Belieka guostis, kad rusų turistams Vilnius dar yra įdomus

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2015-05-02 08:00, atnaujinta 2018-01-05 05:39

Taip Vilnius piešiamas Rusijoje. Atrodo, iš kiekvieno ruso išgirstum: „Pas jus juk vyksta karas“, jei pakviestum apsilankyti.

Keista, bet taip toli gražu nėra. Propagandos mašina stringa, ir tai geriausiai liudija į Vilnių atvykstančių turistų iš Rusijos skaičius.

Pirmomis gegužės dienomis Lietuvos sostinę užgrius rusai. Mat Rusijoje daug papildomų laisvadienių ir rusai atostogoms rinksis būtent Vilnių, nebijodami, kad čia juos sučiups ar gal net nušaus.

Vilniaus turizmo informacijos centro direktorė J.Beniulienė džiūgavo – svečiai iš Rusijos, taip pat Baltarusijos ir Lenkijos sudaro kone 50 procentų visų, atvykstančių gegužės mėnesį.

J.Beniulienė dėstė, kad, palyginti su ankstesnių metų statistika, galima pasidžiaugti stabiliu kasmečiu augimu, siekiančiu 4-7 procentus.

Rusų gegužės pradžioje Vilniuje bus tiek daug, kad jiems vilniečiai surengs specialias ekskursijas rusų kalba.

Atvykėliai iš Rusijos dažniausiai jau būna užsisakę nakvynę ir suplanavę bent keletą poilsio dienų mieste. Vilniaus turizmo informacijos centruose jie dažniausiai teiraujasi apie pramogų vietas, muziejų darbo laiką, lietuvišką virtuvę, dviračių nuomą.

Profesionalūs gidai jiems pristatys miesto istoriją, kultūrą ir padės atrasti gražiausias miesto vietas, į kurias turistai norės sugrįžti dar ne kartą.

Net lankantis muziejuose rusams teks keisti požiūrį į lietuvius. Štai Igoris ir Olga iš Smolensko iš Valdovų rūmų išėjo pakerėti, pamatę buvusią Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didybę ir jos kunigaikščių prabangą.

Abu jie prisipažino, kad mokykloje girdėjo pasakojimų apie LDK kaip galingą rusišką valstybę, kurią sužlugdė lenkai. Bet kai atvykėliai pamatė lietuvių didikų buitį, viduramžių kultūrą, ji pasirodė nė kiek nepanaši į tą, kurią matė Rusijos muziejuose.

Kuo daugiau turistų – tuo geriau Vilniui. Gerai, kad gegužės pradžioje miestą užplūs rusai: grįžę į namus jie kitiems papasakos, jog ne viskas čia yra taip, kaip jų televizijos rodo.

Tačiau kur atvykėliai iš Vakarų Europos, tolimesnių kraštų? Deja, Vilnius vakarietiškų šalių turistų skaičiaus augimu pasigirti negali.

Keista. Juk įsijungęs televizorių danas ar olandas neišgirsta, kad Vilniaus viešbučiuose nėra karšto vandens, o kambarių durys virsta nuo vyrių.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.