Lukiškių kaliniai skundžiasi ir šiurkščiu tualetiniu popieriumi

Antradienį dvi su puse valandos žurnalistai buvo uždaryti Vilniaus Lukiškių kalėjime – tardymo izoliatoriuje. Ne kaip nusikaltėliai, tiesa, o kaip dalyviai ekskursijos, kurią artėjančios spaudos šventės ir šios istorinės bausmės atlikimo įstaigos 111-ųjų metinių proga surengė Kalėjimų departamentas.

Žurnalistų ekskursija Lukiškių kalėjime.<br>K.Frolovienės nuotr.
Žurnalistų ekskursija Lukiškių kalėjime.<br>K.Frolovienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 5, 2015, 6:34 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:41 PM

Lukiškėse šiuo metu už grotų sėdi 767 kaliniai – nuteisti iki gyvos galvos, padarę sunkius nusikaltimus, taip pat suimti ir laukiantys teismo nuosprendžio, atliekantys administracinio arešto bausmes.

Kaliniai nuolat skundžiasi blogomis kalinimo sąlygomis, bet noriai sutiko auginti gėles ir daržoves loveliuose, prie savo kamerų.

„Visuomenė smerkiančiai žiūri į kalinius, bet jie irgi žmonės, kiek įmanoma, stengiamės, kad atlikdami bausmę jie neprarastų vilties ir noro gyventi, pasikeisti“, – sakė laikinai einanti Kalėjimų departamento direktorės pareigas Živilė Mikėnaitė.

Augins gėles ir daržoves

„Nėra kalėjime taip jau blogai – aš jau 36 metai kiekvieną darbo dieną kalėjime, ir nieko baisaus“, – šmaikštavo Lukiškių kalėjimo – tardymo izoliatoriaus direktorius Viktoras Dovidenko.

Ž.Mikėnaitė pasakojo, kad netrukus bus pradėta vykdyti socialinė programa – prie savo kamerų nuteistieji galės auginti gėles, didelės priežiūros nereikalaujančias daržoves. Norą tapti gėlininkais ir daržininkais už grotų jau pareiškė 9 nuteisti iki gyvos galvos, 10 – už mažiau sunkesnius nusikaltimus, įkalinti ribotam laikui.

V.Dovidenko paaiškino, kad Lukiškių kalėjimas- tardymo izoliatorius yra vienintelė tokia Lietuvoje bausmės atlikimo įstaiga, kurioje sutelkti ir nuteisti, ir laukiantys teismo, ir arešto bausmes atliekantys asmenys.

Įkurdinant kalinius, kalėjimas turi atsižvelgti į maždaug 180 kategorijų. Vienas nuo kito turi būti izoliuoti pirmąkart nuteisti nuo ne pirmąkart patekusių į įkalinimo įstaigą, tos pačios bylos dalyviai, rūkantys turi būti atskirti nuo nerūkančiųjų.

Išmaitinti sunku

„Kaliniai skundžiasi dėl visko – ir maistas jiems neskanus, ir vietos ankšta, net buvo tokių skundų, kad tualetinis popierius per šiurkštus. Komisija buvo atėjusi, aiškinosi. Teismai užversti skundais, bet bylas laimi tik skųsdamiesi dėl vietos stokos“.

Pagal ES reikalavimus, vienam kaliniui turi tekti 3,6 kvadratinio metro gyvenamojo ploto. Jo užtikrinti nėra galimybių, kalėjimas per ankštas.

Lukiškių kalėjimas jau seniai turėjo būti iškeldintas į Pravieniškes, bet viešuosius pirkimus sustabdė skandalas. Dar 2012 metais buvo paskelbtas konkursas iškeldinimo darbams. Tačiau mažiausią kainą pasiūlęs konkurso dalyvis, bendrovė „City Service“ buvo išmesta iš konkurso kaip neva neatitinkanti sąlygų.

