Politiniame marionečių teatre – jėgos pratimai

Vienas virvės galas – Viktoro Uspaskicho, kitas – Algirdo Butkevičiaus ir Dalios Grybauskaitės rankose, o ta virvė – Dainius Pavalkis. Kaip baigsis šis galynėjimasis?

Prezidentė D.Grybauskaitė yra neblogos nuomonės apie D.Pavalkį (kairėje).<br>Nuotr. iš LR archyvo
Prezidentė D.Grybauskaitė yra neblogos nuomonės apie D.Pavalkį (kairėje).<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 30, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:06 AM

Prezidentės D.Grybauskaitės remiamas premjeras Algirdas Butkevičius nepuolė paklusti „darbiečių“ reikalavimams iš posto nedelsiant pašalinti jų deleguotą švietimo ir mokslo ministrą D.Pavalkį.

A.Butkevičius trečiadienį tepasakė, jog nagrinės „darbiečių“ priekaištus ministrui, o sprendimas bus paskelbtas kitą savaitę.

Dainius Pavalkis irgi neskuba atiduoti portfelio, atvirai išrėžė, jog tikroji jo atstatydinimo priežastis – nepaklusnumas partijos spaudimui.

Tačiau jei net ministras liks, „darbiečiai“ iš valdančiosios koalicijos žadėjo nesitraukti, tik pagrasino reikalauti kitų postų. Tai būtų naujas galvosūkis ir socialdemokratams.

Situacija nuolat kaito

Prieš kelias dienas Darbo partijos tarybai nusprendus, kad D.Pavalkis turi būti atšauktas, premjeras ir prezidentė iš kar- to leido suprasti, jog nemato pagrindo ministrui trauktis, o Dalia Grybauskaitė dūrė pirštu į socialinės apsaugos ir darbo ministrę „darbietę“ Algimantą Pabedinskienę, kuri esą dirba daug prasčiau.

Trečiadienio rytą su D.Pavalkiu susitiko ne tiktai A.Butkevičius, bet ir D.Grybauskaitė. Vien iš to, kad prezidentė priėmė ministrą, buvo galima spėti, kad jo pakasynomis kol kas nekvepia.

Tiesa, atmosferą bandė kaitinti įtakingi „darbiečiai“ Vytautas Gapšys ir Valentinas Bukauskas, kurie susitikę su A.Butkevičiumi įteikė raštą su išvardytais Vyriausybės programos darbais, kurių esą neatliko D.Pavalkis.

Po šio susitikimo Darbo partija savo ministrui davė kelias valandas pateikti atsistatydinimo raštą. Kitaip buvo grasinama šaukti valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdį, o vėliau galbūt ir surengti politikui interpeliaciją Seime.

Piktinosi partnerių elgesiu

Tokie ultimatumai, atrodo, paveikė Seimo vicepirmininką socialdemokratą Algirdą Sysą ir jis viešai pareiškė, jog reikėtų paklusti Darbo partijos užmojams dėl D.Pavalkio.

Bet premjeras, kuriam koalicijos partneriai apie sprendimą dėl ministro nepranešė iš anksto, taip pat kiti įtakingi kairieji padėtį įvertino visai kitaip – piktinosi raumenis bandančių rodyti „darbiečių“ elgesiu.

A.Butkevičius apskritai laikosi nuomonės, jog iki kadencijos pabaigos liko per mažai laiko, kad reikėtų atšaukinėti ministrus.

Be to, šalies vadovams itin užkliuvo tai, kad „darbiečiai“ D.Pavalkį nori pašalinti ne už partijos ar Vyriausybės programos nevykdymą, o už tai, kad jis nepakluso nurodymams įdarbinti ministerijoje ar jos sistemoje partijos statytinius, įvesti prieštaringai vertinamą vadovėlių leidybos, mokyklų vadovų skyrimo tvarką.

Pripažino partijos spaudimą

Pats D.Pavalkis vakar teigė neskubantis atsistatydinti pirmiausia dėl to, kad partija elgiasi taip šiurkščiai: „Ne taip darosi politiniai procesai. Tai atrodo kaip politinis susidorojimas. Dėl ko – aš nesuprantu.“

Tačiau „Lietuvos ryto“ paklaustas apie prezidentės įtarimus, kad partija susidoroja su juo dėl nepaklusnumo jos reikalavimams, politikas sutiko, jog buvo spaudimo ir reikalavimų dėl vadovų skyrimo, vadovėlių leidybos.

Tiesa, čia pat patikino, kad jokių kriminalinių reikalavimų partija nekėlė, todėl jis ir nesikreipė į teisėsaugą.

Pasiteiravus, ar pajuto jį priėmusios D.Grybauskaitės paramą, D.Pavalkis tai patvirtino: „Tas klausimas buvo labai probėgom aptartas – suabejota, ar tikrai aš turėčiau pasiduoti nemotyvuotiems sprendimams.“

Ministras pareiškė visiškai atsiduodantis premjero valiai ir neatmetė savo skyrybų su partija galimybės.

