Įtampa tarp prezidentės ir premjero: kam kyla pavojus?

Ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė griežtai atmetė pasiūlytą Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo kandidatūrą į švietimo ir mokslo ministrus. Šalies vadovė rėmėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, kurios turinio neatskleidė.

D.Grybauskaitė nevengia pabrėžti, kad jos galios didesnės nei premjero ir Seimo pirmininkės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė nevengia pabrėžti, kad jos galios didesnės nei premjero ir Seimo pirmininkės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 7, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:36 PM

Politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad D.Grybauskaitė tokiu būdu dar kartą parodė savo galią ir atvirą nepalankumą Darbo partijai. V.Gedvilo asmenybė, mokslininko manymu, čia niekuo dėta – jai iš principo netinka joks ministras iš artimos Viktoro Uspaskicho aplinkos. Politikos ekspertas Raimundas Lopata nerimavo, kad politiniame žaidime pasitelkiama demokratinei valstybei mirtinai pavojinga specialiųjų tarnybų korta. Politologas būgštavo, kad tai primena autoritarinių režimų veikimo būdą.

„Dar trečiadienio rytą prieš teikimą buvo gautas STT vadovo pasirašytas raštas, kuriame pateikta kriminalinės žvalgybos informacija apie kandidatą. Pateikti duomenys net neleidžia svarstyti šios kandidatūros pateikimo į ministrus. Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą“, – surengtoje spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė prezidentė.

Tačiau kodėl D.Grybauskaitei V.Gedvilas neužkliuvo, kai sudarant valdančiąja koaliciją „darbietis“ buvo renkamas Seimo pirmininku?

„Prezidentė neturi jokios įtakos renkant Seimo valdybą. O ministrai pagal Konstituciją yra prezidento ir ministro pirmininko derybų objektas. Pagal Konstituciją Lietuva labiau parlamentinė negu prezidentinė respublika. Tačiau D.Grybauskaitė, kaip jau įprasta, stengiasi su kaupu išnaudoti jai suteiktas konstitucines galias“, – aiškino politologas V.Dumbliauskas.

Jis sakė nemanantis, kad prezidentei užkliuvo V.Gedvilas kaip asmenybė ir net jo galimi nusižengimai, pateikti STT pažymoje, vargu ar iš tiesų buvo svarbūs atmetant „darbiečio“ kandidatūrą.

„Nežinau, kas parašyta toje pažymoje, bet netikiu, kad iš pedagoginės srities į politinį gyvenimą įsitraukęs V.Gedvilas galėjo padaryti kažką labai bloga. Esmė yra jo partinė priklausomybė. Prezidentė jau ne kartą parodė, kad partija, sėdinti teisiamųjų suole, jai nepatinka. D.Grybauskaitė leidžia suprasti, kad Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“ siūlytų nepartinius ministrus. Ir šios partijos jau ne kartą nusileido prezidentės spaudimui – kai energetikos ministru buvo patvirtintas nepartinis Rokas Masiulis, vidaus reikalų ministru – buvęs policijos departamento vadovas Saulius Skvernelis“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Politologas Raimundas Lopata mano, jog prezidentė siunčia signalą, jog Darbo partija nešokdins visos valdančiosios koalicijos. Anot eksperto, pagal „Bermudų trikampio“ modelį (Prezidentūra – Seimas – Vyriausybė) vykstančios galių varžybos yra normalus politinis reiškinys. Tačiau, mokslininko manymu, kyla grėsmė demokratijai, kai tokio žaidimo metu pradedama mojuoti specialiųjų tarnybų pažymomis.

„Politinio žaidimo, kurio tikslas išlošti daugiau galių, šachmatų lentoje dabar visi ėjimai susitelkė ties vieno ministro figūra. Nebūtų nieko neįprasta, bet blogai, kad į šį žaidimą įtraukiamos jėgos struktūros, kurios turėtų būti griežtai atskirtos nuo politinių intrigų. O dabar – atvirkščiai. Ir man tai primena kažką labai negera“, – nerimavo R.Lopata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.