A. Butkevičius: „Palaukit, kas čia yra? Autokratinė šalis?“

Premjeras nenusileis

A.Butkevičius po D.Grybauskaitės sprendimo nelinkęs keisti nuomonės dėl V.Gedvilo kandidatūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius po D.Grybauskaitės sprendimo nelinkęs keisti nuomonės dėl V.Gedvilo kandidatūros.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-05-07 13:34, atnaujinta 2018-01-04 16:24

Premjeras nenusileis

„Aš vadovaujuosi STT pateiktu pagrindiniu dokumentu, kad ponas V.Gedvilas yra nepriekaištingos reputacijos ir gali būti kaip kandidatas, kuri būtų siūlomas užimti atsakingas pareigas. O po to buvo parašyta, kaip ir visuose raštuose, kad jei bus gauta kokia papildoma informacija, ji bus pristatyta ministrui pirmininkui“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat sakė, jog šalia pateikta kriminalinės žvalgybos surinkta informacija negali tapti teisiniu pagrindu neteikti V.Gedvilo kandidatūros. Premjeras pastebėjo, jog dėl kai kurių kandidatų į ministrus buvo anksčiau išsakyta ir daugiau pastabų.

Ministras pirmininkas dar pridūrė, kad prašys paviešinti pažymą, jei matys, kad „kyla tam tikras konfliktas“, tačiau kol kas planuoja klausimą aptarti pirmadienį darbo susitikime su prezidente.

„Labai atsakingai noriu atsakyt, kad buvo kalbama su teisininkais, ir mes išnagrinėjom tas aplinkybes, kurios ten smulkios kelios parašytos, dėl tų aplinkybių nėra jokio teisinio pagrindo jo neteikt. Kalbant iš mano praktikos, apie kontržvalgybos vykdomą stebėseną, kai kuriems kandidatams buvo parašyta daug daugiau ir buvo netgi su prezidente kai kada konkrečiai aiškinamasi pokalbio metu, ir tuose keliuose punktuose, kas parašyta, yra „galimai“, „manomai“ ir taip toliau. Jei matysiu, kad kyla tam tikras konfliktas, labai prašysiu, kad ta pažyma būtų visuomenei paviešinta ir visuomenė galėtų vertinti, ar tai yra pagrindas neteikti kandidato“, – kalbėjo premjeras.

„Aš tikiuosi aiškių argumentų, ir tikiuosi, kad pirmadienio susitikime apie tai kalbėsime. Aš formuoju Vyriausybę, aš pasirenku žmones, kad būtų nepriekaištingos reputacijos, aš matau, su kuriais žmonėmis galima įvykdyti Vyriausybės programą, o pagal tuos „manomus“, „galimus“, „numatomus“ kai kuriuos punktus, kurie, mano manymu, visiškai negalima užkirsti kelio kandidatui“, – į klausimą, ar V.Gedvilas ir toliau lieka kandidatu į švietimo ir mokslo ministrus, atsakė A.Butkevičius.

Į pastabą, kad prezidentė kategoriškai atmetė V.Gedvilo kandidatūrą, ministras pirmininkas atsakė: „Palaukit, kas čia yra? Autokratinė šalis? Kai išgirsim argumentus, kai pateiksim visuomenei susipažint šitą dokumentą, tada ir pateiksim galutinį sprendimą“.

Duomenų nepaviešins

Paviešinti kriminalinės žvalgybos turimų duomenų apie „darbietį“ V. Gedvilą yra „praktiškai neįmanoma“, sako Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius.

„Praktiškai neįmanoma. Tai nėra numatyta Kriminalinės žvalgybos įstatyme. Mes dabar aiškinamės“, – BNS ketvirtadienį sakė S.Urbanavičius.

Prezidentei nusprendus neskirti V.Gedvilo švietimu ministru, Darbo partija paskelbė prašysianti, kad būtų paviešinta STT pažyma.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad STT „pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus“.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad STT informacija nėra pagrindas neteikti V.Gedvilo kandidatu į švietimo

Prezidentė D.Grybauskaitė ketvirtadienį pranešė, kad neskirs Darbo partijos atstovo V.Gedvilo švietimo ir mokslo ministru, atsižvelgdama į Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktą informaciją. Pasak prezidentės, STT „pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus“.

„Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą“, – žurnalistams Prezidentūroje ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentei ir premjerui pateikta STT pažyma yra nevieša. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad joje esanti informacija neužkerta galimybės skirti V.Gedvilą ministru.

V.Gedvilas Darbo partijai priklauso nuo 2004 metų, Seime dirba trečią kadenciją.

55 metų V.Gedvilas nuo 2012 metų lapkričio iki 2013 metų spalio buvo Seimo pirmininkas, šiuo metu yra Seimo pirmininkės pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.