Metai be paso prilygo pragarui

Kauniečiai stebina migracijos specialistus – kai kurie geba iki šiol išgyventi su sovietiniais pasais ar su negaliojančiais dokumentais. Jų dažniausiai neturi girtuokliai. Tačiau vienai skurde atsidūrusiai išdidžiai senolei toks gyvenimas prilygo pragarui.

Pernai naujais dokumentais rūpinosi 14 kauniečių ir Kauno rajono gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pernai naujais dokumentais rūpinosi 14 kauniečių ir Kauno rajono gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

May 3, 2015, 12:48 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:29 AM

Kaunietė Ona Miniotienė patyrė, ką reiškia turėti nebegaliojantį pasą. Senolė prisipažino, kad dėl to jai net kildavo minčių, kaip greičiau iškeliauti anapilin. Dabar moteris turi vilčių gauti naują pasą ir, kai tai nutiks, bus didelė šventė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, pernai Kaune ir Kauno rajone tik senus sovietinius pasus ar tik gimimo liudijimus turėjo 14 suaugusių asmenų. Šiemet dokumentai daromi 4 tokiems gyventojams.

Migracijos specialistai ir su kauniečiais bendraujantys seniūnai sakė, kad žmonės, neturintys dokumentų ar gyvenantys su negaliojančiais pasais, jais rūpintis ima tik tada, kai nori pašalpų ar suserga.

Kartais jie pasų ar asmens tapatybės kortelių taip ir nesulaukia, nes numiršta.

Pamąstydavo ir apie mirtį

Žaliakalnyje, Vaižganto gatvėje, gyvenanti 82 metų O.Miniotienė su negaliojančiu Lietuvos Respublikos piliečio pasu gyveno nuo 2013 metų rugsėjo.

Moteris prisipažino, kad per tą laiką jautėsi taip, lyg jos visai nebūtų.

„Negalėjau gauti kompensacijos už šildymą ir kitos paramos. Dvi žiemas šalau. Negalėjau kreiptis ir į gydytojus. Dabar jau vos pasikeliu iš lovos. Per tą laiką ne kartą pagalvojau: man beliko laukti, kol kas nors į Karmėlavos kapines išveš“, – apie gyvenimą be asmens tapatybę paliudijančio dokumento pasakojo senolė.

Liko viena kaip pirštas

Iš Tauragės rajono ūkininkų šeimos kilusi O.Miniotienė jaunystėje Kaune sutiko ir pamilo būsimą savo vyrą. Moteris ištekėjo. Pora 1967 metais įsikūrė Kauno Žaliakalnyje, Vaižganto gatvėje, geležinkelininkams pastatytame name.

Moteris pasakojo, kad visą gyvenimą geležinkelio sistemoje dirbo jos vyras. Ji pati šeimininkavo namie. Užaugino dukrą. Tačiau gyvenimas senolės nelepino.

„Vyras prieš 15 metų mirė. Duktė girtaudavo ir ne kartą mane buvo sumušusi. Prieš kelerius metus ji išvežta iš Kauno. Dabar gydoma Rokiškyje“, – pasakojo O.Miniotienė.

Pinigų pasui neturėjo

Kol buvo sveika, moteris sukosi kaip pati išmanė, niekieno pagalbos neprašydavo. Jai padėdavo anūkė.

Prieš trejus metus vaikaitė išvyko gyventi į užsienį, o senolės sveikata pradėjo šlubuoti.

2013 metais baigė galioti jos pasas.

Tada moteris suprato, kad norėdama gauti paramą iš valstybės turi pasidaryti naują asmens dokumentą.

„Žinojau, kad pasas nustojo galioti.

Norint jį pasidaryti reikėjo turėti 75 litus. O aš jų neturėjau“, – pasakojo O.Miniotienė.

Tesvajoja apie antrą lazdą

Žaliakalnio seniūnijoje kaunietė sužinojo, kad jai už dokumento padarymą reikės mokėti dėl to, jog pas ją gyvenamąją vietą deklaravusi anūkė. Ji buvo oficiali moters globėja.

Valstybė nemokamai senjorams dokumentus pagamina tik tuo atveju, jei jie yra vieniši ir socialiai remtini.

Šiemet anūkė pagaliau iš O.Miniotienės būsto išsiregistravo. Moteriai atsirado galimybė nemokamai pasigaminti pasą.

„Seniūnijoje gavau dokumentus, patvirtinančius, kad esu viena ir turiu teisę į įvairią socialinę paramą. Taip pat ir be pinigų gauti pasą.

