Artimieji pasipiktinę: greitoji nesivežė dėl antsvorio

Greitosios medicinos pagalbos tarnybų abejingumas ir patyčios dėl antsvorio šokiravo vilniečių šeimą. Širdį veriantį skausmą dėl ligos patale gulinčios motinos ir močiutės dar labiau įkaitino įžeidūs medikų žodžiai.

Sostinėje greitoji medicinos pagalba atsisakė kartu su ligoniu vežti artimąjį dėl per didelio svorio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sostinėje greitoji medicinos pagalba atsisakė kartu su ligoniu vežti artimąjį dėl per didelio svorio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 14, 2015, 11:06 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:20 PM

Prie senolės lovos šiuo metu budintys artimieji braukia ašaras ir niekaip negali pamiršti patirto košmaro. Medikai tvirtina, kad jiems yra svarbiausia ligonis.

Atsisakė vežti dėl svorio

Skrandžio vėžiu ir cukriniu diabetu sergančiai 90 metų močiutei prieš dvi savaites dukra iškvietė greitąją medicinos pagalbą į namus Vilniaus Vytauto Vaitkaus gatvėje. Apžiūrėję ligonę, medikai nusprendė ją vežti į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, esančią Šiltnamių gatvėje Lazdynuose.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilio vairuotojas ligonės dukrai pasakė sėsti į mašiną ir važiuoti į ligoninę kartu, o medikė atsisuko ir rėžė: „Jūsų mama per didelė ir jūs didelė, parversite mūsų mašiną. Atvykite taksi.“

„Toks pareiškimas tiesiog šokiravo mus. Tikrai žiauru ir nesinori, kad taip dirbtų žmonės“, – medikais piktinosi senolės anūkė.

Budi prie lovos

Garbingo amžiaus moteris nesikelia iš lovos. Ji nevalgo ir kenčia didžiulius skausmus. Artimieji slaugo ir visada budi šalia. Jie tikina, kad bandys patekti į ligoninę, kad gautų vaistų ir jiems būtų suteikta pagalba, nes namie nėra tokių galimybių.

Sekmadienį jie net du kartus, per pietus ir naktį, kvietė greitąją pagalbą. Senolei leido patį stipriausią skausmą malšinantį vaistą – morfiną.

„Kai skambinome į Greitosios medicinos pagalbos stotį, buvo suteikta neteisinga informacija. Jie aiškino telefonu, kad atvykusi greitoji negali suleisti narkotinių vaistų, kurie malšintų skausmą. Jie kategoriškai sakė, kad niekas jokių vaistų neleis“, –  nemalonią situaciją prisimena šalia budintis anūkės draugas.

Vėliau šeima skambino į ligoninę ir išsiaiškino, kad greitosios pagalbos medikai turėtų močiutei suleisti šių vaistų.

„Tada jiems pasakėme gydytojų pastabas ir parodėme išrašus, kad tai onkologinis ligonis, tik tuomet jie suleido stiprių skausmą malšinančių vaistų“, – ašarų netramdė artimieji.

Medikas sprendžia, ar paimti artimąjį

Paklausus, ar kartu su ligoniais turi būti vežami ir jų artimieji, direktoriaus pavaduotoja GMP paslaugos organizavimui Vanda Pumputienė teigė, kad būna įvairiai.

„Jei yra galimybė – paima, jei ne – pasako artimiesiems, kur veža ligonį, ir jie atvyksta patys. Čia nesudaro problemos. Gali būti, kad salone nėra daugiau vietos. Nėra saugu ir vežti. Yra net buvę incidentų, kai taip nesaugiai važiuojant buvo patirta traumų. Jei nėra saugu vežti, tuomet ir neima“, – aiškino GMP atstovė.

Pasak specialistų, vairuotojas ir yra vairuotojas. Viskas priklauso nuo komandos vadovo. Brigada yra kaip komanda, o medikas yra komandos vadovas ir jis už tai atsako.

Kai reikia teikti pagalbą ir intensyviąją terapiją, GMP tenka išlaipinti namiškius ir pasakyti: „Važiuokite, kaip norite, nes mes gaiviname ligonį.“

GMP čia nemato problemų. Pasak specialistų, dažniausiai tokių klausimų nekyla ir namiškiai nekonfliktuoja. Svarbiausia saugiai suteikti tinkamą pagalbą.

„Turi būti saugu ir medikams, ir pacientams. Jei važiuoja ir lydintis asmuo, jis turi būti saugus, nes GMP darbuotojai už tai atsako“, – aiškina V.Pumputienė.

Jei artimas žmogus tuo metu yra patyręs šoką, ar specialistai pasako, kaip jam elgtis toliau ir kaip nuvažiuoti?

„Nelygu situacija. Valandą aiškintis nėra kada. Kai kviečia greitąją pagalbą, reikia kuo skubiau išvežti. Ką reiškia patyręs šoką? Neįsivaizduoju, nuo ko šoką reikia patirti? Kad reikia vykti į ligoninę? Kad nuvežtų gyvą? Neturi čia būti šoko. Jei esant tokioms situacijoms patiria šoką, tai iš viso nežinau, kaip žmogus gyvena“, – stebisi direktoriaus pavaduotoja.

V.Pumputienė sakė, kad reikia žiūrėti, kad visiems būtų gerai, saugu ir kuo geriau būtų galima padėti pacientui. Susirgus pirmąją valandą dažniausios komplikacijos ir mirtingumas, ypač jei tai ūmi liga: „Mes skubame, kad išvengtume tų komplikacijų, ir darome viską, kad būtų kuo saugiau ir geriau pacientui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.