Kuršėniškiai bandys prisivilioti šikšnosparnių

Senajame Kuršėnų (Šiaulių r.) parke atsirado keistų inkilų – akylesni žmonės stebisi, kas galėtų apsigyventi inkile, kuriame nėra jam būdingos skylutės.

Inkilai šikšnosparniams buvo pakabinti ant senų Kuršėnų parko medžių.<br>Zigmo Ripinskio nuotr.
Inkilai šikšnosparniams buvo pakabinti ant senų Kuršėnų parko medžių.<br>Zigmo Ripinskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2015-04-28 11:17, atnaujinta 2018-01-05 16:13

Aštuonis inkilus su landa apačioje ant senų parko medžių neseniai pakabino Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų būrelio nariai. Tikimasi, kad šiuose neįprastuose inkiluose apsigyvens šikšnosparniai.

„Apie šikšnosparnius yra sukurta daugybė mitų. Jie neva geria kraują, įsipina į plaukus ir šiaip yra negražūs.

Jei dėl grožio, tai šikšnosparniai nekalti, kad juos tokius gamta sukūrė, o kiti mitai apie šiuos skraidančius žinduolius yra pramanai“, – portalui lrytas.lt sakė į šikšnosparnių populiacijos išsaugojimo projektą savo mokinius įtraukęs Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų būrelio vadovas Nerijus Medeišis.

Gamtos mokslus studijavęs, biologijos ir gamtos mokytoju dirbantis jaunas pedagogas sakė, kad šviečiant vaikus ir skatinant juos mylėti gamtą reikia atkreipti dėmesį į tuos gyvūnus, apie kuriuos mes dar mažai žinome.

Pasak N.Medeišio, šikšnosparniai yra naudingi žmogui, nes minta mašalais, uodais ir kitais vabzdžiais. Per naktį vienas šikšnosparnis gali sudoroti kelis šimtus vabzdžių.

Aštuonis inkilus šikšnosparniams, padedant mokiniams, Pavenčių mokyklos mokytojas Arūnas Jakelaitis pagamino dar pernai lapkritį.

„Po žiemos miego pabudę šikšnosparniai slėptuvių vasarai pradeda ieškoti balandį. Todėl ir mes šiuos inkilus nusprendėme kabinti ne rudenį, o pavasarį“, – sakė N.Medeišis.

Į inkilų kabinimo akciją Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų būrelio vadovas pasikvietė Šikšnosparnių apsaugos Lietuvoje draugijos pirmininką Deividą Makavičių. Šis šikšnosparnių žinovas suteikė daug įdomios informacijos.

Dieną drevėse lindintys, o naktį medžioti traukiantys šikšnosparniai yra mažai pastebimi, nors Lietuvoje gyvena nuo neatmenamų laikų.

Iš keturiolika Lietuvoje esančių šikšnosparnių rūšių dažniausiai pastebimi rudieji nakvišos, vandeniniai pelėausiai ir rudieji ausyliai.

Šišknosparniai įsikuria senų drevėtų medžių landose. Pjaunant tokius medžius, nyksta ir šikšnosparnių populiacija. Padėti išsaugoti šių naudą žmonėms teikiančių gyvūnų populiaciją pasišovę Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų būrelio nariai inkilus šikšnosparniams nusprendė įkelti į senojo parko medžius. Tikėtina, kad būtent čia gali būti likę šikšnosparnių.

Gamtininkų būrelio vadovas N.Medeišis sakė dabar stebėsiąs, kada jų iškeltuose inkiluose apsigyvens šikšnosparniai.

„Šikšnosparniai būstą renkasi labai atidžiai, todėl per pirmuosius metus šie inkilai gali likti tušti.

Tačiau, jei inkilai patrauks šikšnosparnių dėmesį, tai jų parke turėtų pagausėti, nes šie gyvūnai gyvena kolonijomis.

Pastebėję, kad šikšnosparniams patinka kurtis mūsų šiuose inkiluose, mes jų iškelsime ir kitąmet“, – sakė gamtininkų būrelio vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.