Buvęs VSD vadovas G. Grina: man žvalgybos jau užtenka

„Ir ateityje norėčiau veikti tai, ką išmanau“, – vakar kalbėjo kadenciją baigęs Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius 49 metų Gediminas Grina. Jis nemano, kad iki šiol itin klydo. Nuo antradienio VSD pradės vadovauti kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadas pulkininkas 47 metų Darius Jauniškis.

G.Grina nemano, kad departamento darbo pobūdis keisis iš esmės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Grina nemano, kad departamento darbo pobūdis keisis iš esmės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Apr 12, 2015, 8:08 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:21 AM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, neskyrusi G.Grinos antrajai kadencijai, yra ne kartą viešai sakiusi, kad jis nepateisino lūkesčių.

– Kaip savo veiklą vertinate pats? Ką darytumėte kitaip, jei turėtumėte tokią galimybę? – „Lietuvos rytas“ paklausė G.Grinos, kuriam vakar buvo paskutinė darbo diena VSD direktoriaus poste.

– Man nebuvo kokių nors ypatingų galimybių rinktis. Bet negaliu sakyti, kad buvau kieno nors įstatytas į tam tikrus rėmus. Aš juos nustačiau pats. Siekiau, kad VSD taptų tvarkinga žvalgybos institucija, ir bent jau išoriškai žvelgiant tai pavyko pasiekti.

Bet galiu atvirai ir atsakingai pasakyti, kad jei kitąmet nebus rasta 5 mln. eurų, naujajam direktoriui nebus lengva. Absurdas, kai departamento darbuotojų algoms skiriami milijonai, bet neskiriama pinigų veiklai.

– O ką manote apie prezidentės keliamus tikslus – esą VSD turėtų pateikti ne tik dar daugiau informacijos apie grėsmes, bet ir jas kažkokiu būdu užkardyti?

– Nemanau, kad departamento darbo pobūdis keisis iš esmės. Be to, dabar viešai pateikiamos ataskaitos yra maksimumas, ką galima išviešinti. Apie grėsmes informacijos pateikta daugiau, nei reikia. Tie, kurie norėjo, viską suprato.

Su įslaptinta informacija reikia elgtis itin atsargiai – kuo daugiau jos paviešinama, tuo pažeidžiamesnis tampa departamentas. Didelis viešumas nekelia ir tarptautinių partnerių pasitikėjimo mumis.

Taip pat nemanau, kad VSD turėtų šviesti visuomenę. Tai turėtų daryti kitos institucijos.

– Jūs išgarsėjote, kai kilus slaptos VSD informacijos nutekinimo skandalui iš Seimo tribūnos į visus klausimus atsakėte „nieko nežinau“.

Teigiama, kad būtent šis skandalas, į kurį įsivėlė prezidentės patarėja, buvo lemtingas jūsų karjerai.

– Tegu šitą temą nagrinėja biografai. Kita vertus, nenoriu šios istorijos plačiau komentuoti ir todėl, kad vis dar vyksta teisminis procesas.

– Bet, manau, tik Lietuvoje yra toks požiūris, esą skandalas galėjo pakenkti mano karjerai. Užsienyje į tai žiūrima kitaip – rimtos institucijos tiesiog nekreipia į tai dėmesio. Ten būtų vertinami mano profesiniai gebėjimai.

– Kaip įsivaizduojate savo ateitį? Ką norėtumėte veikti?

– Dėl darbo konkrečių planų kol kas neturiu, artimiausiu metu norėčiau pailsėti.

Ateityje norėčiau veikti tai, ką išmanau. Priešingu atveju gali labai lengvai pakenkti savo reputacijai.

– Prieš VSD dirbote Krašto apsaugos ministerijos Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. Gal turite minčių ten sugrįžti?

– Antrą kartą į tą pačią upę negali bristi. Žvalgybos jau užtenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.