Dukra pašiurpo išvydusi, į ką pavirto motina globos namuose

Lūžusi nosis, veidas nusėtas mėlynėmis ir kraujosrūvomis, sumušti vidaus organai. Tokią savo mamą išvydo į Širvintų parapijos globos namus nuvykusi dukra. Moteris buvo apstulbusi: prieš savaitę jos mama buvo guvi ir linksma, o dabar negali nei kalbėti, nei pajudėti, nei pavalgyti. Kas nutiko 93 metų moteriai praėjusio penktadienio naktį?

Dukra redakcijai atsiuntė savo mamos nuotraukas, darytas Širvintų parapijos globos namuose – kaip ji atrodė prieš savaitę ir kaip atrodo dabar.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukra redakcijai atsiuntė savo mamos nuotraukas, darytas Širvintų parapijos globos namuose – kaip ji atrodė prieš savaitę ir kaip atrodo dabar.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-04-28 22:00, atnaujinta 2018-01-05 13:42

Liucija Kojelienė atsiuntė savo mamos nuotraukas, darytas Širvintų parapijos globos namuose – kaip ji atrodė prieš savaitę ir kaip atrodo dabar. Vaizdas – kaip iš siaubo filmo. Senyvo amžiaus moterį sunku atpažinti.

Iškrito iš lovos?

Širvintų parapijos globos namų darbuotojai teigė, kad garbaus amžiaus moteris penktadienį iškrito iš lovos, todėl jai buvo sulaužyta nosis, veidas – ištisinė kraujosrūva ir sutrankyti vidaus organai.

Pati senolė nieko negalėjo paaiškinti, nes serga senatvine demencija ir jau po kelių minučių pamiršta, kas vyko. Pasak dukros, toks žmogus, kuris viską pamiršta, iš dalies yra patogus.

„Darbuotojai aiškino, kad ji susižalojo iškritusi iš lovos. Senolė su sauskelnėmis nebūna, todėl ji keliasi ir eina į tualetą. Darbuotojams gerokai paprasčiau užmauti sauskelnes ir liepti gulėti“, – sakė pasipiktinusi dukra.

Globos namų slaugytoja penktadienį apžiūrėjo senolę ir šeimos gydytojai,  įsikūrusiai poliklinikoje už kelių metrų, pranešė, kad išrašytų vaistų. Pati L.Kojelienė buvo iškeliavusi ir tik pirmadienį atėjo aplankyti mamos. Išvydusi, kaip ji atrodo, moteris iškart pareikalavo, kad jos mama būtų nuvežta išsamiai gydytojų apžiūrai ir būtų atlikti specialistų tyrimai.

„Direktoriaus klausiau: kaip jūs elgtumėtės, jei jūsų vaikas nukristų? Ar jūs jo nevestumėte pas gydytoją, tik pasakytumėte, kad gulėtų, ir viskas praeis? Jis atsakė: „Čia juk būtų vaikas.“ Mano mama taip pat yra žmogus“, – skausmą sunkiai tramdė L.Kojelienė.

Artimieji netiki darbuotojų versija

Globos namų darbuotojai klausinėjo atvykusios dukros: „Argi jūs nežinote, kad jūsų mama griūva, eina ir kliūva?“

„Taip, ji kliūva, tačiau čia jau reikia vožti arba trenkti į lovą, kad žmogus taip susižalotų. Nugriuvęs ant žemės taip nosies nesusilaužysi“, – abejonėmis dalijosi senolės dukra.

L.Kojelienė turi įtarimų, kad mama galėjo nuriedėti laiptais iš antro į pirmą aukštą. Ji netiki, kad šitaip veidas galėjo būti sužalotas iškritus iš lovos. Kokia tikroji įvykio priežastis?

Po nelaimingo įvykio globos namų valdytojas ir darbuotojai tapo itin malonūs. Rugsėjo mėnesį, tik paguldžius mamą į globos namus, direktorius žadėjo, kad atsiras jai vieta pirmame aukšte, tačiau tik po nelaimingo įvykio jie sugebėjo senolę skubiai perkelti į pirmą aukštą. Kodėl sprendimai daromi tik po skaudžių nelaimių?