Dabar tereikia nusigauti iki policijos nuovados“, – linksmiau kalbėjo O.Miniotienė.

Moteris pajuokavo, kad žinodama, jog vėl gaus pasą, jaučiasi laiminga. Jai tetrūksta antros lazdos, kad nusigautų iki pasų poskyrio.

„Kai gausiu pasą, bus tikra šventė. Švęsiu drauge su savo geriausia drauge – kalyte Leta“, – sakė kaunietė.

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas pasakojo, kad O.Miniotienė niekada niekieno neprašė pagalbos. Darbšti ir tvarkinga moteris gaudavo mažesnę nei 100 eurų šalpos pensiją ir kitokios paramos neprašė.

Dokumentus pavagia sugėrovai

Seniūnijos darbuotojai lankė moterį, nes žinojo sudėtingą jos gyvenimo istoriją. Paaiškėjus, kad jos pasas nebegalioja, patarė, ką daryti.

„Tai retas atvejis. Paprastai tvarkingai gyvenantys žmonės asmens tapatybės dokumentus susitvarko laiku.

O.Miniotienės gyvenime susiklostė sudėtingos aplinkybės.

Moteris yra išdidi. Nenorėjo, kad kas ja rūpintųsi, kol pagaliau nusileido ir leido padėti“, – pasakojo seniūnas.

B.Girdauskas sakė, kad dažniau pasitaiko, kad asmens tapatybės dokumentų neturi asocialūs asmenys.

„Dažniausiai iš jų pasus pavagia ar su dokumentais dingsta sugėrovai.

Kartais girtuokliai teisinasi, kad neturi pinigų asmens tapatybės dokumentams pasidaryti“, – pasakojo seniūnas.

Vienas toks atvejis buvo ir šiemet. Apleistame name buvo įsitaisę iš kitų seniūnijų atklydę du girtuokliai. Kai jie girtaudami padegė namą, policija nustatė, kad vyrai neturi asmens dokumentų.

Kaimynai galėtų pranešti seniūnijai

Vilma Venclovienė

Kauno apskrities migracijos skyriaus viršininkė

„Pernai naujais dokumentais rūpinosi 14 kauniečių ir Kauno rajono gyventojų. 11 iš jų turėjo tik Sovietų Sąjungos pasus, 3 – tik gimimo liudijimus. Tai 1938–1991 metais gimę asmenys.

Paklausti, kaip jiems pavyko iki šiol išgyventi neturint asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, visi atsako, kad jo iki šiol tiesiog nereikėjo. Iš to galima spręsti, kad žmonės dirbo nelegalius darbus ar visai nedirbo.

Pasus kauniečiai užsinori gauti tada, kai nusprendžia, kad gali gauti pašalpas, kompensacijas arba kai suserga.

Neretai būna, kad paso asmeniui prireikia, kai jis patenka į nakvynės namus ar slaugos ligoninę. Tada mes pradedame tvarkyti reikiamus dokumentus. Tačiau išėjęs iš nakvynės namų ar gydymo įstaigos gyventojas vėl kuriam laikui dingsta iki kito karto.

Taip vyksta kelis kartus, ir procesas tęsiasi ne vienus metus, kol žmogus tiesiog miršta.

Labiausiai norėčiau kreiptis į sąmoningus kauniečius, kurie žino, kad greta gyvena dokumentų neturintis žmogus. Paprastai tokie verčiasi kaimynams padėdami atlikti įvairius darbus – sutvarkyti kiemą ar daržą.

Tik kai asmuo, neturintis dokumentų, suserga, nebegali atsikelti iš lovos, aplinkiniai pradeda galvoti, ką daryti. Jei kauniečiai žino, kad greta gyvena toks žmogus, turėtų jam padėti, pranešti seniūnijų darbuotojams.“

Našlaičiui dokumentų neparūpino

Migracijos skyriaus darbuotojai yra susidūrę ir su itin neįprastu atveju.

2012 metais 33 metų kaunietis neturėjo net gimimo liudijimo. Augo vaikų namuose. Ten jo dokumentais niekas nepasirūpino.

Išėjęs iš vaikų namų vyras ir toliau gyveno taip, kad paso neprireikė. Spėjo susirasti sugyventinę ir susilaukti dviejų vaikų. Kai pagaliau nusprendė dokumentus gauti, susidarė kuriozinė situacija.

Migracijos skyrius paso įteikti jam negalėjo, nes vyras neturėjo gimimo liudijimo. Gimimo liudijimo negalėjo gauti, nes neturėjo asmens tapatybę įrodančio dokumento.

Nustatyti jo tapatybę teko teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.