Pratybos: SGD terminalo dujotiekį sprogdinę teroristai sulaikyti

Trečiadienį Klaipėdoje, suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo prieigose Kuršių mariose, prie Kiaulės nugaros salos, aidėjo šūviai – čia prasibrovę teroristai susprogdino dujotiekį.

Dėmesį turėję atitraukti apsimetėliai gamtos sergėtojai netrukus buvo sulaikyti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Dėmesį turėję atitraukti apsimetėliai gamtos sergėtojai netrukus buvo sulaikyti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-05-06 14:52, atnaujinta 2018-01-04 19:11

Iš pradžių prie terminalo valtimi atplaukė plakatus iškėlę gamtos saugotojais apsimetę vyrai. Per garsiakalbius jie skandavo: „statykite savo terminalą prie Seimo, mums nereikia jūsų norvegiškų dujų“.

Demonstrantai netrukus buvo sulaikyti. Paaiškėjo, kad jie – tik masalas, turintis atitraukti dėmesį nuo svarbesnių dalykų – grupelės teroristų, kurie spėjo vienoje vietoje susprogdinti dujotiekį, kateriu pasiekti krantą ir dingti mieste. Tačiau po poros valandų diversantai buvo sulaikyti „Aro“ kovotojų ir Dragūnų bataliono karių: viena grupė – Minijos gatvės pabaigoje, kita – Sportininkų gatvėje, vieno gyvenamojo namo kieme.

Čia ant žemės suguldyti vyrai ir aplinkui išsirikiavę ginkluoti kariškiai iš pradžių nustebino nieko nežinojusius žmones.

Iš tikrųjų visa tai – Klaipėdoje šiandien vykstančių nacionalinių pratybų „Žaibo kirtis“ vienas etapų. Balandžio pabaigoje prasidėjusios pratybos ryt persikels į kitus šalies regionus ir vyks dar savaitę.

Pajūryje sumodeliuotos situacijos, kai kyla grėsmė strateginiams šalies objektams -SGD terminalui, Klaipėdos jūrų uostui, Būtingės terminalui, Palangos oro uostui. Pritrūkus Vidaus reikalų ministerijos pajėgumų užtikrinti šių objektų apsaugai, į pagalbą pasitelkiamos Lietuvos kariuomenės pajėgos.

„Tokio masto pratybos vyksta pirmą kartą. Prieš tai Nemenčinėje vyko štabo pratybos, viskas buvo aptariama teoriškai, o pajūryje pereita prie praktinių veiksmų, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. – Tai nėra paradinis pasirodymas, norint pademonstruoti visuomenei, kaip idealiai veikia tarpusavyje visos jėgos institucijos – kariuomenė, viešojo saugumo, pasienio tarnybos. Mūsų tikslas – išsiaiškinti trūkumus, sužinoti, ar galime tinkamai koordinuoti savo veiksmus, ar gali veikti mūsų bendri štabai, ar galime kartu tinkamai reaguoti į situaciją. Tai svarbu, kad galėtume žengti į priekį kitais metais organizuodami pratybas“.

J.V.Žukas neneigė, kad pratybos surengtos atsižvelgiant į politinę situaciją, įvykius Ukrainoje.

„Tai reikalauja iš mūsų labai aiškiai suvokti situaciją ir mokėti veikti išvien, jei kas nors įvyktų. Tai nacionalinės pratybos, pratybos skirtos tam, kad mokėtume iki sąjungininkų atėjimo Lietuvos teritorijoje veikti patys visi kartu, koordinuodami tarpusavy savo veiksmus“, – sakė J.V.Žukas, pridūręs, kad kol kas jokių ypatingų grėsmių nėra.

Klaipėdoje modeliuojamos galinčios kilti grėsmės taikos metu, todėl viskam vadovauja Vidaus reikalų ministerija. Ji pasitelkia Lietuvos kariuomenę, kuri turi įvesti tvarką ar užkardyti kai kuriuos veiksmus, kurių gali būti imtasi prieš strateginius objektus.

Kai iškils tiesioginė karo grėsmė, bus paskelbtas Prezidentės dekretas ir tuomet vadovavimą perims Lietuvos kariuomenė, greitojo reagavimo pajėgos. Pratybos pagal tokį scenarijų po poros dienų vyks kituose šalies miestuose.

Pasak Lietuvos kariuomenės jungtinio štabo viršininko brigados generolo Vilmanto Tamošaičio, pratybose Klaipėdoje dalyvauja kariuomenė, priešgaisrinės apsaugos departamentas, Dragūnų batalionas, sustiprintas Krašto apsaugos savanorių kuopomis – iš viso maždaug 500 karių.

Jis patikino, kad klaipėdiečiai ir miesto svečiai didesnių nepatogumų dėl pratybų nepajaus. Gatvėse jie gali išvysti karinės technikos, tam tikroje vietoje trumpam gali būti apribotas judėjimas. Tačiau viskas derinama su savivaldybe ir policija, todėl didesnių trukdžių neturėtų iškilti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.