Mėlynės ant senolės veido išjudino ministeriją, bet ne policiją

Kai portalas lrytas.lt paskelbė apie tai, kaip artimieji, atvykę aplankyti Širvintų parapijos globos namuose prižiūrimos senolės, pakraupo išvydę mėlynėmis nusėtą veidą ir lūžusią nosį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija suskato į Širvintas siųsti tyrimo komisiją.

Po kraupaus įvykio senelių globos namuose – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atlieka tyrimą.<br>Montažas
Po kraupaus įvykio senelių globos namuose – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atlieka tyrimą.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 29, 2015, 2:20 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:53 AM

Tuo tarpu policija kol kas įvykio netiria teisindamasi, esą artimųjų skundų nėra, o viešoje erdvėje pateikta informacija nesuteikia tyrimui pagrindo. Senolės dukra Liucija Kojelienė prisipažino, kad niekas iš Lietuvos institucijų į ją nesikreipė. Ar artimųjų paaiškinimai ir įvykio aplinkybės negalėtų padėti institucijoms nustatyti tiesos?

Incidentą žada ištirti

Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministrė Algimanta Pabedinskienė žada, kad paviešintas atvejis bus ištirtas.

„Mes, be abejonės, jau žinome apie susidariusią situaciją. Turime Socialinių paslaugų priežiūros departamentą, kuris pagal atitinkamas nuostatas ir metodikas vertina visus incidentus. Mes, be abejo, tai darysime, nepriklausomai nuo to, ar tai mūsų, ar ne mūsų pavaldumo globos namai. Mes turime užtikrinti visų globos namų gyventojų saugumą“, – trečiadienį Vyriausybėje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Pasak A. Pabedinskienės, anksčiau jokios informacijos apie nesklandumus ar incidentus Širvintų globos namuose gauta nebuvo.

Komisija vyks į įvykio vietą

Ministrės patarėjas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis sakė, kad ministerija įvykį Širvintų parapijos globos namuose sužinojo iš žiniasklaidos.

Pasak jo, tokiais atvejais yra numatyta, kaip reikia elgtis. Tam yra Socialinių paslaugų priežiūros departamentas, kuris prižiūri visas socialines paslaugas teikiančias įstaigas,  taip pat ir licencijavimo klausimus. Gavus signalų, automatiškai svarstoma ir sudaroma bendra komisija, kuri vyksta į vietą ir aiškinasi padėtį.

„Jūsų pateiktu atveju iš karto buvo sureaguota ir imtasi tokių veiksmų. Sudaroma komisija, kuri trečiadienį ar ketvirtadienį vyks į tos parapijos senelių namus ir vietoje bandys ištirti padėtį: ar yra pažeidimų, ar buvo fiksuota ir kaip buvo reaguota. Jei, sakykime, žmogus pats susižeidė, turime žinoti, kokių veiksmų ėmėsi globos įstaiga. Paskui bus svarstoma, kokių priemonių imtis, kad taip globos įstaigose nenutiktų“, – komentavo ministrės patarėjas ryšiams su visuomene.

Gresia licencijos panaikinimas

A.Malinovskio teigimu, jei įstaiga tinkamai nesielgia,  jai gresia didžiausia atsakomybė – licencijos panaikinimas. Be jos globos įstaiga negali veikti. Jei nustatomas piktybinis atsakomybės vengimas, nesiimama tinkamų priemonių, nesaugomas pacientas ar klientas, gali grėsti licencijos panaikinimas.

„Tokie įvykiai yra nustatomi dažnokai. Konkrečiai skaičių dabar negaliu pasakyti. Vis dėlto tie žmonės yra pagyvenę, dalis jų turi vienokių ar kitokių negalių“, – sakė ministrės patarėjas.

Širvintų parapijos globos namų direktorius Sigitas Kirtiklis savo ruožtu teigia, kad minėtos senolės atvejis dėl jos ligų yra komplikuotas, ir pabrėžia, kad seneliai šioje įstaigoje prižiūrimi gerai.

Policija tyrimo nepradėjo

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis teigė, kad kol kas tyrimas nepradėtas, nes niekas nesikreipė į policiją. Iš viešosios erdvės kol kas jie nemato pagrindo pradėti tyrimą. Pasak atstovo, informacija dar tikslinama, tad kažkas gali ir pasikeisti.

„Tik globos namų direktorius kreipėsi dėl paneigimų, tačiau čia jau ne policijos reikalas. Jis nori paneigti informaciją, tvirtina, kad to nebuvo, kad apšmeižė jų parapijos globos namus. Policija tokių tyrimų neatlieka, todėl buvo pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka“, – sakė R.Matonis.

Institucijoms artimųjų paaiškinimai nerūpi

Po įvykio paviešinimo niekas – nei valdžios institucijos, nei teisėsaugos atstovai nesikreipė į 93 metų senolės dukrą L.Kojelienę ir nenorėjo išgirsti daugiau paaiškinimų. Ar tikrai SADM sudaromai tyrimų grupei artimieji nieko negali atskleisti?

„Mes į policiją nesikreipėme, o dabar –  net nežinau. Abejoju, ar to reikia. Vaikai mane barė: „Reikėjo abdukciją padaryti.“ Bet taip jau išėjo. Tuo metu man ši mintis tiesiog neatėjo į galvą.

Antradienį vaikai patarė kreiptis į institucijas, bet jau buvo praėjusios keturios dienos, ir galvojau, ką jau čia ištirsi. Dukra domėjosi teismo medicinos ekspertizėmis, tačiau reikia ten žmogų atvežti. Mama dabar tokios būsenos, kad jos vežioti jau tikrai niekur negalima“, – giliai atsidususi pasakojo sutrikusi L.Kojelienė.

Moteris prisipažino norėjusi atkreipti visų dėmesį, jog šitaip elgtis su žmonėmis negalima. „Tuoj visa Lietuva išsilakstys, jei taip ir toliau bus“, – sakė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.