Lietuvį nustebino airių požiūris į religiją

Žygimantas Makūnas (22 m.) mėgsta laisvą laiką išnaudoti produktyviai. Saviugdai daug dėmesio skiriantis vaikinas stengiasi dalyvauti įvairiose veiklose, įgyti naudingos patirties.

Lietuvos ambasadoje dirbantį studentą stebina katalikų airių bei protestantų britų susipriešinimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos ambasadoje dirbantį studentą stebina katalikų airių bei protestantų britų susipriešinimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Gugytė

Apr 16, 2015, 9:52 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:10 PM

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Viešojo administravimo studentas, organizacijos „Caritas“ savanoris ir apskritai veiklus jaunuolis šiuo metu atlieka praktiką Lietuvos Respublikos ambasadoje Airijoje, džiaugiasi neeiline galimybe plėsti savo akiratį ir tobulėti.

Kodėl pasirinkai vykti į Airiją? Kokį įspūdį tau paliko ši šalis, jau kurį laiką joje pagyvenus?

Pildant paraišką prioritetinė šalis buvo JAV, o antroje vietoje Airija. Rinkausi šias valstybes, nes čia kalbama angliškai, norėjau atlikti praktiką šalyje, kurios kalbą moku gana neblogai.

Be to, mano diplominio darbo tema („Lietuvos ir Airijos emigracijos politikos ir jos priemonių lyginamoji analizė“) buvo susijusi su Airija, taigi, apie šį kraštą jau nemažai žinojau. Kadangi man yra tekę lankytis Jungtinėje Karalystėje, Airijoje viskas atrodė gana įprasta, didelės nuostabos nebuvo.

Pirmą kartą važiuojant autobusu nežinojau, kad jame nepriima popierinių pinigų, todėl atsigręžiau į keleivius, sušukau „Gal kas nors galite iškeisti 20 eurų?“ ir buvau maloniai nustebintas, kad net keli žmonės pasisiūlė sumokėti už mano bilietą. Taigi jau nuo pirmų dienų susidariau gerą įspūdį apie vietinius ir iki šiol jis yra teigiamas, nes žmonės čia labai malonūs.

Iš nemalonių dalykų Airijoje galiu išvardinti tik kelis: eismas ir orai. Gyvenu pačiame miesto centre, čia labai daug mašinų, todėl siekiant sumažinti spūstis, šviesoforai yra sureguliuoti ne pėsčiųjų naudai – įprasta matyti žmones bėgančius degant raudonam šviesoforo signalui, gali prabėgti prieš pat policijos automobilį ir niekas nesureaguos. Orai labai neprognozuojami, gana dažnai lyja lietus, visą laiką nešiojuosi skėtį, tačiau privalumas tas, kad čia gan šilta.

Kokie kultūriniai skirtumai tave labiausiai stebina?

Ryškių kultūrinių skirtumų nepastebiu, tačiau nustebino airių požiūris į religiją. Stebina katalikų airių bei protestantų britų susipriešinimas. Nors šiuo metu konfliktai Šiaurės Airijoje jau aprimę, tačiau iš vietinių teko girdėti pasakojimų apie bandymus nunuodyti arba užpuolimus dėl religinių sumetimų. Anot airių, religija jiems „kažkas svarbaus“, nors iš pirmo žvilgsnio jie neatrodo labai religingi. Tarp kitko, teko lankytis netgi bare, kuris įrengtas bažnyčioje.

Kodėl susidomėjai pasiūlymu atlikti praktiką LR ambasadoje?

Susidomėjau, nes tai šioks toks iššūkis. Nėra labai lengva pirmą kartą vienam išvykti į užsienį ir be niekieno pagalbos susirasti gyvenamąją vietą, įsikurti ir rūpintis kitais buitiniais klausimais. Taip pat ši praktika atrodė patraukli dėl galimybės pasisemti daugiau patirties, žinių apie valstybę. Be to, studijų metais atsirado susidomėjimas diplomatine tarnyba, buvo smalsu pamatyti ambasados darbą iš vidaus.

Kokia yra darbo diena ambasadoje?

Darbo diena trunka nuo 9 val. iki 17 val. Pirmadieniais ji prasideda nuo 8 ambasados darbuotojų susirinkimo, kurio metu aptariami einamieji klausimai dėl įvairių renginių, diplomatinių, konsulinių niuansų. Vėliau vyksta konsulinis priėmimas – į ambasadą atvyksta gyventojai, kreipiasi dėl įvairių priežasčių.

