Vilniečiai bejėgiškai stebi, kaip jų žemėje tiesiama gatvė

Kieme išvydę tvorą plėšiančius statybininkus, vilniečiai puolė gelbėti savo turto. Atvykę darbininkai pradėjo ruošis jau senokai planuotai gatvei tiesti. Tačiau iš pradžių reikėjo nugriauti visas kliūtis, pavyzdžiui, namus juosiančią metalinę tvorą.

Vilniečiai neprieštarauja gatvės tiesimui, tačiau nori kompensacijos.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečiai neprieštarauja gatvės tiesimui, tačiau nori kompensacijos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 13, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:34 PM

Vilniaus pakraštyje išdygęs Perkūnkiemio rajonas suviliojo nemažai naujakurių. Tačiau senbuviams naujasis rajonas tikras galvos skausmas.

Čia seniai turėjo atsirasti vientisa gatvė, tačiau jos nėra. Gyventojams norint atsidurti kitoje rajono pusėje reikia daryti nemažą lankstą.

Gatvę ties privačiame sklype

Šalia daugiaaukščių rajono namų glaudžiasi ir medinių. Čia gyvena kelios šeimos, kurioms priklauso ir nemažai žemės aplink. Būtent per jų sklypus ketinama tiesti gatvę.

Tai nėra bėda, nes sklypams teismo sprendimu nustatytas servitutas, tačiau istorija trunka dešimtmetį, o sutarimo kol kas nėra.

„Mes neprieštaraujame, kad čia būtų tiesiamas kelias. Tiesiog norime, kad su mumis būtų teisingai atsiskaityta. Teismo sprendimu yra nurodyta, kad gyventojams turi būti sąžiningai atlyginta“, – sakė viena gyventojų Ana Zacharevič.

Kelias bus tiesiamas per 25 arų sklypą. Moteris piktinosi, kad su pjūklais atėję darbininkai po tvoros turėjo imtis jos auginamų medžių.

„Sode auga 16 obelų, dvi vyšnios ir slyva. Visas būtų išpjovę. Kelio tiesimu suinteresuota šalis, o tai yra savivaldybė ir rangovas, turėtų mums pasiūlyti išmoką. Tačiau to nebuvo padaryta“, – kartojo A.Zacharevič.

Jos žodžius patvirtino kitas žemės savininkas Jonas Užusienis. Visas teismų nutartis turintis vyras gerai išsistudijavo sprendimus: „Pasiūlymus turime teikti ne mes, o suinteresuota šalis. Tačiau pokalbio apie konkrečiais sumas niekada nebuvo.“

„Gabijos investicijos“ oficialiai nekomentuoja šios situacijos, ją aiškinasi teisininkai. Tačiau neoficialiai yra užsimenama, kad su gyventojais dėl atlygintinų sumų buvo tartasi, o gyventojai istoriją pasakoja kaip jiems patogiau.

A.Zacharevič dukra Jolanta sakė, kad reikalais dėl atlyginimo už naudojimąsi sklypu rūpinosi jos velionis tėvas. Moteris prisimena, kad dėl atlygio su statybų rangovais buvo kalbėta, tačiau pasiūlyta pinigų suma netiko sklypų savininkams.

„Tuo domėjosi mano tėvas. Tačiau kalba ėjo apie kelis tūkstančius litų. Už visus 25 arus“, – sakė J.Zacharevič.

Kompensacijos nenustatė

Kaip paaiškino Vilniaus miesto savivaldybė, dar 2004 m. tarybos sprendimu buvo patvirtintas detalusis planas, pagal kurį per gyventojams priklausantį sklypą buvo numatyta tiesti kelią.

Gyvenamųjų namų kvartalo Perkūnkiemyje statytojas UAB „Gabijos investicijos“, įgyvendinamas projektą ir detaliojo plano sprendinius, kreipėsi į teismą, kad jis nustatytų servitutą, leidžiantį tiesti Perkūnkiemio gatvę ir inžinerinius tinklus.

Teismai (vykę 2008 m. ir 2009 m.) ir galutiniu Aukščiausiojo teismo 2009 m. gruodžio 23 d. sprendimu pripažino, kad UAB „Gabijos investicijos“ pagrįstai ir teisėtai reikalauja nustatyti servitutą.

„Servitutas buvo nustatytas tik tiek, kiek reikalinga gatvei ir tinklams tiesti, kartu AT pasisakė, kad už servitutą sklypo savininkams turi būti teisingai kompensuota, tačiau savo sprendimu dėl konkrečios kompensacijos nenusprendė, palikęs šį klausimą išsispręsti pačioms ginčo šalims – UAB „Gabijos investicijos“ ir sklypo savininkams“, – sakė savivaldybės Statinių skyriaus vedėjas Arūnas Visockas.

Jo žiniomis, sklypo savininkai ir UAB „Gabijos investicijos“ vedė derybas dėl kompensacijos, tačiau dėl konkretaus atlygio susitarta nebuvo. Neoficialiai žinoma, kad gyventojai už sklypą Perkūnkiemyje paprašė didesnės nei rinkos sumos, kuri siekia milijonus litų.

Gyventojai pasipriešino

A.Visockas pabrėžė, kad ne vienus metus buvo gaunama gyventojų skundų dėl neįrengtos gatvės ir apšvietimo, todėl savivaldybė savo jėgomis ėmėsi gatvės įrengimo darbų.

„Savivaldybė ne kartą ragino sklypo savininkus kuo skubiau spręsti kompensacijos klausimus, nes visi kvartalo gyventojai negali būti laikomi privataus ginčo įkaitais. Teismo nustatytas servitutas leidžia tokius darbus vykdyti, o kompensacijos klausimas gali būti sprendžiamas atskirai nuo vykdomų darbų, bendradarbiaujant sklypo savininkams ir ginče dalyvavusiai bendrovei“, – sakė jis. A.Visockas nurodė, kad pagal parengtą techninį projektą ir išduotą statybos leidimą yra įvykęs konkursas ir pasirašyta darbų atlikimo sutartis.

Pagal projektą, į darbų zoną, kurioje numatyti gatvės įrengimo darbai, patenka gyventojams priklausantis turtas. Rangovas įspėjo gyventojus, kad į darbų zoną patenkantį turtą gyventojai išsikeltų patys arba šiuos darbus atliks rangovas.

Tai rangovas nusprendė padaryti balandžio 1-ąją.

„Rangovas bandė pradėti darbus, tačiau gyventojams aktyviai priešinantis, aktyviai trukdant atlikti pareigas buvo nuspręsta darbus nutraukti ir kreiptis į policiją dėl neteisėtų gyventojų veiksmų“, – sakė A.Visockas.

Savivaldybės atstovas pabrėžė, kad kelio tiesimo projektas jau parengtas. Jam išduotas statybos leidimas praėjusių metų rugpjūčio 14 dieną. Po to buvo atlikta projekto korektūra ir išduotas naujas statybos leidimas nuo 2015 m. kovo 10 dienos.

Kokius šios situacijos sprendimo būdus mato savivaldybė?

„Teismui priteisus kompensaciją už servitutą savivaldybė apmokės įstatymų nustatyta tvarka. Darbus rangovas vykdys pagal parengtą techninį projektą“, – atsakė A.Visockas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.