L. Graužinienė įspėjo valstybės vadovus, kad nebėra laiko žaisti

Darbo partijos prezidiumas antradienio vakarą apsisprendė, kas užims švietimo ir mokslo ministro postą po to, kai iš jo buvo pašalintas Dainius Pavalkis, tačiau sprendimo visuomenei neatskleidė. Trečiadienio rytą Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė šypsodamasi tikino, kad taip pat dar nežino kandidato.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-06 09:45, atnaujinta 2018-01-04 20:30

Seimo pirmininkė įspėja, kad į švietimo ir mokslo ministro kėdę atsisėdusiam naujam žmogui bus tikrai nelengva. Eilėje laukiančių darbų yra galybė, tad laiko premjerui ir prezidentei žaisti nebėra. Premjeras ir prezidentė sprendimą turėtų sutarti per dešimt dienų.

Naujam ministrui postas nelengvas

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė „Žinių radijo“ laidai „Pozicija" teigė, kad buvo priversta ankščiau palikti Darbo partijos prezidiumo posėdį, tad nežino, koks buvo priimtas sprendimas.

Paklausta, ar tikrai nežino, ji teigė: „Yra laikinasis pirmininkas, kuri pasakė tiek, kiek vakar reikėjo pasakyti. Paskelbimas priklauso nuo premjero, kada bus suderinta“.

Anot jos, iš naujojo švietimo ministro, kurio kandidatūrą teikia Darbo partija, bus pirmiausia reikalaujama vykdyti Vyriausybės ir Darbo partijos programą.

„Pirmiausia ministras turi vykdyti programas. Atlikus revizijas švietimo ir mokslo srityje mes matome, kad daug programų neįvykdyta. Pirmiausia turi būti sutvarkyta sistema dėl krepšelių sistemos pakeitimo mokyklose. Yra daug ir kitų klausimu. Naujam žmogui bus nelengva, kadangi liko mažiau nei pusantrų metų“, – sakė L.Graužinienė.

Per dešimt dienų turi apsispręsti?

Pasak Seimo pirmininkės, Lietuvos įstatymai apibrėžia, per kiek laiko turi valstybės vadovas priimti sprendimus. Ji mano, kad greitai turėtų apsispręsti.

„Ministerija turi turėti ministrą greitai ir jis iškart turi įsijungti į darbą. Jei gerai atsimenu, dešimt dienų, per kurias turi premjeras ir prezidentė apsispręsti. Žaisti yra įvairių galimybių, bet, manau, kad bus pasielgta išmintingai“, – teigė L.Graužinienė.

Anksčiau prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi: „Aš konkrečiai negaliu diskutuoti dėl kandidatūrų, rinksiuosi iš kelių, jeigu netiks – ir dar iš kelių ir taip toliau, manęs neriboja Konstitucija nei įstatymai laike, aš galiu rinktis ir mėnesį, ir pusę metų. Viskas priklausys nuo kandidatų kokybės. Ir būtinai tikrinsiu per teisėsaugos institucijas“, – pabrėžė ji.

Kiek teiks kandidatų Seimo pirmininkė L.Graužinienė nekomentuoja, nes čia yra Darbo partijos apsisprendimas, kurio ji negali pakomentuoti.

Nors buvo skelbiama, kad partija pasiūlys net tris galimus kandidatus į ministro postą, kiek anksčiau su žurnalistais bendravęs premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad jis trečiadienio rytą su prezidente ketina aptarti tik vieną kandidatūrą.

D.Pavalkis atsistatydino po Darbo partijos vadovybės kritikos, kad nevykdo partijos ir Vyriausybės programos. Šalies vadovė tenkino jo atsistatydinimo prašymą, pareigas jis eis iki gegužės 11 dienos, iki naujojo ministro paskyrimo jį pavaduos teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.