Siūloma pareigūnų algų apmokėjimo sistemą gerinti nuo 2017-ųjų

Vyriausybė teikia teigiamą

R.Šadžius: „Tai būtų iš tikrųjų Vyriausybės programos vykdymas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Šadžius: „Tai būtų iš tikrųjų Vyriausybės programos vykdymas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-05-06 15:33, atnaujinta 2018-01-04 19:11

Vidaus reikalų ministerija (VRM) iš pradžių siūlė, kad Vyriausybė pritartų naujai užmokesčio skaičiavimo sistemai nuo 2016 metų. Tačiau trečiadienį patvirtintoje išvadoje Vyriausybė siūlo Seimui svarstyti, kad nuo 2017 metų koeficientai būtų didinami pirminės ir vidurinės grandžių pareigūnams, o aukštesniosios ir aukščiausiosios grandžių pareigūnams – priklausomai nuo finansinių galimybių, nuo 2018 metų ar vėliau.

Finansų ministerija diskusijoje dėl pareigūnų užmokesčio reformos nuolat pabrėžė, kad valstybė kitąmet turi vykdyti jau anksčiau prisiimtus finansinius įsipareigojimus. Vyriausybės posėdyje nuspręsta siūlyti Seimui Vidaus tarnybos statuto projektą svarstyti kartu su Valstybės tarnybos įstatymo pataisomis.

„Tai būtų iš tikrųjų Vyriausybės programos vykdymas, kadangi tada visus statutinius, ne tik vidaus reikalų sistemos, bet ir kitų sistemų statutinius pareigūnus mes galėtume pradžiuginti nauja darbo apmokėjimo sistema, o kai kuriuos ir didesniais atlyginimais“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Seime svarstomame statuto projekte pareigūnų darbo užmokestį siūloma susieti su jų veiklos vertinimu, numatoma, kad statutiniai valstybės tarnautojai būtų privalomai draudžiami visų rūšių socialiniu draudimu, taip pat siūloma numatyti kolektyvinių sutarčių galimybę.

Pagal naują statutą dabar esančias dvi atestavimo ir profesionalumo vertinimo procedūras keistų vienas pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas. Įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą labai gerai, jam galėtų būti nustatomas vienu lygiu aukštesnis pareigybės apmokėjimo lygis, jis taip pat galėtų būti perkeliamas į aukštesnes pareigas. Įvertinus jo veiklą gerai, iki vertinimo buvusi teisinė pareigūno padėtis nesikeistų.

Jeigu pareigūnas būtų įvertintas patenkinamai, jam būtų nustatomas vienu lygiu žemesnis pareigybės apmokėjimo lygis ir jis būtų įpareigojamas tobulinti kvalifikaciją. Tuo metu įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą nepatenkinamai, iki kito tarnybinės veiklos vertinimo jis būtų perkeliamas į viena pakopa žemesnes pareigas. Darbuotojas būtų atleidžiamas iš vidaus tarnybos, jeigu jo veikla nepatenkinamai būtų įvertinta dvejus metus iš eilės.

Be to, statuto projektu siūloma laikino pareigūno nedarbingumo laikotarpiu mokėti vidutinį darbo užmokestį ir apriboti darbo laiką iki 40-ies valandų per savaitę.

Taip pat siūloma atsisakyti šiuo metu Vidaus tarnybos statute įtvirtinto pareigūnų vidaus tarnybos trukmės pratęsimo procedūros, padidinant maksimalų amžių pirminės grandies pareigūnams nuo 50 iki 55 metų, viduriniosios – nuo 55 iki 60 metų. Aukštesniosios ir aukščiausiosios grandžių pareigūnai galėtų tarnauti iki 65 metų.

Pagal naująjį statuto projektą būtų numatytas pareigūno profesinių studijų finansavimas valstybės biudžeto lėšomis, pareigūno ir jo šeimos narių ar jų nuosavybės apsauga, kai dėl pareigūno vidaus tarnybos kyla reali grėsmė jų gyvybei, sveikatai ar turtui.

Pataisomis taip pat praplečiamas rotuojamų pareigūnų sąrašas – visų vidaus reikalų įstaigų vadovai ir jų pavaduotojai taps rotuojamais pareigūnais. Įsigaliojus įstatymui jiems nustatomas penkerių metų laikotarpis eiti pareigas, kurioms taikoma rotacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.