Vilniaus policija išbandė modernų Estijos narkomanų siaubą

„Ar esu kada nors apskritai vartojęs narkotikų? Ar dabar neseniai? Jaunystėje esu bandęs, bet tai buvo be galo seniai“, – nesupratęs policininko klausimo, ar vartojo narkotikų, sako naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniuje sustabdytas vairuotojas. Jis nesiraukydamas sutinka atlikti narkotikų testą ir smalsiai stebi, kaip tai vyksta.

Vilniaus policija išbandė iš Estijos atgabentą modernų narkotikų aptikimo prietaisą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vilniaus policija išbandė iš Estijos atgabentą modernų narkotikų aptikimo prietaisą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 25, 2015, 5:21 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:02 PM

Vilniaus policijos pareigūnai sostinės gatvėse bando iš Estijos atgabentą modernią narkotikų aptikimo įrangą. Estijos policija ją naudoja jau kurį laiką, tačiau mūsų šalyje tai naujovė.

„Su šiuo aparatu dirbantys policininkai Estijoje aptinka daugiau narkotikus vartojusių asmenų, nei kiti pareigūnai sučiumpa girtų vairuotojų“, – lrytas.lt sakė švedišką aparatą „Biosens 600“ į Lietuvą atvežę estai.

Pirmą kartą prietaisas Lietuvoje išbandytas naktį iš penktadienio į šeštadienį sostinės kelių policijos organizuotame reide, kuriame buvo ieškoma nuo alkoholio ir narkotikų apsvaigusių vairuotojų. T.Narbuto g. automobilius stabdę pareigūnai pirmiausia vairuotojus patikrindavo dėl blaivumo, o vėliau pakviesdavo prie nuošaliau stovinčio automobilio, kurio bagažinėje sumontuotas modernus prietaisas.

„Estijos policija kol kas turi išsinuomojusi vieną tokį aparatą. Bet dėl jo efektyvumo dabar jau planuojama, kad bus perkami 5–6 tokie prietaisai. Po vieną didžiųjų miestų policijos padaliniams“, – pasakojo patys su šiuo aparatu gatvėse ir užmiesčio keliuose dirbantys Estijos pareigūnai.

Užprogramuotas 7 narkotikų grupėms

Paėmus seilių mėginį, aparatas jį išanalizuoja ir atsakymą pateikia per porą minučių. Atliekant įprastą vienkartinį narkotikų testą tai trunka 15–30 min. Prietaisas atpažįsta faktiškai visas šiuo metu žinomas narkotikų grupes.

„Konkrečiai šitas aparatas užprogramuotas atpažinti 7 pagrindines narkotikų grupes – opiatus, amfetaminus ir pan. Atsiradus naujai grupei, jos duomenys būtų įkelti į prietaiso kompiuterį ir jis galėtų atpažinti ir ją. Tai yra tiesiog mobili laboratorija su savo vidiniu kompiuteriu. Prietaisas užtaisomas specialiais reagentais, kuriems reaguojant su mėginiu ir nustatoma, yra narkotikų pėdsakų ar ne“, – pasakojo estai.

Pasinaudojant šiuo aparatu narkotikų pėdsakų galima ieškoti ne tik žmogaus organizme, bet ir, pavyzdžiui, automobilio salone. Surinkus mėginius nuo vairo, pavarų svirties ar prietaisų skydelio ir juos pateikus analizuoti, aparatas dirba taip, kaip ir analizuodamas seilių mėginius.

„Jei žmogus rankose turėjo narkotikų, jų pėdsakų liks ten, kur jis prisilies. Ypač daug kvaišalų pėdsakų paliekama su prakaito likučiais“, – sakė pareigūnai.

Sukurtas specialiai keliuose dirbantiems pareigūnams

Švedų kompanija „Biosensor Applications“ prietaisą „Biosens 600“ sukūrė specialiai keliuose dirbantiems pareigūnams – kelių policininkams, pasieniečiams ir pan. Aparatas telpa lengvojo automobilio bagažinėje, jam užtenka energijos, gaunamos iš automobilio akumuliatoriaus.

Tiesa, prietaisas kainuoja per 20 tūkst. eurų, jo metinė priežiūra neviršija 300 eurų. Vieno narkotikų testo kaina, atliekamo šiuo aparatu, svyruoja nuo 2 eurų iki 5 eurų, priklausomai nuo testų atlikimo skaičiaus. Patys testai atliekami 10-15 kartų greičiau, nei atliekamas įprastas vienkartinis testas.

„Tačiau reikia turėti galvoje, kad ir vienkartinis narkotikų testas kainuoja apie 15 eurų. Šio prietaiso eksploatacijos laikas yra 6–7 metai. Mes Estijoje jau pasiskaičiavome, kad šį aparatą per minėtą laikotarpį naudoti yra pigiau, nei atlikti vienkartinius testus. O prietaiso efektyvumas neabejotinas“, – teigia estai.

Ar šį prietaisą įsigis ir Lietuvos policija, kol kas niekas negali pasakyti. Kol kas jis tik bandomas mūsų šalies gatvėse.

Tiesa, naktį iš penktadienio į šeštadienį patikrinus kelias dešimtis vairuotojų nebuvo aptikta nė vieno, vartojusio narkotikų. O girtų vairuotojų įkliuvo penki, dar trys vairuotojai važiavo žinodami, kad vairuotojo pažymėjimas iš jų atimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje