Miesto tvarkytojus glumina padegėjų išpuoliai

Per vieną savaitgalį atliekų surinkimu užsiimanti įmonė „Kauno švara“ prarado tiek konteinerių, kiek įprastai sunaikinama per kelis mėnesius. Bendrovės vadovas padegėjams siūlo pasitikrinti sveikatą.

Apdegusių plastikinių konteinerių dažniausiai jau nepavyksta sutaisyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apdegusių plastikinių konteinerių dažniausiai jau nepavyksta sutaisyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2015-05-05 22:34, atnaujinta 2018-01-04 21:02

Praėjusį savaitgalį Kauno senamiestyje supleškėjo 6 plastikiniai konteineriai, priklausantys „Kauno švarai“.

„Nekyla jokių abejonių, kad tai tyčiniai padegimai. Gal tokia veikla užsiimantiems žmonėms reikėtų pasikonsultuoti su psichiatru?“ – svarstė „Kauno švaros“ generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Sutaisyti būna neįmanoma

Išpuolių protrūkį jis sieja su tą savaitgalį miesto gatvėse smarkiai padidėjusiu žmonių skaičiumi, mat vyko krepšinio rungtynės, festivalis „Kaunas Jazz“, o ir šiaip atšilę orai skatino žmones išeiti iš namų.

Kiekvieną sunaikintą konteinerį „Kauno švara“ įvertino po 555 eurus, tačiau nauji jie kainuoja kelis kartus brangiau. Blogiausia, kad ugnies apgadintų konteinerių dažniausiai neįmanoma sutaisyti.

Kur kas paprasčiau, kai nukenčia metaliniai konteineriai, kurie gaminami „Kauno švaros“ įmonėje. Jų kaina priklauso nuo dydžio, o mažiausios talpos konteineriai kainuoja apie 300 eurų.

„Kai ugnis pažeidžia metalines konstrukcijas, jas dar galima suremontuoti“, – kalbėjo D.Tumynas.

Kelis kartus užsiliepsnojo šiukšlės, kurios jau buvo vežamos į sąvartyną sunkvežimio priekaboje. Tokiu atveju vairuotojai skuba kuo greičiau jas iškrauti, kad liepsna nepersimestų į transporto priemonę. Vis dėlto kelis kartus nukentėjo ir priekabos.

Priežastys – skirtingos

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pavaduotojas Arūnas Kilšauskas nurodė kelias dažniausiai pasitaikančias priežastis, dėl kurių užsidega konteineriai.

Viena tokių – vaikų ir paauglių išpuoliai. Jeigu vaikų amžius neviršija 14 metų, nuostolius tenka atlyginti jų tėvams, kurie dar baudžiami ir už atžalų nepriežiūrą. Lygiai taip pat neatsakingai elgiasi ir pernelyg įsilinksminę jaunuoliai.

A.Kilšauskas priminė, kad išskirtiniais atvejais šiukšlių konteinerių padegėjams gresia net laisvės atėmimo bausmė, jeigu jų veiksmai kelia grėsmę aplinkiniams žmonėms.

Dalį gaisrų sukelia konteinerio viduje taros ir kitų daiktų ieškantys valkatos, kurie mėgina pasišviesti žvakėmis, degtukais.

Kai kada ugnis įsišėlsta dėl žmonių neatsargumo, kai jie išpila krosnies pelenus su žarijomis ar išmeta neužgesintą cigaretę.

Padegėjus nustatyti nelengva

Nustatyti šiukšlių konteinerių padegėjus nelengva, tačiau tokių atvejų pasitaiko, ir kaltininkai skaudžiai baudžiami.

A.Kilšauskas prisiminė atvejį Partizanų gatvėje, kai padegėjus užfiksavo vaizdo stebėjimo kamera. Kitą kartą nutverti chuliganus padėjo liudininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.