Darbai būna labai įvairūs, įprastai reikia rašyti įvairius raštus, įgaliojimus, kartais tenka dirbti priimamajame – ten reikia pasitikti gyventojus, patikrinti jų dokumentus, konsultuoti ir t. t. Po priėmimo reikia baigti tvarkyti dokumentus, kuriuos užpildė gyventojai. Kelis kartus per savaitę priimu gyventojų skambučius, konsultuoju konsuliniais klausimais, registruoju priėmimui. Kas dvi savaites atvyksta diplomatinis paštas su naujais pasais ir gimimo/santuokos liudijimais, tuomet būna daug darbo, nes reikia duomenis suvesti į anketas, viską sudėti į archyvinius stalčius ir t. t.

Tai pagrindiniai darbai, tačiau be jų būna ir neeilinių užduočių: per įvairius renginius reikia padėti gaminti kvietimus svečiams, prisidėti prie patalpų parengimo renginiams. Kolektyvas labai paslaugus ir draugiškas, darbuotojai patyrę ir į bet kurį galiu kreiptis pagalbos iškilus klausimams.

Ar atlikdamas praktikos užduotis taikai studijų metu įgytas žinias?

Vytauto Didžiojo universitete studijos naudingos dėl savo plataus pobūdžio, nes ambasadoje žmonėms dažnai tenka patarti įvairiais klausimais, yra nedidelis personalas ir labai daug veiklos sričių. Neveltui atrankoje į diplomatinę tarnybą kandidatai turi spręsti testus, kurie apima itin daug sričių (istorija, geografija, politika, menai ir t. t.), taigi VDU studijos, mano manymu, pranašesnės už kitų Lietuvos universitetų dėl laisvųjų menų (lot. Artes liberales) principo, kurio dėka studentai gali pasirinkti daug įvairių papildomų studijų.

Ką veiki laisvu nuo praktikos laiku? Koks tavo laisvalaikis Airijoje?

Kadangi esu 4 kurso studentas, rengiu baigiamąjį bakalauro darbą, todėl daug laisvalaikio tenka skirti tam. Sekmadieniais dalyvauju Šv. Patriko dienos karnavalo repeticijose su vietinės lietuvių bendruomenės nariais. Ši šventė labai populiari Airijoje, su kostiumais žygiuosime per miestą, turėtų būti tikrai įdomu. Ambasados darbuotojai aprodė man įdomiausias miesto vietas. Gyvenu bute su korėjiečiu, brazilu ir airiu, dažnai leidžiame laiką kartu, tikrai įdomu pabendrauti su užsieniečiais iš tokių skirtingų šalių.

Kokias su praktika susijusias ateities perspektyvas pastebi?

Manau, kad žinios pravers, o ir įgyta patirtis labai įvairi ir naudinga. Manau, kad ši praktika paskatins siekti pradėti karjerą diplomatinėje tarnyboje. Galvodamas apie savo ateitį kartais baiminuosi, kad galiu „užstrigti“ nuobodžiame darbe, kur retai įvyksta kažkas naujo, kamuoja rutina, o diplomatinė tarnyba man patraukli dėl rotacijų, darbo skirtingose šalyse.

Dirbdamas ambasadoje, jis atstovauji ne tik sau, bet ir Lietuvai

Rasa Adomaitienė Lietuvos Respublikos ambasadorė Airijoje

Airijoje gyvenanti lietuvių bendruomenė yra viena iš didžiausių pasaulyje, taigi Lietuvos ambasados Airijoje teikiamų konsulinių paslaugų kiekis yra didelis ir nuolatos augantis.

Siekiant optimaliai naudoti valstybės lėšas, o tuo pačiu išlaikant aukštą paslaugų kokybę, studentų praktikos yra abipusiai naudingas projektas, leidžiantis ambasadai užtikrinti  konsulinių paslaugų kiekį ir kokybę, o studentams suteikiantis galimybę įgyti pirmuosius darbo įgūdžius, susipažinti su valstybės įstaigų veikla, patirti diplomatinių atstovybių darbo ir užsienyje gyvenančių lietuvių bendruomenių gyvenimo specifiką.

Norintys atvykti praktikai ambasadoje studentai turėtų turėti bent pradinį supratimą apie administracinę sąrangą Lietuvos Respublikoje, valstybinių institucijų ir įstaigų darbą, raštvedybos pagrindus. Tačiau svarbiausia, kad būtų pasiruošęs mokytis, atlikti įvairius darbus. Taip pat studentas turėtų suprasti, kad būdamas užsienyje ir dirbdamas ambasadoje, jis atstovauja ne tik sau, bet ir Lietuvai.

Jeigu studentas nori, gali ir siekia, visuomet ieškome galimybių jam dalyvauti ne tik konsulinėje veikloje, bet ir įvairiuose politinio ar ekonominio pobūdžio susitikimuose, spaudos konferencijose ar paskaitose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.