Partijos pirmininko posto negana, kad paliktų kėdę Briuselyje

Partijos pirmininko postas – nepakankamas pagrindas atsisakyti šiltos kėdės Briuselyje, net jei Lietuvos politikoje nesi ir kojų apšilęs. Taip mano europarlamentaras konservatorius Gabrielius Landsbergis.

Kol kas I.Degutiene pasitiki mažiau konservatorių nei G.Landsbergiu.<br>P.Mantauto, R.Danisevičiaus nuotr.
Kol kas I.Degutiene pasitiki mažiau konservatorių nei G.Landsbergiu.<br>P.Mantauto, R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2015, 9:08 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:52 AM

Dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūkas 33 metų G.Landsbergis, savaitgalį per plauką nelaimėjęs konservatorių vadovo rinkimų jau pirmajame ture, pergalės atveju neatsisakys europarlamentaro mandato dar maždaug metus – iki Seimo rinkimų kampanijos pradžios.

Tuo metu į antrąjį rinkimų turą iškopusi Seimo vicepirmininkė 65 metų Irena Degutienė, užvakar paskubėjusi jaunąjį kolegą pasveikinti laimėjimo proga, rengiasi tolesnei kovai.

Vakar politikė pasiteisino, kad žinią apie varžovo pergalę gavo iš partijos sekretoriato.

Favoritui pritrūko 21 balso

Oficialiai skelbiama, kad konservatorių gretose yra per 16 tūkst. piliečių, o praėjusią savaitę vykusiuose vadovo rinkimuose dalyvavo 9090.

Už G.Landsbergį balsavo 4525 bendražygiai, už I.Degutienę – 3913.

Kitiems keturiems kandidatams teko katino ašaros – Seimo nariai Mantas Adomėnas, Jurgis Razma ir Emanuelis Zingeris gavo atitinkamai 212, 231 ir 27 balsus, o buvusi europarlamentarė Laima Andrikienė – 182.

Pagal partijos įstatus, rinkimai baigiasi jau pirmajame ture, jei jame dalyvauja daugiau nei pusė visų narių, o vienas iš kandidatų surenka daugiau kaip pusę dalyvavusiųjų balsų.

G.Landsbergiui iki tokio rezultato pritrūko 21 balso. Taigi šį savaitgalį greičiausiai turėtų vykti antrasis turas, o dėl to šiandien dar spręs partijos prezidiumas.

Kam iš abiejų varžovų galėtų tekti kitų kandidatų balsai? Dešinieji neoficialiai svarsto, kad dauguma J.Razmos ir L.Andrikienės rinkėjų turėtų būti palinkę į I.Degutienės pusę, M.Adomėno – į G.Landsbergio.

Kol kas tiktai J.Razma vakar pareiškė antrajame ture remsiąs I.Degutienę.

Intriga – su kuriozais

Vakar į bendrus posėdžius rinkosi partijos balsų skaičiavimo komisija, sekretoriato atstovai, etikos prievaizdai. Buvo sprendžiama, ką daryti su 140 partijos narių, kurie dalyvavo rinkimuose Švenčionių ir Elektrėnų skyriuose.

Buvo tikinama, kad rinkimų rezultatus čia ore pakabino ne kokie nors klastojimai, bet tvarkos pažeidimai. Švenčionyse buvo naudojama ne viena, o dvi balsadėžės, iš jų antroji buvo vežiojama po rajoną be tinkamos priežiūros.

O Elektrėnuose balsadėžė esą buvo su tokia skyle, į kurią galima įkišti visą ranką.

G.Landsbergio šalininkai esą stengėsi, kad rezultatai būtų anuliuoti tik Švenčionyse, nes tenykščiai konservatoriai labiau remia I.Degutienę.

Tačiau partijos sekretoriato vadovė Monika Navickienė „Lietuvos rytui" tvirtino, kad net jei būtų pripažinti abiejų skyrių rezultatai, tai padėties nebūtų pakeitę, vis viena būtų reikėję antrojo turo.

Sėdėtų ant dviejų kėdžių

Tačiau vienas pagrindinių klausimų – kokie G.Landsbergio planai, jei jis laimėtų partijos pirmininko rinkimus?

Anksčiau jis žadėjo atsisakyti Europos Parlamento nario mandato ir atsidėti partijai, tiesa, pridūrė aptakią papildomą sąlygą – jeigu jis konservatorius ves į Seimo rinkimus.

Vakar „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ politikas patvirtino, kad vien Lietuvos politikos scenoje jis liksiąs tuomet, kai bus suformuotas partijos Seimo rinkimų sąrašas, kurio viršuje būtų jis.

Klausiamas, ar tai nebūtų savotiškas pozicijos pakeitimas, G.Landsbergis tvirtino visuomet tai turėjęs galvoje, be to, aiškino nematąs nieko bloga, jei dalį laiko bus Lietuvoje, o dalį – Briuselyje.

Pasak G.Landsbergio, artimiausiu metu mesti europarlamentaro mandato esą neleidžia ir Briuselyje suplanuota daugybė darbų.

Kai kurie dešinieji neoficialiuose pokalbiuose piktinosi tokiu jaunojo bendražygio elgesiu, nes buvo supratę, kad G.Landsbergis iš Briuselio grįš nedelsdamas. Teigiama, jog to tikėjosi ir L.Andrikienė, kuri esą rėmė šį kandidatą, nes taip jai vėl atsivertų kelias į Europos Parlamentą.

Paramos nieko neprašys

I.Degutienė, vakar kalbėdama „Lietuvos rytui“, netryško itin kovinga energija, tačiau teigė lengvai pasiduoti neketinanti: „Juk būna taip, kad antrasis turas būna sėkmingesnis už pirmąjį.

Aš pati oficialiai paramos nieko tikrai neprašysiu, be to, sunku spėlioti, kas iš buvusių kandidatų ir jų rinkėjų kaip balsuos. Partijos nariai ne itin aktyviai dalyvavo rinkimuose, norėtųsi aktyviau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.