Prezidentė neskirs V.Gedvilo ministru, premjeras nenusileidžia

Ketvirtadienį į švietimo ir mokslo ministrus Darbo partijos deleguoto Vydo Gedvilo kandidatūrą prezidentei Daliai Grybauskaitei įteikė premjeras Algirdas Butkevičius.

Prezidentė pasisakė dėl siūlomos V.Gedvilo kandidatūros.<br>Montažas
Prezidentė pasisakė dėl siūlomos V.Gedvilo kandidatūros.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 7, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:36 PM

Tačiau šalies vadovė ketvirtadienį pranešė, kad  neskirs ministru V.Gedvilo.

„Dar trečiadienį ryte prieš teikimą buvo gautas STT vadovo pasirašytas raštas, kuriame pateikta kriminalinės žvalgybos informacija apie kandidatą. Pateikti duomenys net neleidžia svarstyti šios kandidatūros pateikimo į ministrus. Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą“, – surengtoje spaudos konferencijoje sakė Dalia Grybauskaitė.

Informacijos turinio neatskleidžia

D.Grybauskaitė teigė negalinti atskleisti minėtos informacijos turinio.

Prezidentės teigimu, ministrams turi būti keliami „aukščiausi skaidrumo standartai“ ir ji lauks kandidato, kurio „reputacija nekels nė menkiausios abejonės nei specialiosioms tarnyboms, nei visuomenei“.  

Ministras pirmininkas A.Butkevičius trečiadienį pareiškė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta medžiaga „leidžia teikti kandidatą užimti pareigas Respublikos Prezidentei“.

Premjeras nelinkęs nuolaidžiauti

Algirdas Butkevičius sako, kad STT pateikta informacija nėra pagrindas neteikti Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo kandidatu į švietimo ministrus, rašo naujienų agentūra BNS.

„Aš vadovaujuosi STT pateiktu pagrindiniu dokumentu, kad ponas V.Gedvilas yra nepriekaištingos reputacijos ir gali būti kaip kandidatas, kuri būtų siūlomas užimti atsakingas pareigas. O po to buvo parašyta, kaip ir visuose raštuose, kad jei bus gauta kokia papildoma informacija, ji bus pristatyta ministrui pirmininkui“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius.

V.Gedvilas nustebęs

V.Gedvilas, kalbėdamas su naujienų agentūra BNS, atkreipė dėmesį, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nematė kliūčių jam anksčiau eiti Seimo pirmininko pareigas ar dabar būti Seimo pirmuoju vicepirmininku.

„Aš buvau Seimo pirmininkas, gavau leidimą iš STT, kad galiu dirbti su pačia slapčiausia informacija, aš su ja dirbau, aš jos nenutekinau, tai labai keista. Ir Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas yra aukštesnės pareigos (nei ministro). Jei aš galiu dirbti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, kodėl aš negaliu dirbti ministru? Čia truputėlį keistoka“, – žurnalistams sakė V.Gedvilas.

Pačios STT pažymos jis sakė negalintis komentuoti, nes jos nematęs, bet atkreipė dėmesį, jog premjeras A.Butkevičius nieko kompromituojančio joje neįžvelgė.

„Prezidentė pasakė savo nuomonę, kad aš negaliu būti švietimo ministru. Aš tos pažymos nemačiau, neturiu tokios galimybės, bet keistoka tai, aš puikiai žinau savo gyvenimo istoriją, jaučiuosi visiškai nenusikaltęs Lietuvai, nieko blogo nepadaręs, kažkokių savo asmeninių interesų nesu sprendęs savo naudai, gyvenimo būdas mano labai aiškus, aš visą gyvenimą pradirbau švietimo sistemoj, po to atėjau į politiką. Kurioje vietoje aš nusikaltau, tikra nežinau“, – kalbėjo „darbietis“.

„Aš neabejoju, kad aš būčiau geras kandidatas ir geras ministras, aš esu tam pasiruošęs, bet yra tokia prezidentės valia, aš nenoriu nei komentuoti, nei pyktis, jei prezidentė taip mano. Žiūrėsim, kaip elgsis koalicijos partneriai, premjeras, Darbo partijos nariai“, – pridūrė V.Gedvilas.  

Prašys paviešinti

Darbo partija prašys, kad būtų paviešinta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, užkirtusi kelią Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui tapti švietimo ir mokslo ministru.

„Manau, reikia prašyti, kad ta pažyma būtų paviešinta“, – BNS sakė laikinasis partijos vadovas Valentinas Bukauskas.

„Dabar išeina dviejų asmenų prieštaravimas, šalies prezidentė (sako), kad tai yra svarūs (argumentai), o premjeras neturi tokių duomenų. Aš tikiu premjeru“, – teigė „darbietis“.

Jis akcentavo premjero Algirdo Butkevičiaus žodžius, kad STT duomenys neužkerta kelio teikti V.Gedvilo kandidatūros į ministrus.

„Aš tikiu premjeru, nes jis yra atsakingas už savo komandos darbą pagal Konstituciją“, – pabrėžė V.Bukauskas.

Jis tvirtino, kad Darbo partija neskubės teikti naujo kandidato į švietimo ir mokslo ministrus.

Kiek anksčiau D.Grybauskaitė yra sakiusi, kad norėtų matyti bent tris kandidatus į švietimo ir mokslo ministro postą, o Darbo partijos atstovai pareiškė, kad galėtų pateikti ir daugiau kandidatūrų, tačiau galiausiai pasiūlė tik vieną.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

V.Gedvilas Darbo partijai priklauso nuo 2004 metų, Seime dirba trečią kadenciją.

55 metų V.Gedvilas nuo 2012 metų lapkričio iki 2013 metų spalio buvo Seimo pirmininkas, šiuo metu yra Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Švietimo ir mokslo ministro postas tapo laisvas po to, kai Darbo partija atšaukė ministrą Dainių Pavalkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.