktanto finalą Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) būstinėje.  

Dešimtokė B.Narmontaitė rašė brailio rašto spausdinimo mašinėle.<br>D.Umbraso nuotr.
Dešimtokė B.Narmontaitė rašė brailio rašto spausdinimo mašinėle.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 11, 2015, 2:09 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:49 AM

„Ar spėjote rašyti, stengiausi diktuoti lėtai“, – nacionalinio diktanto finalo pabaigoje jų paklausė Marijus Žiedas. LRT žinių vedėjas kaip ir ankstesniais metais skaitė diktanto tekstą. Diktanto finalininkai išgirdę jo klausimą tik nusijuokė – suspėti rašyti kartu su M.Žiedo balsu buvo sunkoka.

Finalinio teksto atidžiai klausė ir užkulisiuose į bloknotus rašė ir LRT studijos darbuotojai. „Aš irgi jaučiuosi finalininkas“, – nusijuokė ant kėdės patamsyje sėdėjęs LRT darbuotojas.

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) būstinėje vykusiame raštingiausio piliečio konkurso finale varžėsi 108 dalyviai, per pirmąjį etapą padarę ne daugiau kaip tris klaidas.

Dalyviai varžėsi dėl raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio titulo.

Atsivežė Braille'io rašto mašinėlę

Tarp dalyvių išsiskyrė neregė Brigita Narmontaitė. Ji diktanto tekstą sparčiai tauškino Braille'io rašto spausdinimo mašinėle.

„Jaučiu, kad pridariau klaidų. Vieną skyrybos tikrai padariau, rašydama pati pajaučiau, bet buvo per vėlu ištaisyti. Kas man yra diktantas? Tai yra savo jėgų išbandymas“, – sakė moksleivių kategorijoje dalyvaujanti dešimtokė.

Rašant Braille'io raštu, techniškai negalima ištaisyti padarytų klaidų. Todėl mergina pripažino, kad kai kur jautė padariusi klaidų, bet jau nebegalėjo jų ištaisyti.

Nacionalinį diktantą ji rašė trečią kartą. Į finalą Brigita pateko padariusi dvi klaidas – vieną rašybos ir vieną skyrybos. Kokių įgūdžių reikia rašant Braille'io raštu? Vien pažvelgus į sparčiai spausdinančią B.Narmontaitę akivaizdu, kad jai reikėjo ne tik pasikartoti rašybą ar skyrybą, bet ir pasitreniruoti greitai spausdinti.

„Specialiai nesiruošiau, bet kai susijaudini, tai ir greitis atsiranda“, – pajuokavo mergina. Garsiai tarškėjusi mašinėlė galėjo trikdyti arčiau sėdinčius žmones, tačiau Brigita tikėjosi, kad niekam netrukdė. Paklausus, kiek klaidų ji padarė, ji nedrįso spėlioti: „Kai bus rezultatai, tada ir žinosiu, sunku pasakyti, kiek šįkart būsiu suklydusi.“

Nacionalinio diktanto dalyviai šiemet rašė Sigito Parulskio tekstą „Diena ne veltui“. Suaugusiojo kategorijoje dalyvausi studentė iš Kauno pripažino, kad S.Parulskio tekstas jai buvo labai įdomus, nors anksčiau šio kūrėjo tekstų ji nebuvo skaičiusi.

„Labai patiko, sekėsi gerai, bet buvo vietų, kur nespėjau. Teko palikti tuščių vietų, kad klausydama antrą kartą galėčiau įrašyti. Manau, kad ne vedėjas per greitai skaitė, o aš pati per lėtai rašiau“, – sakė trečio kurso studentė Agnė Krasauskaitė.

Pasinaudojo galimybe sugrįžti

Užsienio lietuvių kategorijoje išsiskyrė Silvija Guzelytė. Ji net nedvejojusi atvyko iš Briuselio.

„Užsienyje gyvenu šešerius metus. Lietuvos man labai trūksta, todėl jeigu yra galimybė grįžti į Lietuvą ir kur nors dalyvauti, visuomet tokia galimybe pasinaudoju“, – pasakojo mergina. Ji dirba Europos gynybos agentūroje.

Darbo aplinkoje ji kalba užsienio kalba, tačiau jeigu tenka rašyti lietuviškai, ji visuomet tai daro ir naudojasi lietuviškais rašmenimis.

„Mano darbo aplinkoje yra nemažai lietuvių. Jeigu turiu progą rašyti lietuviškai, visuomet tuo pasinaudoju. Neatsisakau lietuviškų rašmenų ir nenaudoju sutrumpinimų. Kolegos iš kitų šalių labai stebėjosi mano patriotiškumu, o kolegos lietuviai dar net nežino, nes apie tai, kad esu atrinkta, sužinojau Velykų savaitgalį.

Taip nutiko, kad sužinojau vos prieš keletą dienų, kai reikėjo pirkti bilietą. Tačiau net nedvejojau, vykti ar ne, susikroviau daiktus ir atskridau“, – pasakojo S.Guzelytė.

Į finalą mergina atėjo pasipuošusi gintariniais papuošalais. Tai senelės palikimas. S.Guzelytė sakė, kad dalyvaus ir kitąmet, nors šį kartą jaučia padariusi klaidų.

„Tekstas iš tiesų buvo gražus, esame dėkingi tiek pirmojo, tiek antrojo turo tekstų autoriams. Pirmojo turo diktante sudėtingesnė buvo skyryba, bet lengvesnė rašyba. Šį kartą daug sudėtingesnė buvo rašyba“, – BNS šeštadienį teigė nacionalinio diktanto vertinimo komisijos pirmininkė, Vilniaus „Žemynos“ gimnazijos Humanitarinio ir socialinio skyriaus vedėja, lietuvių kalbos ekspertė Aldona Šventickienė.

Finalas buvo tiesiogiai transliuojamas per LRT kanalus „Kultūra“ ir „Lituanica“. Diktanto tekstą kaip ir ankstesniais metais skaitė LRT televizijos žinių vedėjas M.Žiedas.

Šiemet diktanto konkurse varžėsi daugiau nei 7300 žmonių iš Lietuvos ir užsienio.

Diktanto nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Prezidentūroje gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną.

Nacionalinis diktantas rengiamas jau aštuntą kartą. Projektą globoja Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.