Meras R. Šimašius nori sakyti „mes“, o ne „aš“

„Jaučiuosi tvirtai, esu subrendęs šiam darbui ir laukiu jo nekantraudamas“, – taip tvirtino vakar netradicinėje vietoje inauguruotas naujasis Vilniaus meras 41 metų liberalas Remigijus Šimašius.

Naujasis Vilniaus meras R.Šimašius vakar buvo inauguruotas naujoviškai – Neries pakrantėje prie Baltojo tilto. Į ceremoniją sostinės vadovą atlydėjo žmona Agnė.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujasis Vilniaus meras R.Šimašius vakar buvo inauguruotas naujoviškai – Neries pakrantėje prie Baltojo tilto. Į ceremoniją sostinės vadovą atlydėjo žmona Agnė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 2:16 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:54 AM

„Lietuvos ryto" televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ R.Šimašius prisipažino, kad per inauguraciją šiek tiek jaudinosi, bet pirmajam tarybos posėdžiui buvo pasiruošęs jau prieš mėnesį.

– Nežinau, kodėl Vyriausioji rinkimų komisija taip sudėliojo inauguracijos datas, nes po rinkimų senoji sostinės taryba turėjo dar tris posėdžius, per tą laiką priėmė naujų sprendimų, dalį jų reikės įvertinti iš naujo, – žurnalistei Daivai Žeimytei sakė naujasis Vilniaus meras.

– Per tą mėnesį turėjote galimybę susipažinti su kai kuriais dokumentais, projektais. Ar pavyko?

– Su svarbiausia dalimi pavyko, su kita negalėjau, nes neleido mano statusas. Juk negaliu ateiti ir šeimininkauti įstaigoje, nes nesu šeimininkas.

Susipažinau su „Air Lituanica“ projektu, aplinkkelio, kitais didžiausiais projektais.

Tačiau, manau, staigmenų man dar bus įvairių.

– Iškart po rinkimų sakėte, kad darbų perdavimas vyksta sunkiai, kad nėra geranoriškumo iš buvusios valdžios. Tai jautėte visą mėnesį?

– Į pabaigą viskas pradėjo vykti sklandžiau, jutau išeinančios komandos norą normaliai perduoti darbus, kelis kartus kalbėjomės su kadenciją baigiančiu meru Artūru Zuoku.

Apsitarėme kartu, viskas vyko žmogiškai.

– Kaip paaiškintumėte trikdžius pradžioje?

– Visada sunku įsibėgėjus ir kirtus finišą laiku sustoti. Manau, taip buvo ir šįkart – visi per rinkimus bėgę žmonės dar jautėsi įsibėgėję.

Aš pats rinkimų dieną labiau jaudinausi ne dėl to, ar pavyks laimėti, bet kaip reikės visus darbus pradėti, viską sustyguoti.

– Iki šiol visi merai buvo inauguruojami Rotušėje. Kodėl jūs nusprendėte, kad ceremonijos vieta turi būti pieva prie Baltojo tilto?

– Nenorėjau jokio iškilmingo ir brangaus renginio.

Rotušėje inauguracija būdavo uždara, bet kas negalėjo ateiti pasižiūrėti, o aš noriu Vilniuje kurti bendruomenišką nuotaiką, kad žmonės daugiau vienas kitam šypsotųsi, vienas kitu pasitikėtų, būtų arčiau vienas kito ir tuo džiaugtųsi.

– Norite daryti viską atvirkščiai, nei darė A.Zuokas?

– Kai manęs klausia, ar R.Šimašius tęs A.Zuoko darbus, atsakau: būkime atviri, ne R.Šimašius tęs darbus, o visa savivaldybė, ir ne A.Zuoko, o savivaldybės.

Savivaldybė ir toliau dirbs sklandžiai, bet man norisi, kad tai vyktų paprasčiau, nusileidus ant žemės. Stiliaus pokyčių bus, bet ne tokių, kaip sakoma, – nežmoniškai, kad tik kitoniškai. Tokių ambicijų ir noro neturiu.

– Seimas ką tik 700–1000 eurų padidino algas naujai išrinktiems merams ir vicemerams.

Kiek jūs uždirbsite?

– Žinojau, kad ruošiamasi padidinti, bet kad jau padidino, pirmą kartą išgirdau.

Neslėpsiu, man tai svarbu, nes pastaruoju metu mano karjera buvo savotiška. Kaip pats iš savęs pasišaipau, kuo labiau laiptais kylu, tuo atlyginimas mažesnis. Dabar bent jau išliksiu ant to paties laiptelio, uždirbsiu apie 1500 eurų (didmiesčių merams numatyta mokėti 2,6 tūkst. eurų atlyginimą. – Red.)

– Ar tiesioginiai rinkimai taip išplėtė merų funkcijas, kad verta jiems tiek didinti atlyginimą?

– Aš tame procese nedalyvavau. Tai Seimo sprendimas – jis nusprendė. Ačiū, dirbsime.

