Prezidentė įsuko vamzdžio paieškas

Šiukšles prie Vilnios upės akcijos „Darom“ metu rinkusi prezidentė Dalia Grybauskaitė įvarė streso ir aplinkos apsaugos inspektoriams, ir vietiniams gyventojams. Mat šalies vadovei vienas aktyvistas pakuždėjo, jog šioje vietoje į upę plūsta teršalai.

Prezidentė D.Grybauskaitė per akciją „Darom“ ne tik kuopė Vilnios pakrantes, bet ir nurodinėjo, kad iš upės būtų ištrauktos atliekos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė per akciją „Darom“ ne tik kuopė Vilnios pakrantes, bet ir nurodinėjo, kad iš upės būtų ištrauktos atliekos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-05-04 07:01, atnaujinta 2018-01-05 02:30

Naujosios Vilnios gyventojai savo akimis įsitikino, kokie veiksmingi prezidentei pasakyti žodžiai.

D.Grybauskaitei išgirdus apie teršalus ir tuo pasipiktinus, kitą dieną po Vilnią apsiavę specialius batus braidžiojo aplinkosaugininkai, antrą dieną triūsė atvykę ugniagesių gelbėtojų narai su specialia „GoPro“ kamera.

Nejaukiai jautėsi ir vietiniai gyventojai. Jie buvo kamantinėjami siekiant išsiaiškinti, kuris iš jų teršia gamtą.

Tačiau tikrintojų pastangos buvo bevaisės.

Teršėjų, Vilnią piktybiškai nuodijančių buitinėmis nuotekomis, sučiupti nepavyko. O „Sostinė“ išsiaiškino, kas gi tas objektas, iš kurio į Vilnią čiurlena upelis, sukėlęs įtarimų akcijos „Darom“ savanoriui Žilvinui.

Kliuvo aplinkosaugininkams

D.Grybauskaitė praėjusį šeštadienį pro ausis nepraleido upėje braidžiusio ir šiukšles rinkusio Žilvino žodžių, kad jis radęs tris vamzdžius, iš kurių esą teka nuotekos.

Prezidentei Žilvinas aiškino du vamzdžius aptikęs prie šulinių, o vieną – prie tilto.

„Aplinkosauga žiūri pro pirštus. Tai gerai, dabar girdi televizijos, aplinkosaugininkai ateis pasižiūrėti, kodėl nuotekos plaukia tiesiai į upę“, – po Žilvino žodžių grūmojo D.Grybauskaitė.

Ant kranto ištraukė rąstą

Jau pirmadienį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros inspektoriai braidė upėje, o antradienį išsikvietė narų komandą.

Dairėsi vamzdžių iš upės, stebėjo, ar neplaukia išmatos, filmavo krantą tikėdamiesi – o gal pavyks? Net uodė orą, nes bėgant teršalams turėtų sklisti smarvė.

Be to, nuo buitinės chemijos upe plauktų putos.

Vilniaus miesto agentūros inspektorius Jonas Bacevičius sakė, kad dėl akcijos „Darom“ savanorio leptelėtų žodžių sugaišo nemažai brangaus laiko.

Gali būti, kad Žilvinas, kalbėdamas apie vamzdį prie tilto, jį supainiojo su rąstu, kurį aplinkosaugininkai ištraukė iš upės.

Be reikalo kėlė triukšmą

Kitus du vamzdžius akylas, bet menkai apie vandentiekį nutuokiantis savanoris pastebėjo prie dviejų šulinių.

„Sostinės“ žurnalistams įsukus į teritoriją, kur jie yra, įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ striuke vilkinti moteris, atrodė, laukė svečių.

Ji jau buvo kamantinėjama apie tuos šulinius, iš kurių neva į upę teka teršalai.

Moteris mielai sutiko parodyti vandenvietės ūkį.

Didžiuliame žaliame hidrofore – apie 5 kubinius metrus vandens, kuris vamzdžiais pasiekia ne tik geležinkelio objektus, bet ir 140 aplinkinių namų gyventojų.

Anot vandentiekio mašinistės Galinos Kusoit, tie du šuliniai, sukėlę Žilvinui įtarimą, skirti vandeniui, kuriuo plaunami geležies šalinimo filtrai.

Iš pradžių toks vanduo patenka į pirmąjį šulinį, paskui – į antrąjį, o po to išleidžiamas į Vilnią. Šią sistemą įrengė įmonė „Pireka“, tad čia nėra ko kabinėtis.

Na, gali tame vandenyje būti geležies priemaišų. Bet tas vanduo yra visiškai nepavojingas, panašus į tą rudą vandenį, kuris kartais teka iš čiaupo butuose keldamas gyventojų nepasitenkinimą.

„Be reikalo tokį triukšmą sukėlė“, – šypsojosi vandenvietės darbuotoja.

Kaimynas ateina vėžiauti

Kitame vandenvietės pastate – gręžinys. Toliau sode yra dar vienas, atsarginis.

Trumpai tariant, jokio pavojaus aplinkai. Vandenvietės teritoriją moteris tvarko, pasodina gėlių.

Vandenvietės pastatas senas, statytas 1880 metais, o ir gręžinys 1936-aisiais išgręžtas.

„Taip, kanalizacijos vandenvietėje nėra. Jeigu reikia – štai kibiras.

Teritorijoje yra ir du lauko tualetai. Jie užrakinti spynomis, pašalinis nepateks“, – patikino G.Kusoit.

Moteris pasakojo, kad prie tilto, kur Žilvinas neva pastebėjo vieną iš vamzdžių, jos kaimynas vėžius gaudo. O jeigu jų yra, vadinasi, vanduo švarus.

Be to, upėje yra upėtakių, kitokių žuvų.

Vandens kokybė neprastėja

„Kartą per mėnesį atliekame Vilnios vandens kokybės monitoringą.

Ji būna gera arba labai gera, nors upė teka per urbanizuotas teritorijas“, – tvirtino Vilniaus miesto agentūros vedėjas Mindaugas Povilauskas.

Praėjusių metų pabaigoje aplinkosaugininkams pavyko sučiupti vienintelį teršėją, kuris po statybų buitines nuotekas buvo nukreipęs į lietaus nuotekų vamzdyną.

Nors Naujojoje Vilnioje nemažai namų nėra kanalizacijos, negalima sakyti, kad visa Vilnios pakrantė nusėta vamzdžiais, iš kurių čiurlena teršalai.

Siūlė nesimėtyti žodžiais

J.Bacevičius susisiekė su Žilvinu, kuris prezidentei užsiminė apie vamzdžius, prašė jo atvažiuoti ir pirštu juos parodyti. Tačiau savanoris atsisakė – esą darbo metu jis dirba ir niekur nevažiuos.

Aplinkosaugininko nuomone, tokius neatsakingus žodžius prezidentei galima vertinti ir kaip melagingą pranešimą, skirti už tai baudą.

Šį kartą Žilvinas gali nesibaiminti – niekas jo nebaus. Tik aplinkosaugininkai patarė jam daugiau žodžiais nesimėtyti.

D.Grybauskaitė pirštu rodė į padangas

Prezidentė D.Grybauskaitė per akciją „Darom“ šeštadienio rytą kuopė Vilnios pakrantes.

„Vyrai, matau vandenyje padangą“, – stovėdama ant tilto pirštu į Vilnios dugną rodė prezidentė ir akcijos „Darom“ dalyvis baidare nedelsdamas priplaukė. Taip šalies vadovės nurodymu iš vandens buvo ištrauktos bent kelios padangos.

„Na, štai, vietos gyventojai galės pasidžiaugti gražesne aplinka“, – šypsojosi D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.