„Gausi į dantis, jeigu kelsiesi“

L.Kojelienės mama – demencinis ligonis. Demencija – tai dėl įvairių ligų menkstantis intelektas, kai kartu pažeidžiamos ir kitos psichinės funkcijos, drauge stebimi suvokimo, elgesio pakitimai ir kiti fiziniai simptomai.

Ji niekada nesielgė agresyviai. Inteligentiška moteris visą gyvenimą dirbo bibliotekininke ir niekada nebuvo pasakiusi jokio pikto žodžio ar keiksmažodžio.

„Globos namuose prižiūrima tokiu rėkimu, kad blogiau už kalėjimą. Ne kartą teko girdėti, kaip prižiūrėtojos ant senelių rėkia baisiausiais žodžiais. Jos yra kaip sargai – stambios kaimo moteriškės. Pasitelkia ir grasinimus: „Gausi į dantis, jeigu kelsiesi“, – tokie baisūs žodžiai vis dar skamba dukros ausyse.

Senolė pati sugebėdavo pavalgyti. Jai tik reikėdavo visada pasakyti: „Tu valgyk.“ Pasodindavo prie stalo ir ji lėtai valgydavo. Vaikščioti ten beveik nebuvo kur, tačiau jai buvo svarbiausia nueiti iki tualeto, nes ji nemėgdavo sauskelnių. Nors darbuotojai tvirtino, kad senolė nepaeina, ji pirmadienį įsikibusi į dukros parankę nulipo laiptais ir ėjo pas gydytojus.

Pumpuojami vaistai, kad būtų ramūs?

L.Kojelienė už mamos priežiūrą globos namams mokėdavo po 1,5 tūkst. litų (435 eurus) per mėnesį. Paskutinį mėnesį nebereikėjo primokėti atskirai, nes buvo nustatytas specialiųjų poreikių lygis. Globos namams užteko šių paskirtų pinigų ir senolės pensijos. Tačiau jokie pinigai nepadėjo susitarti su darbuotojais.

Pasak dukros, jos mama visada buvo labai alergiška vaistams. Globos namų seselės prašė, kad neduotų senolei tiek daug vaistų, tačiau ta atkirto, kad ji nesikištų, esą patys viską žinantys.

Paguldytos į globos namus senosios moters kūnas po kelių mėnesių buvo visas išbertas. Vasario mėnesį apžiūrėjęs odos gydytojas nustatė niežus. Darbuotojai aiškino, kad artimieji tokią atvežė.

„Patepti tepalu niežai praeina per kelias dienas, o jie aiškina tokius dalykus. Kreipiausi į gydytoją, kad sumažintų vaistų kiekį, taip ir padarė. Tuomet greitai tie išbėrimai ir dingo. Liko tik minimaliai, nes vaistų vis dar gavo“, – prisiminė dukra.

Pasak jos, globos namuose dirbantiems asmenims reikia, kad seneliai būtų kuo ramesni, todėl ir skiria tiek daug vaistų.

Valdytojas: „Nieko ten nėra“

Širvintų parapijos globos namų valdytojas Sigitas Kirtiklis portalui Lrytas.lt pirmiausia priminė, kad močiutė serga senatvine demenciją.

„Ji nesiorientuoja erdvėje ir nesupranta kur ji yra. Penktadienio naktį apie 1 valandą ji kėlėsi iš lovos ir griuvo, kadangi yra nestabili ir neišlaiko lygsvaros. Ji negali paeiti, jei yra neprilaikoma“, – padėtį apibūdino globos namų valdytojas.

Pasak jo, atėjusi darbuotoja pamatė močiutę ir kreipėsi į medikus. Globos namų slaugytoja penktadienį apžiūrėjo senolę ir pranešė šeimos gydytojai. Gydytoja pasakė, kad sumušimai yra, tačiau nieko pavojinga neatsitiko, reikia stebėti situaciją. Pirmadienį senutė buvo išvežta atlikti tyrimus, padarytos rentgeno nuotraukos.

„Nieko ten nėra. Nosies sužalota tik kremzlė, o kai veidas sumuštas,  visą laiką mėlynės atsiranda. Jei griuvo ant veido ir pataikė į kokį kampą, tai tikrai greitai galima taip susižaloti. Anksčiau tokių incidentų su močiute nėra buvę“, – teigė S.Kirtiklis.

Valdytojo teigimu, su demencinių ar Alzheimerio ligų ligoniais tokie dalykai neišvengiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.