Valstybė finansuos 410 rezidentų mokslą, SAM sako, kad per mažai

Vyriausybė posėdyje trečiadienį

D.Pavalkis, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad pernai neatsirado tiek norinčių studijuoti rezidentūroje, kiek buvo nusprendusi finansuoti valstybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Pavalkis, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad pernai neatsirado tiek norinčių studijuoti rezidentūroje, kiek buvo nusprendusi finansuoti valstybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2015, 5:40 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 6:47 PM

Tokiam Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui Vyriausybė pritarė nepaisydama sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės aiškinimų, kad valstybė turėtų mokėti už didesnio kiekio būsimų medikų studijas. Ji aiškino, kad nors bendras rezidentūros pirmakursių skaičius lieka toks pat kaip pernai, jis yra nepakankamas, nes medicinos magistratūrą šiemet baigia daugiau medicinos studentų.

„Yra studentų rezidentų ir jaunųjų gydytojų forumas, sąjunga, kuri kreipėsi visuose lygmenyse, kad iš tikrųjų nepatenka norintys studijuoti į nemokamas vietas rezidentūroje“, – dėstė R.Šalaševičiūtė, pažymėjusi, kad „iš tikrųjų trūkumas yra 857 gydytojų Lietuvoje“.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis savo ruožtu aiškino, kad sprendžiant medikų trūkumo klausimą neužtenka padidinti rezidentūros vietų skaičių, o būtina rezidentus įpareigoti atidirbti Lietuvos gydymo įstaigose, nes dabar daug medikų emigruoja.

„Rajonuose trūksta (gydytojų), bet ir trūks, jeigu galios tokia rezidentūros finansavimo sistema. Jie turėtų pasirašyti trišales sutartis tarp Švietimo, Sveikatos apsaugos (ministerijų) ir tos savivaldybės arba tos ligoninės, kurioje jie turėtų atidirbti tą skolą, ką už jį sumokėtų (valstybė) studijuojant rezidentūroje“, – aiškino D.Pavalkis.

„Iš tikrųjų čia dar klausimas, kiek mes turime finansuoti, nes jeigu premjeras gerai atsimena, mes gavome informaciją dėl odontologijos rezidentūros studijų – iš visų, kurie baigė, įsidarbino Lietuvoje tik 5 ar 10 procentų. Mes iš karto užplanuotai ruošiame specialistus užsieniui už tai mokėdami didžiules sumas“, – piktinosi paskutinę savaitę dirbantis švietimo ir mokslo ministras.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą, preliminariai planuojama finansuoti 382 medicinos, 19 odontologijos ir 9 veterinarijos vietas stojantiems į rezidentūrą.

D.Pavalkis, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad pernai neatsirado tiek norinčių studijuoti rezidentūroje, kiek buvo nusprendusi finansuoti valstybė.

„Žinoma, mums yra patogu Vyriausybės sprendimu priimti didesnį skaičių rezidentų ir paskui tuos pinigus gale metų perskirstyti (...) Aš nemanau, kad mes turime nusileisti medikų spaudimui“, – kalbėjo ministras.

„Jeigu reikės mes paskui pakoreguosime, tegu lieka tas, kas yra šiuo metu numatyta“, – Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui pritarė ir premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.