Bet kaip tokiu atveju klostytųsi situacija, D.Pavalkis neprognozavo pasiteisindamas per menka politine patirtimi.

Prezidentė išsiliejo

Kiek vėliau kalbėdama LRT radijui prezidentė jau nebesirinko diplomatinių užuolankų: „Tai, ką mes dabar matome, – įvairiausius grasinimus, šantažą, iš tiesų atrodo labai nekaip. Ypač nekaip atrodo Darbo partijos vadovų elgsena savo narių atžvilgiu, taip pat – ir premjero.

Mėginimas šokdinti premjerą, grasinimai, šantažas įvairiomis priemonėmis, tarp jų – ir institucija, vadinama politine taryba, kuri neegzistuoja įstatymuose.“

Neminėdama V.Uspaskicho pavardės šalies vadovė leido suprasti, jog visą šią košę užvirė būtent jis.

„Pademonstruoti grynai kriminalinio pasaulio metodai, kas neva yra tikrasis Vyriausybės vadovas.

Aš klausimą dėl švietimo ir mokslo ministro spręsiu tik tuomet, kai tai padarys premjeras“, – pareiškė D.Grybauskaitė.

Pasistengė įgelti premjerui

Kaip Darbo partija elgsis, jei D.Pavalkis vis dėlto nebus atstatydintas?

Atsakydamas į tokį „Lietuvos ryto“ klausimą V.Uspaskichas pareiškė, jog partija turbūt reikalaus persvarstyti koalicijos sutartį ir perskirstyti kvotas ministerijose suteikiant „darbiečiams“ kitą ministro postą.

Priminus, jog V.Gapšys dar savaitės pradžioje aiškino, jog partija yra numačiusi, kaip elgsis ir ko reikalaus, V.Uspaskichas kuklinosi.

„Oi, dar net nespėjau pagalvoti apie tai. Apskritai nežinau, kam socialdemokratams to reikia.

Štai ir premjeras, šiandien susitikęs su Darbo partijos vadovybe, žadėjo, kad tikrai nepažeidinės koalicijos sutarties, atstatydins ministrą. Taip, taip, jis tai žadėjo. Bet štai kažkodėl premjero nuomonė vėl pasikeitė. Kodėl – nežinau“, – sarkastišku tonu dėstė „darbiečių“ dvasinis vadovas.

Svarstomi keli scenarijai

Tuo metu socialdemokratai, „Lietuvos ryto“ žiniomis, tikisi, kad jiems pavyks sklandžiai išspręsti šią situaciją. Viliamasi, jog jei valdančiosios koalicijos politinė taryba nuspręstų palikti D.Pavalkį poste, toks sprendimas būtų privalomas ir „darbiečiams“.

Bet kas bus, jei jie nepaklus ir ims reikalauti kitos ministerijos, kairieji kol kas nesiryžo prognozuoti, nors kai kurie jų įtakingi atstovai leido suprasti, jog tokių reikalavimų nebus paisoma.

Svarstomas ir scenarijus, jog politinė taryba nuspręs atleisti ministrą ir visi tam paklus.

Įspėjo, kad gali būti neigiamų pasekmių

* Sprendimas keisti švietimo ir mokslo ministrą likus nedaug laiko iki kadencijos pabaigos gali turėti neigiamų pasekmių jau pradėtiems procesams ir bendram nusistovėjusiam santykiui su aukštosiomis mokyklomis. Tai pabrėžė Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius P.Baršauskas Prezidentūrai adresuotame laiške.

* Pasak P.Baršausko, pirmoji nerimo priežastis yra ta, kad nauji tokio lygio pareigų darbuotojai, o juo labiau tiesiogiai nesusiję su švietimo ir mokslo sritimi, turės ne mažiau kaip pusę metų gilintis į pradėtus darbus ir bendrą srities situaciją.

* KTU rektorius taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo metu yra kritinis laikotarpis, kai Lietuvos aukštojo mokslo sistema strategiškai svarbiose srityse ruošiasi Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų paskirstymui.

* Ypač svarbus iki 20 mln. eurų galintis pritraukti strateginis projektas „Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų kompetencijos centras“.

* „Manome, kad ministro keitimas šiuo metu turėtų būti paremtas rimtomis priežastimis, tokiomis kaip neskaidrumas ar rimti nusižengimai“, – pareiškė P.Baršauskas.

* Ginti švietimo ir mokslo ministro stojo ir Vilniaus rajono lietuvių bendruomenė.

* Valstybės vadovams adresuotame laiške pabrėžiama, kad Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujant D.Pavalkiui švietimo situacija Vilniaus rajone, kuriame lietuviai yra mažuma, gerėjo. (ELTA)

Apkaltino nenoru ar negalėjimu dirbti

* Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga bei Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ pareiškė remiančios Darbo partijos vadovybės sprendimą atšaukti D.Pavalkį.

* „Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis nenori ar negali dirbti ir laikytis duotos priesaikos, švietimo bendruomenė juo nepasitiki“, – pareiškė minėtų profsąjungų vadovai K.Juknys, A.Navickas ir R.Minkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.