Pasiūlė jaunuoliui: „Susimokėk, išbrauksiu iš šauktinių sąrašų“

Kol Lietuvoje jaunuoliai su nekantrumu laukia, kada bus paskelbti šauktinių į privalomąją karinę tarnybą sąrašai, sukčiai jau rado naujų būdų pasipelnyti.

J.Oleko teigimu, išsibraukti iš šauktinių sąrašų neįmanoma.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
J.Oleko teigimu, išsibraukti iš šauktinių sąrašų neįmanoma.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Apr 24, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:10 AM

Šaukiamojo amžiaus jaunuoliai sulaukia skambučių su pasiūlymais sumokėti už tai, kad jų pavardė būtų išbraukta iš minėtų sąrašų. Tokią istoriją papasakojo su redakcija susisiekusi vilnietė Daiva (tikras vardas redakcijai žinomas. – Aut.).

Skambutis su pasiūlymu susimokėti

„Mano sūnus universiteto bibliotekoje sulaukė skambučio iš nežinomo numerio. Paskambinęs vyras pareiškė, kad jo vardas ir pavardė įrašyti į šauktinių į kariuomenę sąrašą. Jei jis norėtų iš šio sąrašo išsibraukti, tai būtų galima sutvarkyti. Buvo patikinta, kad tai nemažai kainuos“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad perskambinti minėtu numeriu nepavyko, nes jis nebuvo rodomas.

Moteris teigė negirdėjusi, kad sūnaus draugai būtų sulaukę panašių skambučių, bet šis atvejis privertė sudvejoti, ar tikrai viskas taip skaidru, kaip bandoma pateikti: „Gal kas nors gali lengvai prieiti prie šaukiamojo amžiaus jaunuolių duomenų ir užsidirbti? Labai gaila, kad sūnus iš karto pasakė, kad tokia „pagalba“ jo nedomina, ir nepaklausė, kiek tokia paslauga gali kainuoti.“

Kas turi visų šauktinių duomenis?

Pasak pašnekovės, sūnui 24 metai. Šį pavasarį jis kaip tik baigia aukštąją mokyklą –  studijuoja humanitarinius mokslus. „Esame kalbėję, kad jis į karo tarnybą nebūtų imamas dėl sveikatos, be to, aš esu pensinio amžiaus, mano sveikata prasta. Tikrai nesvarstėme jokių būdų, kaip išvengti prievolės, nes priežastys ir taip objektyvios, o žmonės turi žinoti apie tokius skambučius“, – sakė moteris.

Paklausta, kaip galėjo taip nutikti, kad būtent jos sūnui buvo paskambinta, studento motina teigė, kad veikiausiai kas nors turi prieigą prie šauktinio amžiaus jaunuolių duomenų bazių arba kas nors iš jo sūnaus aplinkos bando taip sukčiauti.

Ministras: „Išsibraukti iš sąrašų neįmanoma“

Komentuodamas situaciją krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė: „Tokių bandymų gali būti. Esame išplatinę informaciją, kad nei telefonų skambučiais, nei trumposiomis žinutėmis jaunuoliai kviečiami nebus, o visi, kuriems yra nuo 19 iki 26 metų, pateko į sąrašus.“

Ministro teigimu, iš šių sąrašų bus išbraukti tik tie jaunuoliai, kurie šiuo metu studijuoja, o apie kitas išimtis net nėra reikalo kalbėti: „Jei jaunuolis studijuoja, jis gali būti ramus, kad nebus kviečiamas. Jokios kitos išimtys negalimos. Kai bus pradėtas šaukimas, jis vyks įstatymo numatyta tvarka. Pirmiausia bus kviečiami į tarnybą savanoriškai užsirašę jaunuoliai, o paskui visa procedūra bus vykdoma viešai ir jokių galimybių iš šių sąrašų išsibraukti nėra.“

Į klausimą, ar gresia kokia nors atsakomybė tokiems skambinėtojams, ministras atsakė: „Žinoma, tokia pat atsakomybė, kokią įstatymai numato už sukčiavimą ir pinigavimąsi. Yra daug įvairių bandymų pinigus vilioti skambinant telefonu ir ne vienas žmogus yra užkibęs ant tokio sukčių kabliuko, tad žmonės turi žinoti, kad tai tik dar vienas būdas apgaudinėti.“

Policija: „Sukčiai prisitaiko prie gyvenimo aktualijų“

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, išgirdęs istoriją apie pasiūlymą išsibraukti iš šauktinių sąrašų, nebuvo nustebęs ir teigė, kad sukčiai puikiai moka pasinaudoti tam tikromis aplinkybėmis.

„Tai nieko nauja. Sukčiai naudojasi aktualiomis temomis, buvo FNTT skandalo atvejis, kai visa Lietuva apie tai kalbėjo, tuo buvo naudojamasi, tas pats ir su „Snoro“ banko griūtimi“, – kalbėjo R.Matonis.

Gresia iki 8 metų kalėjimo

Kalbėdamas apie tai, kokia atsakomybė gresia tokiems skambinėtojams, pašnekovas sakė: „Bausmė priklauso nuo turto vertės. Jei kalbame apie nedidelę sumą ar nedidelės vertės turtą, gresia laisvės atėmimas iki trejų metų, jei turtas didelės vertės – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Tai didžiausia bausmė, bet gali būti skirta viešųjų darbų, apribota laisvė ir pan.“

R. Matonio teigimu, apie tai, kad toks reiškinys būtų masiškas, jam girdėti neteko, bet gali būti, jog žmonės dėl tokių atvejų nesikreipė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.