– Kandidatas į administracijos direktorius pasikeitė paskutinę minutę. Kodėl?

– Darius Aleknavičius, kurį aš ir dabar giriu, atsisakė, todėl buvo pasirinkta Alma Vaitkunskienė, su ja jau anksčiau buvau kalbėjęs apie jos įtraukimą į administraciją.

Ji – puiki vadovė, turi 18 metų vadovaujamo darbo patirties, finansinį išsilavinimą.

Manau, tai geras pasirinkimas, ir mes padarysime daug gerų darbų. O D.Aleknavičių gal pavyks pritraukti į kitus projektus.

– Gal žinote, kodėl D.Aleknavičius atsisakė šio posto?

Ar tai nesusiję su jo darbu Gedimino Žiemelio įmonėje? Jūsų kolega Eligijus Masiulis buvo apskundęs G.Žiemelio vadovaujamą „FlyLAL“ prokurorams, be to, pastarasis yra kritikavęs jūsų pareiškimus dėl „Air Lituanica“.

– G.Žiemelio nepažįstu, todėl jokių sąmokslo teorijų čia nėra. Jį esu matęs vieną kartą gyvenime ir paspaudęs ranką.

– Praėjusią savaitę apsilankėte pas premjerą Algirdą Butkevičių. Ar kalbėjote su juo apie „Air Lituanica“?

– Aptarėme svarbius dalykus, kalbėjome apie finansinę Vilniaus padėtį, skolų priežastis, jų taisymo būdus, taip pat ir apie „Air Lituanica“.

Vyriausybės pozicija aiški – ji neketina dalyvauti tame projekte ir mano, jog daugiau kaip 10 milijonų eurų skyrimas šiai skrydžių kompanijai yra per brangus malonumas.

Todėl turime pradėti įgyvendinti kitą planą – perduoti įmonę privačiam investuotojui, po to savivaldybei skaidriai išeiti iš šio verslo.

Savivaldybė turi stengtis, kad Vilnių lengvai pasiektų užsieniečiai, bet lygiai taip pat turi dirbti, kad nebūtų išsiklaipę šaligatviai, o darželiuose vaikams užtektų vietų.

Kiekvienas turi dirbti savo darbą – taksistai vežti žmones, oro bendrovės skraidinti keleivius, o savivaldybė organizuoti tai, kas svarbu miestiečiams, pradedant švietimu, baigiant gatvių apšvietimu ir valymu.

– Ar oro bendrovė bus likviduota?

– Bet kokiu atveju savivaldybė iš jos turės pasitraukti.

Bet nesakau, kad įmonė bus likviduota. Apie tai kalbėti dar anksti.

Savivaldybė negali skirti 10 milijonų eurų „Air Lituanica“ išlaikyti, nes tai yra šeštadalis viso minuso, kurį miestas gauna per metus.

Tiek negalėsime mokėti arba, kitaip sakant, tiek norėtume mokėti už miestiečiams reikalingiausius dalykus.

– Buvote susitikęs ir su prezidente Dalia Grybauskaite.

Ar jums svarbus jos palaikymas?

– Prezidentė yra vilnietė, ir kiekvieno vilniečio palaikymas man yra svarbus – ypač prezidentės. Premjero palaikymas taip pat svarbus, nes daugybė dalykų yra daroma kartu.

Prezidentė iš manęs tikisi darbų, kuriuos aš ir pats ruošiuosi daryti. Mes vienas kitą suprantame ir sutariame.

– Ar toks supratimas ir sutarimas netrukdys jums dirbti kaip savarankiškam sostinės merui?

– Manau, kartkartėmis pasitarsime, bet sprendimus priimsiu aš.

Su Prezidentūra tikiuosi daug geresnių santykių nei anksčiau, nes kai žmogus užsiima karu, jis neužsiima kūryba.

Stengsiuosi, kad savivaldybės santykiai būtų geresni su visomis institucijomis, ne tik su Prezidentūra ar Vyriausybe.

– A.Zuokas neseniai pareiškė, kad prieš prezidentę turėjo lankstytis kaip prieš imperatorių.

O jūs kalbėdamas su prezidente ar nepajutote vidinės įtampos?

– Lietuva laisva 25 metus, niekas neturi lankstytis. Bet dalyje žmonių vis dar gyvena baudžiauninkas ir jiems kažkodėl atrodo, kad jie turi lankstytis.

– Nuo ko pradėsite keisti Vilnių?

– Turiu sąrašus. Viename jų tokie projektai kaip „Air Lituanica“, kitame – pokyčiai mieste. Teks dėmesį dalyti abiem šiems sąrašams.

Tikiuosi, kad Vilnius po ketverių metų bus draugiškesnis, bendruomeniškesnis, labiau pritaikytas kiekvienam žmogui gerai jaustis, kad bus įgyvendintas Neries integravimo į miestą projektas, kad vaikams darželiuose užteks vietų, transportas bus patogesnis, o šilumos kaina sumažės 20 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.