Antradienį pavalgyti kalėjimo sriubos ir pabendrauti su žurnalistais atvykęs Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sakė, kad konkursas nutrauktas, vyksta derybos su dviem įmonėm – „Hanner“ ir „MG Baltic“.

Iškeldinimo darbai užtruko

„Tikėkimės, kad iki šių metų pabaigos ledai pajudės. Jau seniai būtume susitarę, bet verslininkai labai jau daug uždirbti nori iš kalėjimo perkėlimo, mes negalime tiek daug lėšų skirti, pridėti prie Norvegijos fondų skiriamos dalies“, – teigė ministras.

Laikinai einanti Kalėjimų departamento direktorės pareigas Ž.Mikėnaitė apgailestavo, kad kaliniams išlaikyti skirti pinigai – nedideli, pamaitinti kalinius jų vos užtenka.

„Lukiškių kalėjime daugiausiai kali 25 – 40 metų vyrai, apetitu nesiskundžiantys. O tris kartus per dieną jiems pamaitinti skiriama vos apie du eurus. Pabandykite už tokią sumą sveikus vyrus pavalgydinti, tai iššūkis“, – sakė direktorė.

Ž.Mikėnaitė teigė, jog bus dar kebliau, kai teks vykdyti ES reikalavimą tiekti kaliniams maistą, suderinamą su jų religiniais įsitikinimais.

„Žydams turėtų būti gaminamas košerinis maistas, musulmonams dar kitoks, vėl kitoks kitų tikėjimų žmonėms. Kol kas įvykdyti tokias sąlygas vargu ar įmanoma“, – abejojo laikinoji Kalėjimų departamento vadovė.

Žurnalistai gavo paragauti ryžių pomidorinės sriubos, kuri antradienį buvo patiekiama ir kaliniams. Iš kaliniams skirtų dubenėlių. Sriuba gana skani, duona, kurią kepa patys kaliniai – irgi nebloga.

Sėdinčiųjų už grotų – per daug

Teisingumo ministras J.Bernatonis pabrėžė, kad Lietuvos įkalinimo įstaigose sėdinčiųjų būtų mažiau, jei prokuratūra ir teismai kruopščiau apsvarstytų, ar asmeniui tikrai būtina skirti kardomąją priemonę.

Iš visų ES šalių nelaisvėje esančių žmonių procentas, pagal santykį su visais gyventojais, Lietuvoje didžiausias. Iš visų kitų šalių mus lenkia tik Rusija ir Baltarusija, tai mums garbės nedaro“, – apgailestavo ministras.

Statistika rodo, jog Lietuva iš tiesų – „zekų“ šalis. Lietuvoje 100 tūkstančių gyventojų tenka 315 kalinių. Sėdinčiųjų už grotų pas mus daugiau, nei tokiose šalyse kaip Azerbaidžanas (218), Turkija (212), Juodkalnija (170), Armėnija (132).

Aukštesni tik Rusijos (468) ir Baltarusijos (335) rodikliai.

Caro laikais statė geriau

Jeigu Lukiškių kalėjimą galų gale pavyks iškeldinti į Pravieniškes, o tardymo izoliatorių – į planuojamą statyti kompleksinę įkalinimo įstaigą Liepkalnyje, istorinis Lukiškių pastatas būtų perduotas Turto fondui. Minčių, kaip būtų galima panaudoti ištuštėjusį kalėjimą, yra įvairių. Manoma, kad čia galima įrengti viešbutį, apgaubta ypatingos auros, arba Nusikaltimų muziejų.

Caro laikais, prieš 111 metų statytas kalėjimas yra pavyzdys, kaip kokybiškai senais laikais dirbo statybininkai ir statybinių medžiagų gamintojai.

„Pažiūrėkite, prieš daugiau kaip 100 metų paklotos plytelės atrodo beveik kaip naujos, o štai šiais laikais klotos – jau nudėvėtos“, – į pagrindinio pastato grindis parodė Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus direktorius V.Dovidenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.